YouPost

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Çfarë ndodhi në Dubai Expo 2020? Dikush mund t`i ketë dëgjuar thjesht emrin, të tjerë kanë dëgjuar diçka. Një vajzë shqiptare, e quajtur Matilda Sulmeta, që ka qenë e pranishme atje tregon eksperiencën e saj.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

By Matilda Sulmeta / Dubai Expo 2020 - The largest cultural fair in the world since its inception, this world fair has given countries a chance to show their best version through history, architecture, art and technology.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Nations from all over the world come together to constructively demonstrate their products and capabilities and to proudly share information about their homeland and homeland.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Ekspozitat e këtij kalibri luajnë një rol të rëndësishëm në krijimin e një skene globale ku të gjithë mund të angazhohen për të shkëmbyer ide, inovacione teknologjike dhe trashëgimi kulturore e të gjejnë mbështetës për zhvillime të ndryshme përtej kufijve kombëtare.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Në një botë që është kthyer përmbys vitet e fundit nga pandemia, katastrofat mjedisore dhe trazirat e ndryshme, Expo 2020 Dubai sjell tematika që kanë të bëjnë me komunikimin, shërimin dhe ndërtimin e një bote më të mirë. “Lidhja e mendjeve, krijimi i së ardhmes” është tema zyrtare e Expo-s, ndërsa panairi ka dhe tre nëntema po aq të rëndësishme që janë qëndrueshmëria, mobiliteti (lëvizshmëria) dhe mundësitë.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Një nga synimet jo më pak të rëndësishme të ekspozitave botërore është të promovojë vendin mikpritës. Si e para ekspozitë e mbajtur në Lindjen e Mesme, panairi i dha një shans Emirateve të Bashkuara Arabe të tregohen përpara botës si një vend modern, tolerant dhe me plot mundësi.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Një vend që në 50 vjet arriti të krijojë magji nga asgjëja dhe që di të balancojë me mjeshtëri modernitetin dhe trashëgiminë. Pas Expo 2015 Milano, kjo është hera e dytë që vizitoj këtë panair dhe mund të them që Emiratet Arabe kanë bërë një punë shumë të mirë në promovimin e vendit të tyre.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Si për çdo gjë tjetër, dhe për këtë panair ka shumë vend për diskutim për sa i përket mënyrës si u ndërtua, shumës së parave të harxhuara dhe nëse qëllimi e justifikon mjetin, por Hej, çdo gjë në botë ka nevojë për njëfarë verbimi/ndriçimi për të treguar të ardhmen dhe të tërhequr njerëzit që të përvetësojnë çështjet komplekse me lehtësi e të shikojnë “the bigger picture”.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Askush nuk do e kujtonte ekspo-n e Parisit po të mos ishte Kulla Eiffel kështu që le të shpresojmë që bota t’i kthejë reflektorët nga Lindja e Mesme dhe Emiratet Arabe për Ekspo-n magjepsëse dhe t’i mbajë ata përgjegjës për praktikat jo aq të mira të ndërtimit të shtetit të tyre.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Këtë vit në Expo marrin pjesë një rekord prej 192 vendesh dhe për herë të parë secili shtet ka pavijonin e vet. Nga këto unë arrita të vizitoja vetëm 21 vende.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

U mahnita nga pavijoni i Italisë, i ndërtuar me trupin e tre varkave gjigante dhe i mbështjellë me perde litari e prodhuar me plastikë të ricikluar, nga pylli artificial i Spanjës i ndërtuar në 3D, nga shfaqja e Australisë, nga pavioni i Marokut i ndërtuar me një teknikë të përpunimit të dheut që shërben si alternativë e çelikut dhe karbonit, nga Singapori që përmbante më shumë se 80,000 bimë të organizuara si kopshte të varura, nga Holanda që tregonte progresin e bërë në menaxhimin e përmbytjeve, ,nga ndërtesa multifunksionale në formë skifteri e Emirateve Arabe e ndërtuar me fibër karboni etj etj.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Mësova shumë dhe duke eksploruar vende të tjera më të vogla, por që i kishin kushtuar një rëndësi të madhe ekspozitës si ʺAngolaʺ që kishte ndërtuar një fasadë me panele diamanti e frymëzuar nga një metodë e lashtë e vizatimit të rërës dhe nga ʺGuineaʺ që tregonte shumë bukur historinë e rolit jetik mjedisor dhe financiar të ujit Iivene në rrezik nga një grusht shteti.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Dhe ëmbëlsira për në fund; pavioni i Shqipërisë gjendej në nëntemën e Mobilitetit (Levizshmërisë), duke përforcuar pozicionin tonë (gjeografik e kulturor) si një urë lidhëse mes vendeve dhe njerëzve.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Ishte i pari që vajta të vizitoja në Ekspo dhe kisha pritshmëri shumë të larta. Më duhet të them që kishte progres në krahasim me pavijonin në Milano në 2015 por prisja më shumë. Me pëlqyen shumë kostumet popullore, lahuta, modelet e ndërtuara të liqeneve të Lurës, të kalasë së Gjirokastrës dhe Beratit dhe më pëlqeu shumë instalacioni me gurë mineral nga të gjitha trevat e Shqipërisë. Koncepti i krijuar ishte i bukur por jo i plotë. Nuk më përcolli energjinë e një vendi që ka mbi 30% të popullsisë nën 30 vjeç.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Unë ndjek në rrjetet sociale dhe në media, njerëz shumë të talentuar që jetojnë dhe punojnë në Shqipëri dhe i përkasin fushave të ndryshme nga inxhinieria e përpunimit të metaleve, te agrikultura, arkitektura e fotografia. Jam e bindur që përfshirja e tyre në një projekt të këtyre dimensioneve do ta kishte bërë vizitën në pavionin shqiptar të paharrueshme.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Në një panair të këtyre përmasave duhet diçka ʺcatchyʺ – e shpejtë dhe tërheqëse – ndoshta një video si Australia, që të jepte disa informacione kyçe, por dhe të shtynte të kërkosh më shumë për të thelluar disa njohuri.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

There was also a corner where you could buy "Made in Albania". I do not know where the problem lies, in the funds or in the negligence. If in the funds, I belong to those who would choose to invest in improving the infrastructure / schooling instead of a fancy pavilion for a short time, but if it is simply a matter of negligence bother me as we missed another chance to show the world who we are and what we know how to do.

What happens at Dubai Expo 2020? The story of an Albanian woman who was there

Such fairs serve to connect minds and improve the future. This coming decade is very critical for all of humanity. If we try to understand it properly, we will still have the opportunity to correct the mistakes of the past, to learn from each other, and to try to create a healthy future for ourselves and future generations.

Tiranapost.al