Rajoni

Albin Kurti in an interview for "To Vima": Recognition of Kosovo's independence would prove Athens' leading role in the region

Albin Kurti in an interview for "To Vima": Recognition of

The Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti in an interview given to the Greek daily "To Vima" commented on the geo-political situation in the Balkans and especially the dynamics of events in the dialogue between Pristina and Belgrade.

Kurti has categorically spoken out against the redistribution of borders in the Balkans and underlined that the recognition of Kosovo's independence by the Greek state would prove the leading role that Greece has in our region.

Interview for "To Vima":

QUESTION: Kosovo went through an unstable political period with successive elections, but it now seems to have a stable government. What are your main priorities both internally and externally? How big is the problem of corruption?

ALBIN KURTI: We have been focused on two basic and most urgent priorities. The first priority was to focus on pandemic management in order to minimize the consequences on public health. As a result, in the last 100 days, thanks to appropriate measures against COVID-19, excellent response from citizens and mass vaccination, the number of new cases has dropped by 99%, the number of active cases by 97% and the number of hospitalizations for 86%.

In addition, our reforms in the justice system, the fight against corruption and the preservation of public funds have had a positive impact on increasing citizens' trust in public institutions. On the economic front, in the first five months of this year we have recorded some very positive and promising results. Our economic activity has increased by 15%, our budget revenues by 30%, exports by 66% and for this year we forecast economic growth of 7.9%. We have also designed an economic recovery package with 1.1 billion euros in contributions to our economy.

QUESTION: Talks have intensified between Serbia and Kosovo in the context of the EU-facilitated Belgrade-Pristina dialogue. Has there been any progress in these talks recently? Has the territorial exchange scenario been removed from the negotiating table?

ALBIN KURTI: Kosovo seeks to resolve unresolved issues with its neighbors through dialogue. We will be able to regulate relations in the Balkans only with a principled and well-prepared dialogue, based on European values. Kosovo's independence is thirteen years old. Since the decision of the International Court of Justice in 2010, which confirmed the fact that Kosovo's declaration of independence had not violated international law, the debate on states has been closed. I will not discuss the status of Kosovo, nor our territorial integrity. It is a resolved issue. We can not allow the revival of failed projects for territorial exchange or those for the Bosnianization of Kosovo. Serbia must now distance itself from the Milosevic regime and not insist that in some way it continue to achieve its old goals, with new tools. The only topic is the relationship between Kosovo and Serbia.

PYETJA: Ballkani duket se është kthyer në vëmendjen e të gjithë akterëve të mëdhenj globalë dhe më e rëndësishmja në vëmendjen e Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Megjithatë, pas publikimit të non-papers që flasin madje edhe për rivendosjen e kufijve në rajon përgjatë vijave etnike, janë paraqitur disa skenarë. Si u përgjigjeni atyre që shqetësohen për mundësinë e një Shqipërie të madhe? A jeni kundër këtyre skenarëve apo do t’i konsideronit në rrethana specifike? A nuk është mundësia e një “Schengen-i Ballkanik” çështje më reale dhe konstruktive për të nxitur bashkëpunimin rajonal?

ALBIN KURTI: Unë vazhdoj të besoj se përgjigja më e mirë ndaj të gjitha këtyre “Non Papers” është “No comment” sepse përmes përgjigjeve, ato po përpiqet të sjellen në jetë. Ne duhet të shkojmë drejt integrimit evropian dhe euro-atlantik. Kosova nuk ka dilema. BE dhe NATO janë vlera tonat ashtu edhe destinacion i yni. Duke ditur që korniza aktuale rajonale nuk mund të na përgatitë për pranim në BE, në Samitin e Tiranës unë kam propozuar që të përditësojmë CEFTA-n në SEFTA (Marrëveshja e Tregtisë së Lirë e Evropës Juglindore) bazuar në modelin EFTA – EEA, që do të lartësonte të gjithë rajonin dhe do të kapërcente pengesat aktuale. Ne sigurisht se shpresojmë që Komisioni Evropian mund ta konsiderojë seriozisht këtë propozim dhe të fillojë dialogun që do të çonte në rezultate konkrete. Ne jemi të bindur se nëse ecim së bashku në këtë rrugë, atëherë do të jemi në gjendje të adresojmë shumë sfida dhe të arrijmë objektivin tonë të përbashkët.

PYETJA: Së fundmi, ministri i Jashtëm i Greqisë, Dendias, vizitoi Prishtinën. Zyra juaj ndërlidhëse në Athinë është avancuar, por ende mungon njohja zyrtare diplomatike. A jeni optimist që kjo do të ndodhë, a jeni në bisedime me palën greke për këtë? A ka ndonjë afat kohor?

ALBIN KURTI: Ne i jemi mirënjohës Greqisë për mbështetjen e saj dhe qëndrimin pozitiv ndaj Republikës së Kosovës në proceset e integrimit si në rajon ashtu edhe Evropë. Ne e vlerësojmë shumë qëndrimin konstruktiv ndaj vendit tonë, qëndrim të cilin Greqia e ka dëshmuar përsëri me mbështetjen e dhënë në favor të liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës. Greqia duhet të jetë me popullin e Kosovës dhe të ofrojë mbështetjen e saj. Greqia dhe Kosova duhet të forcojnë marrëdhëniet e tyre të pavarura për shkak të historisë së gjatë të përbashkët, qëllimit të përbashkët të stabilitetit dhe paqes në Ballkan dhe të ardhmes së gjatë të përbashkët.

PYETJA: Përveç njohjes, cilat janë fushat kryesore në të cilat Athina dhe Prishtina mund të bashkëpunojnë qoftë në aspektin dypalësh ashtu edhe në atë rajonal? A e shihni Greqinë si vend që mund t’ju ofrojë asistencën e nevojshme teknike në rrugën tuaj drejt integrimit në BE? A jeni i shqetësuar se marrëdhëniet e ngushta të Turqisë me Kosovën mund të pengojnë bashkëpunimin me Greqinë?

ALBIN KURTI: Kosovo wants to build on the historical ties between our peoples and strengthen long-term fraternal relations with Greece, an important element of long-term regional stability. We greatly appreciate the support of Greece. Given the weight of Greece in the region, as well as the spirit of cooperation in the region, we would welcome the decision to recognize Kosovo. Recognition would be essential evidence of the leadership role Greece should have in the region. Kosovo-Greece economic relations are strengthening. This is evidenced by the virtual economic forum organized by the two respective MFAs in April 2021. There is still room for increased trade exchanges between the two countries.

Tiranapost.al