My Sweet Tooth

How to deal with bleeding gums?

How to deal with bleeding gums?

By Albina Shehu/ One of the most frequent problems that my patients often ask me about is inflamed gums. This is a widespread problem in the population and its solution is both easy and complex.

If you have red, swollen, sensitive/painful and bleeding gums you have what is called gingivitis. Gingivitis is inflammation of the gums/gums of bacterial origin. Where do these bacteria come from in our mouths?

How to deal with bleeding gums?

I have 2 answers for you:

1. In our mouth there are many bacteria that are part of the oral flora.

2. If we do not maintain oral hygiene, then we make the mouth the main entry point for bacteria.

There are a lot of bacteria in our mouth, but saliva with its enzymes maintains the balance. The opposite happens if we don't brush and floss.

If we do not brush our teeth for at least 12-24 hours around the necks of the teeth, bacterial plaque begins to be deposited, it has the form of a layer of porridge, almost invisible to our eyes (but not to dentists) which soon takes on color from foods and thus we see the necks of the teeth turn yellow. This bacterial plaque produces toxins that irritate the gums, causing them to swell, redden, and bleed while washing or eating.

Në këto kushte ju duhet të drejtoheni te dentisti dhe të përmirësoni higjienën tuaj orale, sepse në të kundërt gingiviti përkeqësohet duke na dhënë probleme me shkrirjen e smaltit në qafat e dhëmbëve, zhveshjen e qafave të dhëmbëve dhe lëvizshmërinë e dhëmbëve.

Përmirësimi i higjienës orale është përgjigja nëse gjithë këto më sipër janë problemi juaj.

Filloni me ndryshimin e furçës së dhëmbëve, një furçë e butë është gjithmonë më e mirë se një e fortë. Ka shumë rëndësi teknika e larjes së dhëmbëve sesa produktet, ndaj kujdesuni të lani mirë qafat e dhëmbëve dhe masazhuar gingivat lehtësisht. Kjo gjë arrihet duke mbajtur furçën 45˚ me aksin e dhëmbit, me lëvizje rrethore dhe jo lart e poshtë.

How to deal with bleeding gums?

Së dyti është filli dentar, pastrimi i hapësirave mes dhëmbëve me fill dentar për të larguar ushqimet e ngelura është thelbësor për gingiva që gjakosen. Mirëpo shpesh pacientët stepen sepse nëse ata përdorin fillin dentar gingivat e tyre do të gjakosen, dhe nxitur nga kjo ata nuk e përdorin më fillin dentar. Në fakt këtu qëndron kompleksiteti i trajtimit të gingivave që gjakosen, filli dentar duhet përdorur edhe pse i gjakos. Përdoreni çdo mbrëmje para larjes se dhëmbëve dhe në një periudhë kohore prej 2 javësh gingivat juaja do te jene si të reja. Mos harroni fillin dentar duhet ta lëvizni deri në fund të hapësirës interdentare.

Një produkt tjetër që mund ti shtoni rutinës suaj ne rastin e gingivitit është një shpëlarës oral, të cilin sigurohuni ta merrni pa alkool, përdoreni deri në trajtimin e gingivave dhe jo gjithmonë. sepse përdorimi i tyre i shpeshtë prish balancat e baktereve të mira në gojë.

Këshilla ime si profesioniste e shëndetit oral për produkte si pasta e dhëmbëve në rast gingivit është përdorimi i pastave me fluor dhe SLS pra pasta që kanë agjentë pastrues e shkumëzues, pastat e buta pa SLS kane tendencën të mos largojnë gjithë pllakën bakteriale kur ju lani dhëmbët.

Një hap i fundit por jo më pak i rëndësishëm është pastrimi i gurëzave te dentisti.

Gjithashtu duhet përmendur se një kategori e caktuar pacientësh si femrat shtatzënë, pacientet me probleme në zemër, apo epilepsi e depresion kanë gjithashtu gingivit.

During pregnancy, as a result of hormonal changes, we have increased blood circulation in the gums and their bleeding as a result. Also, the inflammatory response of the gums is more increased in cases where women have reflux and vomiting and are reluctant to brush their teeth.

The situation calms down after childbirth, but due to the change in lifestyle after childbirth, 3 out of 4 women continue to have gingivitis from long sleepless nights where they often forget to take care of their teeth.

Patients who are treated with medications such as antiarrhythmics, antiepileptics, antidepressants always have problems with the gums because of these medications.

How to deal with bleeding gums?

Tiranapost.al