My Sweet Tooth

How to take care of teeth during pregnancy?

How to take care of teeth during pregnancy?

By Albina Shehu⁄ The topic I have chosen today is a topic that affects us all because it breaks some myths that have been solid among us for a long time.

Today we will talk about oral care during pregnancy.
Some of the myths we will discuss are tooth decay from pregnancy and the dental services that can and cannot be obtained during it.

The first point I want to stop is the changes that occur in the oral cavity of a pregnant woman. As a response to hormonal changes, we will have increased blood flow to the gums, does this result in gums that bleed easily when we wash them? How do we manage it?


Nothing to worry about out of the ordinary, brush your teeth regularly and floss even if you bleed while using it. If you do not have good hygiene due to hormonal changes, the response of the gums will be exaggerated to the bacteria in the mouth, the gums will swell and bleed.

Secondly, we will talk about one of the phenomena that starts during the first three months and for some continues throughout it: reflux and vomiting. When we have reflux or vomiting, an acidic pH is created in our mouth, that is, an acidic environment. This environment is very suitable for enamel erosion.
When someone vomits, they have the tendency to brush their teeth, but we should not be in a hurry because this action encourages more erosion of the enamel. What we have to do is to rinse the mouth with water, neutralizing the acidity, and after 20 minutes we can wash it with a brush and paste. If you will occasionally have reflux I suggest gargling with drinking water several times a day to neutralize the acidity that is created. I would also recommend using a soft bristled brush.

If tooth decay can be avoided during pregnancy, what about their decay?
In fact, this is the most frequent myth I hear from patients: "my teeth broke after pregnancy". During pregnancy, women are characterized by the desire to eat more carbohydrates, i.e. anything of dough origin that is rich in sugar, added here and frequent snacks. Frequent consumption of carbohydrates and regular lack of oral hygiene causes teeth to decay/break down during pregnancy. While it may seem like something we dentists often say, but in fact lack of oral hygiene in pregnancy it comes from nausea that the brush or the taste of the paste can cause.


Shumë femra shprehen se e kanë patur të pamundur ti lajnë dhëmbët gjatë tre mujorit të parë sepse ju shkakton të vjella, dhe se shpesh kanë përdorur gargara për ta shpëlarë sadopak. Tre muaj me një dietë të pasur me karbohidrate dhe me higjiene të dobët është mjaftueshëm për tu prishur dhëmbët apo jo?

Ky është impakti indirekt që shtatzënia ka te dhëmbët sepse ndryshe nga çmendohet depot më të mëdha të kalciumit në trupin e femrës janë kockat e jo dhëmbët. E megjithatë trupi ka mekanizma fantastik kompensues gjatë shtatzënisë që kockat të mos dobësohen nga kalciumi që fetusit i nevojitet, kalciumi merret nga dieta e nënës dhe kockat mbrohen nga estrogjeni. Ndaj dhëmbët nuk prishen nga shtatzënia por nga impakti indirekt që ajo ka te ne femrat siç janë dëshira e madhe për të ngrenë dhe zgjedhja për mos ti larë rregullisht kur ajo na shkakton të vjella.

Një faktor tjetër që duhet të përmendim është mungesa e kontrolleve të rregullta para shtatzënisë bën që një pjesë e femrave në shtatzëni të kenë më vonë dhimbje dhëmbësh apo urgjenca dentare. Ndaj këshilla ime në këtë pikë është që nëse ju planifikoni një shtatzëni ti drejtoheni dentistit/dentistes suaj më herët për gjithë mjekimet e nevojshme.

Nëse do të keni një dhimbje apo një urgjence dentare gjatë shtatzënisë a mund të shkoni te dentisti? Po
Më poshtë do të gjeni një listë shërbimesh që lejohen dhe nuk lejohen gjatë shtatzënisë.


Lejohen:
-pastrimi i gurzave gjatë gjithë shtatzënisë
-mbushjet dhe mjekimet e dhëmbëve
-anestezia lokale ( e njohur ndryshe si mpirja)
-në rast urgjence apo infeksioni dhe heqjet
-vendosja e urave apo kurorave(njohur ndryshe si këllefët)

*Periudha me e përshtatshme për këto ndërhyrje do të ishte tremujori i dytë.

Nuk lejohen:
-Radiografi dentare
-Sedacioni

Pastrimi i gurzave është një nga procedurat që ne kryejmë me shpesh gjatë shtatzënisë dhe motivojmë të gjitha pacientet të mos neglizhojnë pastrimet rutinë. Kjo sepse ndryshimet hormonale bëjnë që gingivat të jenë të inflamuara dhe gjakosen kollaj gjatë shtatzanisë, nëse kjo gjendje vijon për shumë kohe pa përmirësim dhe survejim të saj ajo agravohet në periodontit, ku dhëmbi(qafa dhe rrënja) zhvishet nga gingiva dhe mund të lëvizë.
Nga studimet e kryera është vënë re që një lidhje mes femrave shtatzënë me periodontit dhe lindjeve premature dhe foshnjave me peshë të ulët.

Another occurrence during pregnancy as a result of hormonal changes is pyogenic granuloma or tumor gravidarum, which is a mass that grows like a cherry on the gingiva. It happens only in 2% of women and if it happens in 90% of cases it disappears after birth after adjusting the hormonal balances, and if it doesn't happen you can remove it with surgery at your dentist.

For all of the above, we advise regular check-ups before, during and after pregnancy, regular hygiene with paste rich in fluoride, soft brush and dental floss, healthy diet and courage!