25 Rreshtat e Mirës

Am I like everyone else or not? A creature that trembles or am I right?

...ky është personazhi me emrin Rodja tek ‘Krim dhe Ndëshkim’ i Fjodor Dostojevskit. Një nga kryeveprat e letërsisë botërore, ku Dostojevski bën një nga analizat psikologjike dhe emocionale të një njeriu në momentin më të turbullt të jetës së tij, pas një krimi.

Am I like everyone else or not? A creature that trembles or am I right?

This is Rodja's character in Fyodor Dostoevsky's 'Crime and Punishment'. One of the masterpieces of World Literature where Dostoevsky makes one of the psychological and emotional analyzes of a man in the most turbulent moment of his life, after a crime.

I was 21 years old when I went as a reporter to the PD headquarters. From that time I remember the differences between the two main headquarters: the intrigues of the SP and the aggressiveness of the PD, vhs tapes and heavy cameras, as well as Berisha's conferences where at noon he appeared before us often using literature, or characters from books with who sent messages to political or public rivals.
This time he seemed to me like a literary character.

After 20 years, Sali Berisha appeared again in a press conference, but as never before in terms of fables. Like in the scariest dream that had come down in front of microphones and journalists. A conference worthy of Dostoevsky's paint analysis that deserves a small order of the work's messages. A psychological reading of the Conference "Crime and Punishment" as follows:
Berisha uttered the word dignity maybe 17 times. Something less the word honor and the word family a few times.
- He is overwhelmed. He does not hide the pain that is eroding him towards the end. An end without honor and dignity. He repeated it so often paragraph by paragraph: "Before dignity no one on Earth needs anything and I will restore my dignity," he says.

Even Berisha goes 30 years ago asking for comfort from the passionate surgeon who lived in a house 30 meters smaller than the current one. He did not compare himself with '97, neither with 2005, nor with 2011 ...?! Why? Perhaps that in the subconscious 30 years of politics in his political character are cause for loss of honor. To that honor I loved more than any victory.
The man that Sali Berisha has the battle today is himself. For that, Sali Berisha will go to France declaring war on the most powerful state in the world, America. He is wounded, but the war has kept him alive.

For Sali Berisha, the chances to regain his dignity weigh as much as the pollens of May, but who is naive who has lived with Berisha for 30 years, does not know his combative character at any cost, by any means, without sparing anyone or anything.

Me një ndryshim këtë herë: Nuk e merr zvarrë Shqipërinë por maksimumi vetëm partinë e tij, PD-në.
Pse?
Duke hedhur në gjyq Sekretarin Amerikan të Shtetit, duke u futur në luftë me SHBA-të për veten dhe familjarët e tij, jo për vendin, as për partinë, as Shqipërinë do ta sakrifikojë edhe partinë.
Ai vërtet thotë se do ta bëjë betejën në Gjykatën e Francës si person privat pa përfshirë grupin parlamentar, por fakti që nuk dorëzon mandatin ai po shkon de facto dhe de juro si deputet i PD. Si ish lideri historik i PD.
Politikani dhe babai janë që të dy në gjyq. Vetëm kirurgu pasionant është spektator.

Një gazetare e pyet në fund sesa do kushtojë avokati francez që do ta përfaqësojë në padinë kundër Sekretarit Amerikan të Shtetit.
Pyetje e mirë, por e pavlefshme në këtë finale të veprës që doli nga fundi i librit.
Berisha nuk përgjigjet për kësi detajesh, por e dha përgjigjen nga fillimi deri në fund, dhjetra herë, me fjalë që i dilnin nga fundi i kraharorit.
Duke hedhur në gjyq SHBA-të, për nderin e tij si person privat, dhe të familjes së tij Sali Berisha po e paguan çmimin më të lartë që mund të jetë. Nuk janë paratë që shpenzohen për të paguar një avokat sot asgjë në krahasim me ato që u bënë shkak për këtë tërmet në imazhin e liderit historik të pluralizmit shqiptar
Sepse siç ka thënë edhe Dostojevski: Qëllimi i jetës së njeriut nuk është thjesht të jetë gjallë, por të ketë një kuptim”.
Amerika ia hoqi kuptimin jetës së Sali Berishës në një kohë ku s’ka shumë kohë.

P.s.Nuk kam asnjë ngazëllim. Shqipëria s'e meriton këtë. Dhe Sali Berisha e kishte shansin historik të mbyllte karrierën si politikan.

*Rubrika 25 rreshtat e Mirës nuk lejohet të ribotohet pa lejen e editorit. Na kontaktoni në email: [email protected]