VIDEO

First interview as Speaker of Parliament, Lindita Nikolla: My formula in politics

First interview as Speaker of Parliament, Lindita Nikolla: My formula in

These are the first days in the office of the Presidency of the Assembly, in which he just enters, on the left, he sees a painting of Mother Teresa, which will see for the next 4 years a Catholic woman, blonde, in her 50s, always in a low voice, when entering and leaving, Lindita Nikolla, the deputy of Mirdita, even as an origin. In front of the waiting chair stands the enlarged photo of Ismail Qemali, who once again flattened the adventures with presidents who were put and removed from the walls of offices according to political emotions, which in our country are okay. Maybe one day we will regain respect even for living political figures in high positions, because people need to read respect for those who run them.

No matter how many conversations have taken place in this office over the years - I say to myself. Walls and Paintings by mandate know.

Homes and offices tell a lot about their "owner".

It is a large office, where the color of walnut and olive furniture dominates. A bouquet of flowers, which still resisted the day of voting in parliament reminds you that the new chapter that has begun is still fresh but also delicate, like flowers. In politics it is difficult to make calculations, even if you are a math teacher or a political talent. Sometimes you need luck, sometimes a rhinoceros skin. There is no manual.

Lindita Nikolla, not Nikolli! It is a mistake that haunts him even with journalists who often reminds him before an interview: "Thank you Mira for not confusing the last name. My husband is always upset about this. I never managed to correct it. One day I was with a journalist and a minute "Before we were live, I reminded Nikola, not Nikolli. He replied: Yes, I know this. I'm not worried.

But of course this is not a hatred because Lindita Nikolla has touched the bottom and the top in political life. The student strike and protests in December 2018 shook the whole of Albania, even releasing a missing energy instead of mixed with hope and sincerity. Along the way, politics got mixed up and ruined everything.

Dorëheqja e Nikollës në atë kohë si ministre Arsimi ishte i vetmi rezultat.

Ky moment do ta shoqërojë gjithnjë dhe ajo e duket sikur e di, për më tepër për një njeri që vjen nga mësuesia. Në këtë intervistë Nikolla tregon se çfarë i ka mbetur peng nga ato ditë dhjetori me studentët dhe thirrja që e bëri të dilte nga zyra në Bulevard.

Bashkë me një kafe biseduam për detyrën e re. Raportin “besnik” me Edi Ramën, si e komenton ajo urimin e presidentit Ilir Meta pak minuta pas votimit në parlament dhe çfarë raporti ka me Ilir Metën, i cili tregoi respekt për zgjedhjen e saj duke qenë korrekt. Flasim sesi normalja na duket diçka hyjnore. Sesi një komunikim institucional na bën përshtypje. Ngaqë s’jemi mësuar ose sepse jemi farkëtuar në kriza.

Kjo pashpirtësi e jetës publike e paketuar si pjesë e lojës na ka bërë keq!

Siç i ka bërë keq Znj.Nikolla sjellja e opozitës për votimin ndaj saj. Është ndjerë e trishtuar (edhe pse dihej që ishin votat, por kush nuk do të respektohet) ose siç thotë ajo, ligsht.

Sidomos kur fletën me emrin e saj e grisi e para një grua nga PD-ja, një zonjë si Flutura Açka nga e cila thotë se kishte një pritshmëri tjetër.

"Por ju e dini zonja Nikolla që vendimet e kryetarit zbatohen në mënyrë unanime tek të gjitha partitë", i them. Përgjigjen e saj e gjeni në intervistën me video.

Nuk është e lehtë të bësh sot diferencën si grua apo qoftë edhe si burrë në parlament dhe bisedën e zhvendosim tek ajo që mund të bëhet në të ardhmen pa e zgjatur shumë sesi lëndohen e lëndojnë njëra-tjetrën gratë, sepse vendimet merren nga burrat e partive. (Përgjigjja e Nikollës në intervistën me video)

This is the first interview of the Speaker of Parliament, Lindita Nikolla, for a media. She is divided into professional and personal and realizes that over time a politician both unites in a strange way becoming one. Everywhere are the titles that haunt her, parents who hold their hearts in their hands, intrigues, ups and downs that little leave that life with small joys room.

There are hard days but also days of reward. Nicole's formula for both sides of the coin, from what she understands in the 33 minutes interview is of a man who has no emotional outbursts, a gentle, loyal, grateful man I think - though I increasingly understand that interviews with politicians are like the paintings, each interprets them according to their own point of view or formula.

* Copying, reproduction and republishing without the permission of the editor is prohibited!

* Tiranapost.al.