Tech

How Google is planning to warn us, before an earthquake strikes

How Google is planning to warn us, before an earthquake strikes

A system capable of immediately detecting a seismic shock, and giving a warning to the population "giving" a few seconds of time that may be vital to protect themselves from possible consequences. This is an ambitious project recently announced by Google, and which has prompted the scientific community to discuss its effectiveness right now.

Vlen të kujtohet se disa sisteme që “gjurmojnë” tërmetet dhe që japin alarmin ekzistojnëtashmë. Më i famshmi është ShakeAlert, aktiv në shtetet amerikane të Kalifornisë, Oregonit dhe së shpejti Uashingtonit, i cili bazohet tek të dhënat e mbledhura nga një rrjet sizmografësh të shpërndarë në të gjithë SHBA-në.

Shpejtësia e paralajmërimit? Varet

Sistemi regjistron valët e para goditëse që ndodhin zakonisht gjatë këtyre ngjarjeve sizmike, madje edhe para se të arrijnë një distancë të caktuar (mos harroni se këto valë udhëtojnë me shpejtësi 3-10 km në sekondë), Dhe ai jep një alarm tek popullsia lokale (përmes sirenave, mesazheve në celularë), dhe kjo ndodh vetëm disa sekonda para mbërritjes së valës sizmike.

Sa sekonda? Kjo varet nga distanca e epiqendrës, natyra e terrenit, lloji i valëve sizmike që përhapen. Në çdo rast, rezultati është që në shumë raste popullata ka një shans më të madh të sigurojë vetveten dhe të përfshihet në sjellje vetëmbrojtëse. Një sistem i ngjashëm ekziston aktualisht në Japoni.

Problemi? Sistemi Shake Alert mori 15 vite kohë për t’u krijuar, duke kushtuar rreth 60 milionë dollarë për ta hartuar dhe vënë në punë. Ndërkohë,shpenzohen rreth 30 milionë dollarë në vit për të garantuar funksionimin e tij. Shpenzimet janë kryesisht për stacionet e monitorimit. Me këto karakteristika, është e vështirë të mendosh se këto sisteme mund të shërbejnë si model diku tjetër.

Dhe këtu hyn në lojë kompania Google. Ideja e gjigantit të internetit, është të zëvendësojë rrjetin tradicional të sizmografisë (të shtrenjtë dhe të vështirë për t’u ndërtuar) me një rrjet të bazuar tek smartfonët, duke shfrytëzuar aftësinë e këtij të fundit për të gjurmuar lëvizjet përmes akseleometrave.

Sensorë të tillë të lëvizjes mund të programohen të veprojnë si sizmometra rudimentarë, duke zbuluar lëkundjet e tokës të shkaktuara nga valët e ngjashme me valët e prodhuara nga tërmetet. Pra, Google mendon që të krijojë një sistemi zbulimi të tërmetit, bazuar tek mbi 2 miliardë telefona aktivë android:pra një rrjet i pozicionuar dhe aktiv në zonë.

Once the shock is "recorded", the system distributes the alarm in a manner similar to what happens with currently automatic systems. Android phones have been experimenting with earthquakes for 1 year , but so far the results have only been available to researchers.

When a phone detects a signal of a seismic vibration, it sends a message to a central server, along with an approximate location of the seismic focus. Everything is processed and translated (preferably) into an alarm.

At first there were many false alarms, but within a short time the procedure was perfected.

While in the traditional alarm system only 4 stations are enough to report an earthquake, in the case of Google it takes more than 100 phones to detect it.

The system is already active, although in the test phase

With this system, so far, android phones have detected more than 1,000 earthquakes worldwide. "The signals performed well in terms of speed and accuracy, to the point where they could be compared to those of ShakeAlert or the Japanese alarm system," said Richard Allen, a seismologist at the University of California.

"The phones also detected a magnitude 7 earthquake that occurred north of the Greek island of Samos near Turkey in late October 2020. If the alarm had been sounded, we would have warned many people in Greece," he added.

Google has announced that the first to benefit (if they want to) from this technology will be smartphone users living in New Zealand and Greece, countries where earthquakes are a known threat but which do not yet have automated systems of detection and warning.

But what do experts think about this initiative ? On the one hand, there are those who welcome the news, such as Men-Andrin Meier, a seismologist who studies earthquake warning systems at ETH Zurich, convinced that building a detection system based on smartphone accelerometers could have potential major global.

On the other hand, there are also somewhat colder reactions. According to some researchers, the android- based system needs to be further refined before it can be built. In particular, its ability to detect earthquakes that occur in sparsely populated regions (ie where there are few smartphones) needs to be improved .

* Taken from Bota.al