Tech

Huawei Albania certified the best information technology students

Huawei Albania certified the best information technology students

Through the "Seeds for Future" program, the company certified the 25 best information technology students for the first time in Albania

Huawei Albania in cooperation with the Faculty of Information Technology, finalized the 8-day journey of the international and intensive program "Seeds for Future" for the excellent students of this faculty. Through an online presentation, representatives of the world technology giant, faculty professors, guests and students shared the unique experience of implementing the program for the first time in the country, awarding certificates for the best.

Guests at this event were the Albanian Ambassador to China Selim Belortaja, the Chinese Ambassador to Albania Zhou Ding, Deputy. Dean of the Faculty of Information Technology, Prof. Asoc Indrit Enesi, the director of many successful activities in the ICT industry in Albania, Kushtrim Shala and the students attended the training.

The "Seeds for Future" program that cultivates ecosystem talents for advanced technology is just the beginning of a longer-term cooperation that realizes the exchange of knowledge but also culture between the two countries. Information technology is one of the most important points where The Albanian government is focused, "said the Albanian ambassador to China.

Huawei Albania certified the best information technology students

"Albanian students became part of the program that developed not only their digital but also cultural skills. This program created the opportunity to explore China, but also technology, from the best professionals in the world, learning how it can improve lives "said Ambassador Zhou Ding in Tirana.

Zv. Dean of the Faculty of Information Technology, Prof. Asoc Indrit Enesi expressed special thanks to Huawei and the opportunity offered to the students. "Such trainings from the best in the field, mainly on topics like 5G network or advanced technology are really necessary for Albanian students," he said.

Ndërsa organizatori i shumë aktiviteteve novatore në fushën e TIK dhe aktivisti i njohur i teknologjisë Kushtrim Shala theksoi se kompetencat digjitale janë e ardhmja për zhvillimin e të rinjve të talentuar në vend. "Nisur nga eksperienca, tregu shqiptar është i etur për zhvillimin e kapaciteteve digjitale dhe përbën një nga prioritetet aktuale të fushës. Dëshiroj të shpreh një falenderim tejet special drejtuar Huawei Albania për të gjithë angazhimin në ekosistemin shqiptar duke mbështetur në vazhdimësi startupet dhe të rinjtë e apasionuar. Kjo nuk është hera e parë që Huawei angazhohet në nisma të tilla. Më parë kompania ka sjellë teknologjinë elitare afër ekostemit nëpërmjet nismës UpLift" tha ai.

Disa prej studentëve pjesëmarrës u shprehën se ndihen tepër me fat që janë përzgjedhur të ndjekin programin. "Fillimisht e njihja Huawei vetëm si markë por gjatë kësaj jave kuptova se është akoma më shumë. Edhe pse online, çdo ditë përjetoja nga afër një fillim të ri, temë të re, eksperiencë të re, perspektiva të reja. Pjesa më interesante ishte mundësia për të njohur kulturën kineze nëpërmjet teknologjisë, duke vizituar virtualisht disa nga vendet kulturore. Për me tepër ishim me fat jo vetëm të dëgjonim por edhe të ndërvepronim me profesionistët më të suksesshëm në botë" tha Ornela Brinja, studente e Fakultetit të Teknologjisë së Informacioni, dega Inxhinieri Informatike.

"Seeds for Future" was first introduced in 2008 with the aim of developing ICT talents worldwide by building bridges of communication between different countries and cultures. Currently the program extends to 130 countries and regions and about 9000 students have benefited from its knowledge. Recently, the program was extended to Albania, sharing the expertise and experiences of the global business environment. Huawei Albania will continue to bring to the students in our country, the latest practices of elite technology in the world.

* Tiranapost.al.