Tech

All the questions you may have about the 5G network can be found here

All the questions you may have about the 5G network can be found here

The Prime Minister of Albania Edi Rama and the American Secretary of State Anthony Blinken signed the agreement for the 5G network yesterday. This paves the way for procedures for Albania to have access to the fast 5G network.

It was scheduled for last year, there was a withdrawal from the pandemic and it was made possible only yesterday, in Rama's meeting with Blinken in Brussels, the formalization of this agreement. What is 5G? Last year it was blamed and accused by conspirators as the cause of the Covid pandemic, without any basis and scientific data. These are fake news that everyone can have read on the network, but what exactly is the 5G network that will soon be a reality in Albania?

What is 5G?

5G is the 5th generation mobile network. is a new global wireless standard behind 1G, 2G, 3G and 4G networks. 5G. It enables a new kind of network created to connect almost everyone and everything together, including machinery, facilities and equipment.

5G wireless technology aims to provide higher multi-Gbps data speeds, very low latency, more reliability, network capacity, increased availability and a more uniform experience for more users. Higher performance and improved efficiency empower new user experiences.

Who Invented 5G?

No specific company or person owns 5G, but there are some companies within the mobile ecosystem that are contributing to bring 5G to life. Companies range from infrastructure builders and component / equipment manufacturers to mobile network operators and vertical service providers.

What are the differences between previous generations and 5G?

The former are 1G, 2G, 3G and 4G.

The first generation - 1G in 1980 introduced analog voice.

Gjenerata e dytë - 2G Fillimi i viteve 1990: prezantoi zërin digjital

Gjenerata e tretë - 3G Fillimi i viteve 2000: solli të internetin celular

Brezi i katërt - 4G LTE Vitet 2010: 4G LTE zgjeroi epokën e përdorimit të gjerë të celularit në telefon.

1G, 2G, 3G dhe 4G të gjitha çuan në 5G, e cila është krijuar për të siguruar më shumë internet se më parë.

Me shpejtësi të lartë, besueshmëri superiore dhe vonesë të papërfillshme, 5G do të zgjerojë ekosistemin celular në sfera të reja. 5G do të ndikojë në çdo industri, duke e bërë realitet transportin më të sigurt, kujdesin shëndetësor në distancë, bujqësinë precize, logjistikën e digjitalizuar dhe më shumë se kaq.

Kur dhe si do ndikojë 5G në ekonominë globale?

5G po e nxit që tani rritjen globale.

•Përbën 13.1 Trilionë dollarë të prodhimit ekonomik global

• Do krijojë 22.8 milionë vende të reja pune

Përmes një studimi historik të ekonomisë 5G u zbulua se efekti i plotë ekonomik i 5G ka të ngjarë të realizohet në të gjithë globin deri në vitin 2035. Ky ndikim është shumë më i madh se gjeneratat e mëparshme të rrjetit.

Si do e ndikojë 5G jetën time?

5G është krijuar për të bërë gjëra të ndryshme që mund të transformojnë jetën tonë, duke përfshirë shkarkimin apo dërgimin më të shpejtë të videove. Përkthimin në kohë reale të një videoje, mosngecjen e internetit kur flet me dikë.

A është 5G i disponueshëm që tani?

Po, 5G është tashmë konkret dhe operatorët globalë kanë nisur krijimin e rrjeteve të reja 5G që në fillim të vitit 2019. Gjithashtu, të gjithë prodhuesit kryesorë të telefonave po i përshtasin për rrjetin 5G. Dhe së shpejti, edhe më shumë njerëz mund të kenë mundësi të përdorin 5G.

5G is deployed in 60+ countries around the world. Consumers are very excited about the speed.

Will I need a new phone if I want to use 5G?

Yes, you will need to get a new smartphone that supports 5G.

* The qualcomm article was adapted in Albanian by Tiranapost.al. Reprinting without the permission of the editor is prohibited