Tech

Facebook and TikTok strictly ban pro-Taliban posts and accounts

Facebook and TikTok strictly ban pro-Taliban posts and accounts

Facebook and TikTok that they will ban posts promoting the Taliban in their applications after the group took control of Afghanistan.

The social media giants told CNBC that they consider the Taliban group, which has used social platforms to project their messages for years, as a terrorist organization.

Facebook said it has a dedicated team of content moderators that monitors and removes posts, images, videos and other content related to the Taliban.

Afghanistan fell into the hands of the Islamic militant group over the weekend after occupying the Kabul capital, including the Presidential Palace. Following President Joe Biden's decision in April to withdraw US troops from Afghanistan, the Taliban made stunning advances on the battlefield and almost the entire nation is now under rebel control.

A Facebook spokesman told CNBC: "The Taliban are sanctioned as a terrorist organization under US law and we have banned them from our services under our policies."

"The Taliban have been banned from Facebook for several years ," the spokesman said.

Facebook said this means it will close accounts held by or on behalf of the Taliban, as well as those that praise, support and represent them.

TikTok nuk pranoi të ndante një deklaratë, por i tha CNBC se i kishte caktuar talebanët si një organizatë terroriste dhe se ajo vazhdon të heqë përmbajtje që i lavdëron, lavdëron ose siguron mbështetje për ta.

Dilema e WhatsAppit?

Ndalimi i Facebook zbatohet gjithashtu për Instagram dhe ËhatsApp, por raportet sugjerojnë se talebanët janë ende duke përdorur ËhatsApp për të komunikuar. Platforma e bisedës është e koduar nga njëra anë në tjetrën, që do të thotë se Facebook nuk mund të shohë atë që njerëzit po ndajnë në të.

"Si një shërbim i mesazheve private, ne nuk kemi qasje në përmbajtjen e bisedave personale të njerëzve, megjithatë, nëse ndërgjegjësohemi se një individ ose organizatë e sanksionuar mund të ketë një prani në ËhatsApp, ne do të marrim masa," tha një zëdhënës i WhatsApp për Vice të hënën.

YouTube ka deklaruar se udhëzimet e tij të komunitetit zbatohen njësoj për të gjithë dhe se zbaton politikat e tij kundër përmbajtjes dhe kontekstit në të cilin është paraqitur. Kompania tha se lejon përmbajtje që sigurojnë kontekst të mjaftueshëm arsimor, dokumentar, shkencor dhe artistik.

"Situata në Afganistan po evolon me shpejtësi," tha një zëdhënës i Twitter për CNBC. "Ne jemi gjithashtu dëshmitarë të njerëzve në vend që përdorin Twitter për të kërkuar ndihmë. Prioriteti kryesor i Tëitter është mbajtja e njerëzve të sigurt, dhe ne mbetemi vigjilentë. "

"We will continue to proactively enforce our rules and review content that may violate Twitter rules, particularly policies against praise of violence, platform manipulation and spam," the spokesman added.