Stil jete

Forgotten medieval sleeping habit with "two shifts"

Në mesjetë, njerëzit flinin në dy turne - një herë në mbrëmje dhe një herë në mëngjes. Por pse? Dhe si u zhduk zakoni?

Forgotten medieval sleeping habit with "two shifts"

In the Middle Ages, people slept in two shifts - once in the evening and once in the morning. But why? And how did the habit disappear?

It was 11:00 pm on April 13, 1699, when in a small village in the north of England, nine-year-old Jane Routh and her mother had just woken up from a short sleep.

Mrs. Routh got up and went to the fire of their modest house, where she began to drink a pipe. Just at that moment, two men appeared near the window. They called and instructed him to get ready to go with them.

As Jane later explained in a courtroom, her mother was apparently waiting for visitors. She went freely with them - but initially whispered to her daughter to "lie down and she would come back in the morning". Maybe Mrs. Routh had some overnight assignment to complete. Or maybe she was in trouble and knew leaving home was a risk.

Either way, Jane's mother failed to keep her promise - she never returned home. That night, she was brutally murdered and her body uncovered in the following days. The crime was never uncovered.

Almost 300 years later, in the early 1990s, historian Roger Ekirch in the Public Registry Office found Jane's testimony and noticed something strange in it.

Initially, Ekirch had researched a book about night history, and at the time he was looking at data covering the era between the early Middle Ages and the Industrial Revolution. He was afraid to write the chapter on sleep, thinking that it was not just a universal necessity - but a biological constant. He was skeptical that he would find anything new.

But as he read Jane's criminal deposition, two words seemed to carry an echo of a particularly fascinating detail of life in the 17th century that he had never encountered before - "first sleep".

Në dëshminë e saj, Jane përshkruan se si pak para se burrat të mbërrinin në shtëpinë e tyre, ajo dhe nëna e saj ishin ngritur nga gjumi i parë i mbrëmjes. Nuk kishte asnjë shpjegim të mëtejshëm - gjumi i ndërprerë thjesht u deklarua në mënyrë të vërtetë, sikur të ishte krejtësisht i pavëmendshëm. "Ajo iu referua sikur të ishte krejtësisht normale," thotë Ekirch.

Gjumi i parë nënkuptonse ka edhe një gjumë të dytë - një natë e ndarë në dy gjysma. Ishte kjo thjesht një çuditshmëri familjare, apo diçka më shumë?

Gjatë muajve të ardhshëm, Ekirch kontrolloi arkivat dhe gjeti shumë më tepër referenca për këtë fenomen misterioz të gjumit të dyfishtë, ose "gjumit bifazik" siç e quajti ai më vonë.

Kur Ekirch zgjeroi kërkimin e tij, shpejt u bë e qartë se fenomeni ishte më i përhapur dhe i normalizuar nga sa e kishte imagjinuar ndonjëherë.

Forgotten medieval sleeping habit with "two shifts"

Si fillim, gjumi i parë përmendet në një nga veprat më të famshme të letërsisë mesjetare, "Përrallat e Canterbury" të Geoffrey Chaucer (të shkruar midis viteve 1387 dhe 1400), e cila paraqitet si një garë tregimi midis një grupi pelegrinësh. Ato janë përfshirë gjithashtu në librin "Kujdes macen" (1561) të poetit Uilliam Balduin - një libër satirik i konsideruar nga disa si romani i parë i historisë, i cili përqendrohet rreth një njeriu që mëson të kuptojë gjuhën e një grupi macesh të tmerrshme të mbinatyrshme.

Por ky është vetëm fillimi. Ekirch gjeti referenca të rastësishme për sistemin e gjumit me dy turne në çdo formë të mundshme, me qindra në letra, ditarë, tekste mjekësore, shkrime filozofike, artikuj gazetash dhe drama.

Gjumi bifazik nuk ishte unik as për Anglinë - ai praktikohej gjerësisht në të gjithë botën paraindustriale. Në Francë, gjumi fillestar ishte " premier somme "; në Itali, ishte " primo sonno ". Në fakt, Eckirch gjeti prova të zakonit në vende aq të largëta si Afrika, Azia Jugore dhe Juglindore, Australia, Amerika e Jugut dhe Lindja e Mesme.

Një rrëfim kolonial nga Rio de Zhaneiro, Brazil në 1555 përshkruan se si njerëzit Tupinambá do të hanin darkë pas gjumit të tyre të parë, ndërsa një tjetër - nga Muscat i shekullit të 19-të, Oman - shpjegoi se banorët vendas do të tërhiqeshin për gjumin e tyre të parë para orës 22:00.

Dhe larg nga të qenit një veçori e Mesjetës, Ekirch filloi të dyshonte se metoda kishte qenë mënyra dominuese e gjumit për mijëra vjet. Regjistrimi i parë i gjetur nga Ekirch ishte i shekullit të 8-të para Krishtit, në epikën greke me 12,109 rreshta Odisea, ndërsa aludimet e fundit të ekzistencës së tij datonin në fillim të shekullit të 20-të, përpara se të rrëshqiste disi në harresë.

Si funksionoi? Pse e bënë njerëzit? Dhe si mundet që diçka që dikur ishte krejtësisht normale, të ishte harruar kaq plotësisht?

Praktika u përqafua më vonë nga të krishterët, të cilët e panë menjëherë potencialin e orës si një mundësi për recitimin e psalmeve dhe rrëfimeve. Në shekullin e gjashtë pas Krishtit, Shën Benedikti kërkoi që murgjit të ngriheshin në mesnatë për këto aktivitete dhe ideja u përhap përfundimisht në të gjithë Evropën.

Ky hulumtim i ka dhënë Ekirch shpjegimin pse shumica e njerëzimit e braktisi sistemin e dy gjumëve, duke filluar nga fillimi i shekullit të 19-të. Dhe përgjigja ishte Revolucioni Industrial.

Megjithatë, edhe pse njerëzit nuk do të shkonin më në shtrat në orën 21:00, ata përsëri duhej të zgjoheshin në të njëjtën kohë në mëngjes – kështu që pushimi i tyre ishte i cunguar. Ekirch beson se kjo e bëri gjumin e tyre më të thellë, sepse ishte i ngjeshur.

Edhe nëse ndriçimi artificial nuk ishte plotësisht fajtor, në fund të shekullit të 20-të, ndarja midis gjumit mr dy turne ishte zhdukur plotësisht - Revolucioni Industrial nuk kishte ndryshuar vetëm teknologjinë tonë, por edhe biologjinë tonë.

A major side effect of many human beings changing their sleeping habits has been a change in attitudes. First, we quickly began to embarrass those who slept excessively, and created a preoccupation with the connection between waking up early and being productive.

Despite the almost constant headlines about the spread of sleep problems, Ekirch has previously argued that, in a way, the 21st century is a golden age for sleep - a time when most of us no longer have to worry about being killed in our beds.

Tiranapost.al