Stil jete

Where does the autumn train in Italy depart, where does it arrive and how much does a trip cost?

Where does the autumn train in Italy depart, where does it arrive and how much

Imagine a train passing through the woods that have taken on the color of autumn? It is not a romantic dream, but the Italian train of leaves, which will set off for a new season of travel.

Leaf train: what is it?

It is known as the 'leaf train', but the technical name is the Domodossola-Locarno railway, officially called Vigezzina in Italy and Centovallina in Switzerland, inaugurated in 1923.

Everyone agrees that it is 'the most beautiful panoramic railway in Italy': 52 kilometers of track - 32 on Italian territory and 20 on Swiss territory - running from Piedmont to Switzerland crossing over 83 bridges and 31 tunnels between forests and valleys .

Where does it start and where does it end?

The Italian leaf train departs from Domodossola and arrives in the Swiss town of Locarno, on the northern shore of Lake Maggiore. The entire route can be completed in less than two hours and it is possible to depart from either terminal.

What is the best period for leaves?

Edhe pse në disa zona është e mundur të admirosh gjethet që në shtator, tetori dhe nëntori janë periudha më e mirë për të shijuar plotësisht këtë mrekulli të natyrës. Dhe nga mesi i tetorit deri në mes të nëntorit futet në punë treni i gjetheve, i cili funksionon ekskluzivisht gjatë kësaj periudhe të vitit.

Treni me gjethe 2023

Për sezonin 2023, treni i gjetheve do të jetë aktiv për rreth një muaj, nga data 14 tetor deri më 11 nëntor. Bileta është e vlefshme për një ose dy ditë dhe, siç thamë, përfshin një ndalesë të vetme të ndërmjetme përveç terminalit.

Çmimet, rezervimet dhe biletat

Rezervimi është i detyrueshëm dhe përfshin vendin tuaj, çdo ndalesë të ndërmjetme dhe çdo shtesë për të udhëtuar në bordin e trenave panoramikë. Kostoja e biletës fillon nga 36 € dhe fëmijët nën 6 vjeç mund të udhëtojnë falas.

Adults: First class €50 - second class €40 (Saturday, Sunday, holidays and days before holidays)
Adults: first class €46 - second class €36 (other days)

Children and youth aged 6 to 16 pay half price; under 6 travel free if they do not occupy a seat.

Although the train will not run until October 14, it is now possible to book tickets from September 18. Tickets can be purchased online at the Treno del Foliage website.