Stil jete

Study: The sleep technique used by Salvador Dali really works

Study: The sleep technique used by Salvador Dali really works


A sleep technique described by surrealist artist Salvador Dali and famous inventor Thomas Edison could work to inspire creativity, researchers have found.

To boost creativity, you basically need to wake up exactly when a certain phase of sleep begins, where reality seems to mix with fantasy.

To use the technique, visionaries like Dali and Edison carried an object, such as a spoon or a ball, while lying down to sleep. As they left, the object fell, made noise, and woke them up. After spending a few moments on the verge of unconsciousness, they would be ready to start their work.

This early stage of sleep, known as the N1 state, lasts only a few minutes before you go into deeper sleep, but can be the "ideal cocktail for creativity," write the researchers in the study, published Dec. 8 in the journal. Science Advances.

People spend about 5% of a night's sleep on the N1, but this is an extremely under-studied sleep phase, said senior author Delphine Oudiette, a sleep researcher at the Brain Institute in Paris.

On the N1, you can imagine shapes, colors or even dream pieces before your eyes close, but still hear things in your room, Oudiette said. "The model can be very different" depending on the person.

Inspired by the great minds who used the technique, Oudiette and her team tried to test whether the sleep method would really work for ordinary people. They recruited 103 healthy participants who had the ability to fall asleep easily and asked them to avoid stimulants and sleep a little less than usual the night before the experiment.

Ata u paraqitën atyre një problem matematikor në të cilin duhej të merrnin me mend shifrën e fundit në një sekuencë dhe u dhanë atyre dy rregulla që ata mund t'i zbatonin hap pas hapi për ta kuptuar atë. Por studiuesit përfshinin një "rregull të fshehur" që shifra e tetë ishte gjithmonë shifra e dytë në sekuencë. Nëse dikush do ta kuptonte këtë, do të reduktonte ndjeshëm sasinë e kohës që iu desh për të zgjidhur problemin.

"Në kundërshtim me pikëpamjen popullore, krijimtaria nuk kufizohet në fusha specifike si artet," tha Oudiette. Kreativiteti përfshin dy elementë: origjinalitetin dhe dobinë për kontekstin.

Në këtë rast, pjesëmarrësit që kuptojnë rregullin e fshehur po tregohen krijues sepse nuk u udhëzuan ta zgjidhin problemin në atë mënyrë, kështu që ata kanë gjetur një strategji të re dhe të dobishme, tha Oudiette.

Në pjesën e parë të eksperimentit, pjesëmarrësve iu kërkua të zgjidhnin 10 probleme matematikore duke përdorur dy rregullat.

Më pas atyre iu dha një pushim prej 20 minutash, në të cilin u tha të pushonin ose të flinin në një pozicion të rehatshëm në një karrige gjysmë të shtrirë në një dhomë të errët, me duart e vendosura jashtë mbështetëseve të krahëve. Ata mbanin një filxhan të lehtë pijeje, që po të flinin, filxhani do të binte, do të bënte zhurmë dhe do t'i zgjonte. "Qëllimi ishte izolimi i efektit specifik të N1 pa ndonjë kontaminim të fazave të tjera të gjumit," tha Oudiette.

Ndërsa fazat e ndryshme të gjumit shënohen nga modele të ndryshme të valëve të trurit, studiuesit ishin në gjendje të monitoronin, duke përdorur një elektroencefalogram (EEG), kur pjesëmarrësit kaluan nga faza N1 në fazën më të thellë N2.

Rregulli i fshehur
Pasi mbaroi faza e pushimit të eksperimentit, studiuesit u kërkuan pjesëmarrësve të zgjidhnin më shumë probleme matematikore. Ata regjistruan nëse pjesëmarrësit treguan një rritje në "kuptim", që do të thoshte se ata ose filluan t'i zgjidhnin problemet e matematikës dukshëm më shpejt ose ata thanë në mënyrë eksplicite se kishin kuptuar rregullin e fshehur.

Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që kaluan të paktën 15 sekonda në fazën N1 kishin një shans 83% për të zbuluar rregullin e fshehur, krahasuar me një shans 30% për ata që mbetën zgjuar.

"Dallimi i vetëm midis dy grupeve është një minutë," tha Oudiette. Ky është "një lloj rezultati spektakolar". Por nëse pjesëmarrësit futeshin në gjumë N2, efekti zhdukej. Prandaj, autorët arritën në përfundimin se ekzistonte një "pikë e ëmbël krijuese" që mund të goditej vetëm nëse njerëzit e balanconin rënien në gjumë të lehtë me rënien në gjumë shumë të thellë.

Nuk është e qartë pse faza e gjumit N1 rrit kreativitetin, por për shkak se është një gjendje gjysmë e qartë në të cilën ju humbni kontrollin e disa prej mendimeve tuaja, por jeni ende disi të vetëdijshëm dhe mund të krijojë një "gjendje ideale ku keni këtë njohje të lirshme dhe shoqërime të çuditshme. "tha Oudiette. Në këtë fazë, ju "keni gjithashtu aftësinë për ta kapur atë nëse keni një ide të mirë".

Studiuesit pyetën gjithashtu pjesëmarrësit që ranë në gjumë se çfarë po kalonte nëpër kokën e tyre, para se rënia e objektit t'i zgjonte. Një pjesëmarrës tha "Në një moment, pashë një kalë në spital. Ishte gjithashtu një burrë që po bënte të njëjtin eksperiment si unë, i cili ishte shumë më i vjetër dhe kishte një lloj helmete plastike në fytyrën e tij", ndërsa një tjetër tha "Kisha ndjenjën se isha buzë ujit, pa erë, kishte tinguj të ajrosur, si në një pyll të butë në verë."

Pjesëmarrësit e tjerë panë forma dhe ngjyra gjeometrike. Studiuesit zbuluan se rreth një e treta e mendimeve të raportuara ishin të lidhura me detyrën, por ata nuk gjetën një lidhje midis atyre raporteve dhe një rritje të njohurive.

Researchers now hope to test the effect of N1 sleep on different types of creative tasks, perhaps some with more real-life application, Oudiette said.

Tiranapost.al