Stil jete

How to be happy with less

How to be happy with less

By Dimitrios Tsatiris for Psychology Today /

I ran to the sofa in the basement to rest for a few minutes. It was Friday night and I felt emotionally tired from a tense work week. As I lay on the couch, I saw my 3-year-old son playing with a toy train, the color of which had faded from overuse.

He was so focused on the game that he did not notice me coming. As I watched my son, I made a startling observation. Although exhausted, I experienced a deep sense of satisfaction. I felt a pure joy watching him as he strained his little body to ride on his train, and to travel with him to imaginary hills and valleys.

His "chu-chu-chu" loud sounded like a soothing melody in my ears. I did not dare to make even the slightest noise or movement that would ruin that moment of happiness. At that moment, I realized something very important: No amount of money or any success could replicate that experience.

Various professional achievements such as graduating in medicine or giving a talk on the TED platform, are dim compared to the high level of satisfaction I experienced in those minutes. That experience will not end in my professional CV. Nor will I be praised by colleagues.

And yet it has had a profound impact on my life. Reflecting on that experience gives me more joy than any of my professional accomplishments. And the good thing is that I did not have to work for him at all. All I had to do was slow down the pace of life, and be aware of the moment I was living, just like my son who was immersed in the game with his toy train.

Unbeknownst to him, he was showing me how to be here and in the moment. Our daily lives are filled with countless opportunities to find pleasure. This could be the sound of birds chirping on a sunny morning, a hilarious moment with a loved one, or enjoying a few minutes of silence at the end of a hectic day.

Gjëja kryesore është të jesh i pranishëm për t’u përfshirë tërësisht në ato përvoja. Sigurisht, kjo është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet. Nga pikëpamja evolucionare, të qenit i pranishëm në një përvojë nuk na vjen natyrshëm. Një nga funksionet e trurit, është të na mbrojë nga kërcënimet e mundshme.

Prandaj, ne jemi të predispozuar që të hedhim sytë nga e ardhmja, për të parashikuar se çfarë mund të shkojë keq. Përveç kësaj, ne nuk jemi të prirur të jemi të kënaqur me atë që kemi. Instinkti ynë është të dëshirojmë akoma më shumë. Kjo është ajo që i ndihmoi paraardhësit tanë të grumbullonin ushqim të mjaftueshëm, dhe të qëndronin larg konkurrencës për të gjetur partnerë për t’u çiftëzuar.

Mjedisi ynë ndryshon me shpejtësi, por evolucioni ndodh me ritmin e një kërmilli. Ne nuk duhet të shqetësohemi më nëse do të biem viktimë e një gatopardi që fshihet pas një shkurreje. Sot kemi ankth për të fituar më shumë para, për të përmirësuar shtëpitë tona, për të grumbulluar më shumë ndjekës në platformat e mediave sociale, dhe për të kënaqur sa më shumë njerëz që është e mundur.

Kurthi me dëshirën e përhershme për më shumë, është se mund të harroni të vlerësoni atë që keni. Ju mund të fiksoheni aq shumë me aspiratat e ardhshme, saqë mund t’i merrni si të mirëqena bekimet aktuale, si familja, miqtë dhe shëndeti juaj.

Ju gjithashtu mund të filloni të minoni arritjet për të cilat keni punuar kaq shumë për t’i arritur. Unë kam punuar me shumë profesionistë, që nuk gjenin më kuptim në rolet e tyre përkatëse si mjekë, avokatë ose pronarë biznesesh.

Një nga tragjeditë më të mëdha është të sakrifikosh vite të jetës për të arritur një qëllim, vetëm për ta gjetur atë pa kuptim dhe qëllim. S’ka asgjë të keqe të kesh aspirata për të përmirësuar jetën tënde. Nëse doni të keni një promovim në punë apo një diplomë vazhdoni ecni përpara.

Nëse doni të fitoni më shumë para, sigurohuni që t’i fitoni ato. Synime të tillë mund të vijnë me përfitime. Pasi të keni arritur qëllimet tuaja, ju mund të ndiheni më të sigurt mbi aftësitë tuaja. Po ashtu, suksesi mund t’ju çojë në një pozitë më të mirë për të dhënë një kontribut pozitiv në jetën e të tjerëve. Megjithatë, kini kujdes nga kurthi i të dëshiruarit më shumë. Ja cilat janë 3 këshillat e mia, që mund t’ju ndihmojnë të gjeni gëzim dhe kënaqësi ndërsa përpiqeni të arrini qëllimet tuaja në këtë jetë.

1. Mësoni se ku ta vendosni stekën e ambicieve tuaja

Mësoni që të keni pritshmëri realiste se si ambiciet për të ardhshmen, do të ndikojnë në jetën tuaj. Arritja e qëllimeve të ardhshme monetare ose profesionale nuk garanton lumturi. Kënaqësia nga shijimi i nektarit të ëmbël të suksesit është jetëshkurtër. Është vetëm çështje kohe para se keni dëshirë për më shumë. Sikurse shprehej filozofi i shekullit XIX, ArturShopenhauer “Pasuria është si uji i detit; sa më shumë pimë, aq më të etur bëhemi; dhe e njëjta gjë vlen edhe për famën.”

2. Njerëzit janë shumë më të rëndësishëm se karriera dhe arritjet profesionale

Në një shoqëri të fiksuar pas produktivitetit dhe arritjeve, është e lehtë që t’i jepni përparësi aspiratave tuaja profesionale, në kurriz të njerëzve më të dashur. Unë kam punuar me shumë individë të orientuar drejt arritjeve, të cilët ia kanë kushtuar jetën karrierës së tyre.

Më pas ata pyesnin veten pse bashkëshortët e tyre silleshin ftohtë më ta, dhe pse fëmijët silleshin me agresivitet në praninë e tyre. Mos harroni që identiteti juaj profesional është vetëm një pjesë e asaj që jeni.

Ju keni gjithashtu role të tjera me pjesën e tyre të përgjegjësive. Ju mund të jeni një prind, bashkëshort, vëlla, fëmijë ose miku më i mirë i dikujt. Ruani një perspektivë të gjerë se kush jeni. Është e rëndësishme të investoni në rolet tuaja të ndryshme. Përndryshe, rrezikoni të sakrifikoni për hir të karrierës suaj marrëdhënie sociale shumë domethënëse.

3. Shtypni shpeshherë “frenat”

It is impossible to appreciate what you have when you are constantly running towards the next goal. Resisting social and evolutionary pressures to constantly seek more is essential to observing and appreciating the little things that make our lives truly meaningful.

Just like watching a 3-year-old boy play with his toy train.

* Originally published on Bota.al