Stil jete

How to educate the consumer about choosing alternative products despite the lack of communication

How to educate the consumer about choosing alternative products despite the lack

Tobacco and products containing nicotine should not be available to minors, and states should take measures to ban the sale of these products. But when it comes to adult smokers, banning alternative products would not help them make better choices for themselves, but rather encourage them to return to the habit of smoking.

This was the message of the panel with experts from different fields within a discussion dedicated to the ban on smoking and nicotine products.

At the 11th Global Forum, in Warsaw, where nicotine was the main topic, the attitude of the British journalist and author, Harry Shapiro, stood out.

"Smoke-free alternatives will always be present, regardless of what happens in the legal framework. Which means, even if these products are legal or not in a certain country, this does not eliminate them," said Shapiro.

Australia is the most practical example when we talk about banning products, where it is proven that restriction encourages irregularities.

Reason Australia founder and leader and former member of the Legislative Council of the federal state of Victoria, Fiona Patten, singles out Australia as an example of a country where restrictive approaches fuel violence.

"In my hometown of Melbourne, we've had 80 incidents where explosives have been thrown into shops that sell cigarettes and vape. A pack of 20 cigarettes costs around €30 in Australia, of which 90-95% goes to tax, resulting in the rapid growth of the tobacco black market. You might rightly say that a great way to crack the legal and illegal cigarette market would be to switch to alternatives, but of course, that's not what we did.

We went a step further and banned e-cigarettes, thus witnessing the growth of the illegal e-cigarette market. You can't buy e-cigarettes in Australia unless you have a prescription, but the illegal market for these products remains huge. Smuggling of these products is considered a tax offence, but not a criminal offence, so the risk of illegal importation of electronic cigarettes is actually low. It's a cheap product, so if the police catch you and confiscate these products, you don't lose much, but on the other hand, you can make money if you don't get caught. So we are witnessing the flourishing of smuggling on the ground in Australia, while as far as minors are concerned, there is no child in Australia who can easily buy a vape," Patten emphasizes.

Drejtoresha e Qendrës për Mbrojtjen e Konsumatorit të Aleancës për Mbrojtjen e Tatimpaguesve në SHBA, Lindsey Stroud sjell një pikëpamje tjetër. Sipas saj, ndalimi i produkteve alternative sjell rritje të ndjeshme të konsumit të duhanit.

"Ne e kemi parë këtë në Massachusetts, në Kaliforni... Është sikur të kemi humbur plotësisht nga qëllimi kryesor që është reduktimi i dëmit. Duke qenë të fokusuar të ndalimi i cigareve elektronike, nuk vërejmë sesi normat e konsumit të duhanit rriten fill pas kësaj.“- thekson Stroud.

Një treg i parregulluar kërcënon shëndetin publik

Malajzia është shembulli se si mungesa e një rregulli në fushën e duhanit dhe produkteve të nikotinës, mund të rrezikojë shëndetin publik. Nëse do i referohemi ligjit të duhanit në vitin 2013, Majlajzia lejoi shitjen e cigareve elektronike shoqëruar me masa strikte. Çfarë përfshinin këto masa?

Produktet alternative nuk mund të reklamoheshin, as të promovoheshin nga ku, sipas Prof. Dr Sharifa Ezant Van Puteh, lind një pjesë e problemit.

“Për shkak të mungesës së rregullimit dhe standardizimit të mëtejshëm, ne jemi dëshmitarë të rritjes së tregut të zi, jo vetëm për duhanin por edhe për cigaret elektronike. Sepse shikoni çfarë ndodh, t’i thuash një duhanpirësi të rritur që është më mirë për ta të kalojnë në produkte alternative, por gjithashtu duhet t’i thuash se duhet të jetë i kujdesshëm pasi jo të gjitha kontrollohen apo verifikohen, shto këtu që informacioni për këto produkte mungon, kjo shkakton konfuzion për përdoruesin.

Mungesa e fushatave të komunikimit për produktet me risk të reduktuar krijon një rritje të numrit të personave që vijnë në urgjencë për shkak të problemeve me mushkëritë, nga çfarë raportojnë mediat. Për këto raste, ne nuk kemi përgjigje për disa pyetje thelbësore, se cilat cigare elektronike përdornin këta persona, cila është cilësia e tyre, nëse u është shtuar më pas nikotina dhe në çfarë sasie... Për këtë, krijohet përshtypja e përgjithshme se këto produkte janë një gjë e keqe që nuk duhet përdorur, gjë që çon në një perceptim të gabuar për të gjithë.“- thotë eksperti mjekësor.

Suedia dhe Japonia, shembuj suksesi

Si shembuj pozitiv kur flasim për reduktimin e dëmit, mund të përmendim Suedinë dhe Japoninë, shprehet Shapiro.

"Shembulli suedez në uljen e prevalencës së pirjes së duhanit është i njohur për pothuajse të gjithë. Ndërkohë në Japoni shitjet e cigareve janë ulur me rreth 50% në vitet e fundit, që është ndoshta rënia më e madhe në shitjet e cigareve kudo në botë.

Kjo është përkthyer në rritje të përdorimit të produkteve të duhanit me ngrohje. Shteti nuk ka ndërhyrë këtu, me sa di unë, por i ka lënë konsumatorëve mundësinë që të zgjedhin. Për shembull, në Japoni ekziston një grup njerëzish që nuk duan të shqetësojnë të tjerët me tymin e duhanit.“- thekson Shapiro.

Këndvështrimi mbi cigaret elektronike

In the wake of discussions about vaping for environmental impacts and the banning of various flavors due to youth consumption, Fiona Patten has a different take on the solution. According to her, the solution lies in regulating the market, not banning these products.

"I don't agree with the ban, I think there are ways to address some of the problems with alternative products, starting with access for young people. You can avoid or recycle these products only with a regulated market. It is these products that helped me personally to quit smoking and I think it can be the solution for many other smokers. I think the same about the prohibition of different flavors of these products. If you have a regulated market, where the product is sold only to adult smokers, then adults should be able to choose the flavor and thanks to this it is easier for them to quit smoking, since in the black market sale you limits to be controlled.

With an unregulated market, we have made it easier for children to access this product, so now there is a misperception that the tobacco industry is trying to sell e-cigarettes to children, which is absolutely not the case.” concludes Patten.