Stil jete

How caffeine affects our behavior

How caffeine affects our behavior

Everyone knows that coffee invigorates the soul. As soon as it passes our lips, our brain increases concentration, our vision becomes sharper and fatigue goes away. As the French novelist Honor de Balzac once said: "As soon as the coffee hits the stomach, there is immediately a general noise." Ideas begin to move like the battalions of the Great Army on the battlefield."

Caffeine is the main chemical in coffee, a psychoactive drug that changes the way we feel and behave. Caffeine molecules are similar to adenosine molecules in our bodies, which accumulate in the brain the longer we stay awake. And since caffeine looks like adenosine, it can block sensors and trick the brain into staying awake.

Given its popularity, scientists have conducted many studies on coffee and caffeine to distinguish its effect on health and behavior. Here are the 5 least known and at the same time most unexpected facts that they discovered.

It encourages you to spend more

If you're a daily coffee addict, you'll spend more money during the week. Researchers have found that caffeine can affect what you buy and how much you spend. Researchers at the University of South Florida had shoppers drink regular coffee, decaffeinated coffee or water as they entered a store.

Coffee drinkers spent about 50 percent more money and bought nearly 30 percent more items than shoppers who consumed a decaffeinated beverage. Additionally, coffee drinkers spent more on impulse purchases. Other studies also confirm that caffeine can affect decision-making about money. In a study of gamblers, researchers linked coffee consumption to riskier bets. These findings indicate that caffeine increases impulsivity.

It helps you collaborate

Coffee is already known to improve mood in people, and researchers have found that teams that are regular coffee drinkers work together better. A study conducted at Ohio State University, USA, found that groups who drank coffee before discussing a controversial topic had better team performance than those who drank decaffeinated coffee.

Also, participants who consumed caffeine spoke more during the discussion, found it easier to stay on topic, and stated that they would be willing to work with their group again, compared to those who did not consume caffeine. Researchers attribute this cooperative atmosphere to increased alertness from coffee.

It makes you physically stronger

Përveç mprehtësisë mendore, kafeja duket se rrit tolerancën ndaj dhimbjes. Psikologu Burel Gudin nga Universiteti i Alabamës, SHBA, zbuloi se njerëzit që konsumojnë zakonisht produkte me kafeinë mund të përballojnë më mirë streset e pakëndshme fizike.

Kështu, ai vuri re se njerëzit që konsumonin kafeinë, ishin më pak të ndjeshëm ndaj nxehtësisë dhe presionit mekanik. Kjo mund të shpjegojë arsyen pse njerëzit që konsumojnë kafeinë para stërvitjes kanë tendencën të performojnë më mirë. Kafeina është një nga suplementet më të përdorura për të rritur aftësitë atletike në një gamë të gjerë sportesh dhe aktivitetesh.

Hulumtimet e kryera në Universitetin e Granadës në Spanjë, kanë treguar se pirja e një kafeje të fortë gjysmë ore para stërvitjes mund të rrisë shkallën e djegies së yndyrave. Ndërkohë shumë studime sugjerojnë se ata që pinë rregullisht kafe priren të jetojnë më gjatë, duke shfaqur rreziqe më të ulëta për sëmundje të shumta, përfshirë ato kardiovaskulare, diabetin dhe disa lloje kanceri.

Kohët e fundit shkencëtarët zbuluan një veçori mbrojtëse të kafeinës, që vepron brenda qelizave të trupit tonë: rrit funksionin e mitokondrive. Mitokondritë janë të ashtuquajturat “centralet energjike” të qelizës që gjenerojnë energji. Studiuesit zbuluan se kafeina i mbron qelizat kardiovaskulare nga dëmtimi. Studime të tjera pretendojnë se kafeina kundërshton efektet e molekulave pro-inflamatore që grumbullohen në trup me kalimin e moshës.

Ka një ndikim të pavetëdijshëm tek ne
Efektet gjallëruese të kafesë mund të ndikojnë mbi mendjen dhe sjelljen tonë, edhe pa pirë as një gllënjkë. Një studim i kryer në Universitetin e Torontos, zbuloi se subjektet që ishin të ekspozuar thjesht ndaj sinjaleve të kafesë, pra qoftë edhe para një filxhani kafeje, bëheshin më të vëmendshëm.

Sugjestioni ndaj kafesë prekte më shumë pjesëmarrësit nga kulturat perëndimore, sesa ato ku kafeja është më pak dominuese në shoqëri. Shkencëtarja e sjelljes Adriana Madzharov nga Institutin Stivens për Teknologjinë, drejtoi një studim të ngjashëm. Ajo u kërkoi pjesëmarrësve të zgjidhnin problemet e algjebrës në një dhomë pa aromë ose në një dhomë që mbante erë kafeje.

Ata që punonin me aromën e këndshme të kafesë dolën më mirë. Bazuar në këto gjetje, Madzharov sugjeron që punëdhënësit dhe shitësit “mund të përdorin aroma delikate për të ndihmuar në formimin e përvojës së punonjësve apo banorëve me mjedisin e tyre”.

Një ndikim tjetër i pavetëdijshëm, është mënyra se si njerëzit e preferojnë kafenë e tyre. Një studim i Universitetit të Pensilvanisë, SHBA, zbuloi se liberalët amerikanë kishin pothuajse dy herë më shumë gjasa sesa konservatorët për të pirë kafe. Sondazhet sugjeruan se liberalët mund të jenë më të hapur ndaj globalizimit, ndërsa konservatorët priren të jenë më refuzues ndaj produkteve që i perceptojnë si “të huaja”.

Dashuria juaj e madhe për kafenë, mund të jetë e përcaktuara nga gjenet


Ka dy arsye kryesore pse disa njerëz nuk e adhurojnë kafenë: Njëra ka të bëjë me gjuhën dhe tjetra me mëlçinë. Gati 25 për qind e njerëzve janë “super shijues”, pra vuajnë nga gjendja e ndjeshmërisë së shtuar ndaj kimikateve, të cilat i japin shije ushqimit dhe pijeve.

Ndryshimet gjenetike në të ashtuquajturat gjene TAS2R, ndikojnë në konfigurimin e sythave të shijes dhe në mënyrën se si njerëzit i perceptojnë shijet e ndryshme. Ndaj super shijuesve mund t’iu duken të hidhura kimikatet e kafes, siç janë kafeina dhe kinina.

Llojet e tjera të variacioneve gjenetike, nuk mund të kompensojnë hidhësinë e kafesë me sheqer ose krem. Për shembull, CYP1A2 është një gjen që prodhon një enzimë të mëlçisë që zbërthen kafeinën. Njerëzit që kanë një version të këtij gjeni, të caktuar CYP1A2*1F, nuk e përpunojnë aq shpejt kafeinën.

In practice, this means that the drug remains active in the body for a longer period of time, which can produce tremors and nausea. People who have a slow metabolism to process caffeine may also be at increased risk for a heart attack and hypertension when they consume too much caffeine. As with any drug, the body adapts and builds up a tolerance, meaning more is needed to feel the effect.