Stil jete

Science explains why some age gap relationships work and some don't

Science explains why some age gap relationships work and some don't

There is a lot of stigma around dating someone more than 10 years older or younger than you. People tend to prejudge these relationships by considering them destined to end quickly.

However, the science says: According to several studies, couples with a significant age gap have a stronger trust and commitment to each other and are less likely to feel jealousy when compared to couples who are the same age or not much of an age gap.

Science explains why some age gap relationships work and some don't

The ideal age difference is 1 to 3 years

According to some studies, couples who have a maximum age difference of 3 years have more chances of a successful relationship and the greatest levels of satisfaction in their relationship. This is due to several reasons, such as having shared childhood memories. This can be important to create a sense of closeness, as perhaps you both grew up with the same TV shows and music, for example.

These relationships are also more successful because we have certain milestones and expectations as we grow up. Meanwhile, dating someone with a large age gap can mean the relationship will fall apart more quickly in the first 6 to 10 years.

Science explains why some age gap relationships work and some don't

The downside of dating someone with a big age gap

Hulumtimet rreth çifteve me një diferencë të madhe moshe tregojnë se pas disa vitesh divorci është më i mundshëm sesa nëse jeni me dikë afër moshës tuaj. Studimi sugjeron që më i riu i marrëdhënies ndihet më parë më i pakënaqur dhe fillon divorcin. Arsyet për dështimin e marrëdhënies janë pengesa të tilla si mospasja e vlerave ose kujtimeve të përbashkëta dhe thjesht dëshira për gjëra të ndryshme në jetë.

Një tjetër pengesë e madhe mund të jetë hendeku i fuqisë, ku më i madhi në moshë ka tendencën të ketë kontroll mbi partnerin shumë më të vogël. Kjo përfundimisht bën që partneri më i ri të ndihet i kontrolluar dhe përgjegjësia të hidhet mbi partnerin tjetër.

Science explains why some age gap relationships work and some don't

Kur funksionojnë diferencat e mëdha të moshës

Megjithatë ka shumë gjëra pozitive në lidhjet me diferencë moshe. Nëse jeni duke u takuar me dikë më të madh, atëherë ka më shumë gjasa që të jeni të qetë. Ky partner mund të sigurojë mbështetje më të mirë emocionale, fizike dhe financiare.

Për ta bërë këtë të funksionojë, është e rëndësishme që të jeni fleksibël dhe të bëni kompromis për të përmbushur nevojat e njëri-tjetrit. Kjo është veçanërisht e rëndësishme sepse të dy mund të dëshironi gjëra të ndryshme në jetë. Ju mund të dëshironi stabilitet financiar dhe ata mund të duan fëmijë. Prandaj, komunikimi i qartë është thelbësor për t'u siguruar që ndani të njëjtat vlera dhe për të zgjidhur që në fillim çdo problem që lidhet me moshën.

Mosha nuk është faktori i vetëm për një marrëdhënie të lumtur.

Catherine Zeta-Jones and Michael Douglas prove that sometimes there is no perfect age gap when it comes to love. She is 53 and he is 78 and their romance is still burning stronger than ever.