Stil jete

'Sharenting' or the consequences that parents who share the lives of children on social networks will face

'Sharenting' or the consequences that parents who share the lives of

For the vast majority of people, checking Instagram involves a mix of aspirationalism and contemplation. Apps are fueled by a collective fear that we are missing out on something, be it a fabulous holiday, a discounted sale or just some other vacation that others may even conceive of.

But the same dynamic does not apply to parents who share pictures of their young children online. Of course there can be an element of boasting and pride: "Oh, look at my daughter's taste in clothes" or "Admire my little boy in jazz", etc. But these carefully selected images of adorable happiness often do nothing more than provide a quiet break during a difficult day. The isolation that parenting causes leads man to the desire and need for the tribe. Sharing images or stories on social media makes the personal experience wider because it shows it to a larger world, at a time when the scales and contours of life seem to be shrinking.

"Sharenthood: Why should we think before we talk about our children online?" is a book by Leah Plunkett. "Sharenting" occurs whenever an adult responsible for a child's well-being, such as a parent or teacher, broadcasts private details about a child through digital channels. All photos and videos sent privately or publicly posted become the statistical object of social networks or applications, a fertility application or a purchase, whatever it is.

'Sharenting' or the consequences that parents who share the lives of
Leah Plunkett

Remember that photos and videos are stored on cloud servers or gmail addresses. Yes, there is something more serious than that. Studies predict that by 2030, almost two thirds of cases of identity problems affecting today's children, will be caused by sharenting, ie these publications of parents on social networks.

Për Plunkett ka disa arsye për t'u shqetësuar për sharenting. Në një nivel filozofik, këto postime i ekspozojnë fëmijët në botën më të madhe dixhitale, pa pëlqimin e tyre, duke u grabitur atyre një lloj privatësie. Këta prindër u privojnë fëmijëve të drejtën për të zgjedhur të mos jenë kurrë prezentë në rrjete sociale.

Prindërit dorëzojnë çdo të dhënë, edhe ato të fëmijëve, në rrjete sociale, pa i llogaritur fare kostot.

Në një kohë kur jemi gjithnjë e më të vetëdijshëm për privatësinë dhe mbikëqyrjen e të dhënave, çfarë pasojash të paparashikuara mund të ketë një 'dosje dixhitale'?

Bota ka parë raste pendese. Ka njerëz që kanë kërkuar falje në rrjete sociale për një postim të bërë në adoleshencë. Ka të tjerë që u vjen turp për postimet e 10 viteve më parë.

“Ne e kemi marrë prej kohësh të mirëqenë që kompani të tilla si Facebook dhe Google mbledhin të dhëna për ne dhe më pas ua kalojnë ato të dhëna reklamuesve. Por zgjedhjet e vitit 2016 konfirmuan se tekat tona individuale mund të jenë të dobishme edhe për politikanët”, shprehet Plunkett.

Sot, shumë përpara se fëmijët të hedhin hapin e tyre të parë, të dhënat e tyre dixhitale tashmë udhëtojnë në 'mijëra, me gjasë miliona përdorues, njerëz apo makineri.

Shumica e njerëzve dikur bënin fotografi për të dokumentuar diçka për veten e tyre dhe për pasardhësit. Në ditët e sotme, kjo përvojë është më e ngjeshur, aq sa shumë prej nesh bëjnë fotografi me qëllimin për t'i ndarë menjëherë ato me njerëz të tjerë.

Sa larg është ajo që Plunkett e quan 'Elmo i zgjuar?' Një lodër që mëson dhe fle së bashku me fëmijën tuaj, ndërkohë që ndjek edhe zgjedhjet e tij si konsumator? Do të ishte një skenar i frikshëm apo jo?

Plunkett përmend edhe ‘DaddyOFive', një kanal i njohur në YouTube, i drejtuar deri në vitin 2017, nga një çift i quajtur Michael dhe Heather Martin. Martinët, të cilët ishin të dy në mesin e të tridhjetave dhe nuk ofronin këshilla si shumica sot. Në vend të kësaj, ata u specializuan në videot funny që përfshinin pesë fëmijët e tyre, e ku bënin humor me neglizhencën prindërore. Në kulmin e tij, 'DaddyOFive', kishte rreth shtatëqind e pesëdhjetë mijë abonentë. Ndërsa kanali u rrit, komentuesit herë pas here u jepnin shuplaka këtyre prindërve për sjelljen ndaj fëmijëve. Kjo derisa autoritetet vendosën të ndërhynin. Prindërit u mbrojtën në gjyq duke thënë se fëmijët u përfshinë me dëshirën e tyre dhe e gjitha ishte lojë, por psikologu identifikoi probleme në aftësitë mendore dhe psikologjike të fëmijëve. Përfundimisht kanali u mbyll dhe prindërit u dënuar me 5 vite shërbim prove.

Parenting is often such a disturbance that conscience seems impossible. However as adults parents need to know well what they are doing.