Stil jete

A short story with a message: Who are you, the carrot, the egg or the coffee?

A short story with a message: Who are you, the carrot, the egg or the coffee?

A young woman went to her grandmother one day, and began to tell her about her life, and how things were so very difficult for her. She didn't know how she was going to make it, and she wanted to give it all up. She was tired of constantly fighting. It seemed as if as soon as one problem was solved, a new problem would instantly appear.

After listening to him without interrupting, the grandmother took him with her to the kitchen. She filled 3 pots with water. He threw carrots into the first, some eggs into the second, and some coffee beans into the third. She turned on the stove and let the three simmer for about 20 minutes. Then he took out the carrots and put them in a bowl.

Po ashtu nxori vezët nga tenxherja e dytë dhe i vendosi në një tas tjetër. Më pas mblodhi kokrrat e kafesë dhe i vendosi në një tasin e tretë. Duke u kthyer nga mbesa e saj, ajo e pyeti:”Më trego çfarë po shikon?”. “Karota, vezë dhe kafe”- u përgjigj gruaja e re.

Ajo e afroi më pranë dhe i kërkoi të prekte me dorë karotat. Mbesa i preku dhe vuri re se ato ishin zbutur. Më pas i kërkoi të merrte një vezë nga tasi i dytë dhe ta thyente. Pasi i hoqi lëvozhgën, ajo pa vezën e zier. Në fund i kërkoi të pinte lëngun që kishte lexuar kafeja nga tasi i tretë. Mbesa buzëqeshi, ndërsa shijoi aromën e saj të fortë. Më pas e pyeti gjyshen e saj “Ç’kuptim ka kjo gjë?”.

Gjyshja e saj i shpjegoi se secili prej këtyre objekteve ishte përballur me të njëjtën fatkeqësi – ujin e valuar – por secila kishte reaguar ndryshe. Karota u fut në tenxhere e fortë, por kur iu nënshtrua ujit të valuar, u zbut dhe u dobësua. Veza ishte e brishtë. Lëvozhga e saj hollë e jashtme e mbronte brendësinë e saj të lëngshme.

Por kur u fut në ujin e vluar, edhe brendësia e saj u ngurtësua. Ndërkohë, kokrrat e kafesë mbetën po të forta. Edhe pasi qëndruan për 20 minuta në ujin e valë ato kishin arritur të ndryshonin ujin dhe jo e kundërta. “Cila nga këto je ti? Si reagon kur fatkeqësia të troket në derë? Si një karotë, vezë apo një kokërr kafeje?”.

You also think a little about this: Who am I? Am I that carrot that looks strong, but in the face of pain and adversity, I soften and lose my strength? Or am I the egg that initially has an admirable resistance, but that changes after exposure to heat?

Did you have a joyful spirit, but after a death, breakup, financial hardship, or some other trial, you became more rigid?

Or are you like a coffee bean? In fact, it changes the hot water, and it is precisely the circumstance that causes the pain. When the water is heated, the coffee bean releases its aroma. If you are like the latter, even when things are at their worst, you improve and change the situation around you and don't let the situation change you.

*This article was published by Bota.al and reposted by Tiranapost.al