Stil jete

From Pandemic to Epidemic, when will the end of Covid come and what will the world be like next?

From Pandemic to Epidemic, when will the end of Covid come and what will the

The winter of 2025 if we are lucky, may be normal. Health care systems will continue to be under pressure, from the spread of respiratory diseases that will lead people to hospitalization. The flu will affect the elderly. Respiratory syncytial virus will make some children seriously ill. In addition to all this, Covid-19 will occasionally return as a virus. It will overwhelm the elderly, even more so than the flu. But outside of hospitals, life will be perfectly normal.

The world has experienced pandemics before. The cholera outbreak of the 1830s, nearly 3% of Parisians died of the disease in a single month. By the end of the 19th century, about 1 million people may have died from the Russian flu, which some believe was caused by a coronavirus. The Spanish flu that struck in 1918 killed an estimated 50 million people in just a few years.

Covid-19 joins that list. Many of those infected do not even know they have it. Even the number of deaths is thought to be much higher than the official figures.

But in the end, all the pandemics end. A considerable number of people acquire immunity, so viruses find it difficult to find people with weak immunity to grow.

Unlike other pandemics, the difference this time is that science is helping to get to the end of the pandemic, faster.

The question that arises is when will the epidemic take place and what will the world look like next?

Most countries agree that eradicating Covid is impossible.

Influenza is one of the most dangerous endemic diseases, killing 290,000-650,000 people each year, most of them elderly. Vaccines exist and are done every year to protect people with weakened immunity. But there is no prospect of completely eradicating it because the virus itself is constantly mutating.

The damage from endemic Covid may eventually be somewhere between that of the flu and other common coronaviruses.

Megjithatë bota është ende larg asaj dite. Shtrimet në spital dhe vdekjet po rriten në Evropën Lindore, ku fushatat e vaksinimit kanë qenë të dobëta. Pjesë të mëdha të popullsive të Zelandës së Re dhe Australisë, të cilat kanë pasur shkallë infeksioni të ulët, janë ende larg imunitetit të tufës. Njerëz të panumërt ende nuk kanë pasur kontakt me virusin apo vaksinën.

Me kalimin e kohës, valët e infeksionit do të bëhen gjithnjë e më të rralla. Shpejtësia me të cilën vendet arrijnë nga pandemia në endemi varen nga tre gjëra: sa pjesë e një popullsie të caktuar janë imune ndaj virusit dhe cilësia dhe qëndrueshmëria e atij imuniteti; Si mund të trajtohet sëmundja; Dhe si evoluon virusi.

Imuniteti është i vështirë për t`u matur. Sistemi imunitar është kompleks. Si sasia ashtu edhe cilësia e antitrupave që prodhon kanë rëndësi. As nivelet e antitrupave nuk janë një shënues përfundimtar i mbrojtjes, sepse njerëzit krijojnë nivele të ndryshme antitrupash.

Vaksikat i kanë ofruar rreth një të tretës së njerëzimit një rrugë të shkurtër drejt endemicitetit. Rreth 3.8 miliardë njerëz kanë marrë të paktën një dozë vaksine dhe 2.8 miliardë janë plotësisht të vaksinuar. Shto dhe ata që kanë mbijetuar nga virusi, duket sikur gjysma e popullsisë së botës ka krijuar një shkallë imuniteti.

Për çdo gjë ka një stinë

Përfundimisht, pasi imuniteti të jetë mjaft i përhapur, rastet e covid -it do të ulen. Rachel Baker nga Universiteti Princeton, i cili studion viruset që i përgjigjen kushteve të mjedisit, thotë se pret që brenda pesë apo gjashtë vitesh modelet e infeksioneve covid do të bëhen sezonale, si ato të koronaviruseve të tjerë endemikë.

Remdesivir do mund të zvogëlojë shtrimet në spital me 87% në pacientët me rrezik të lartë nëse jepet në fazën e parë të covid. Por duhet të administrohet intravenoz në një mjedis spitalor. Terapitë me antitrupa, një lloj tjetër ilaçi, janë shumë efektive. Një dozë antitrupash do të jetë gjithashtu e dobishme si profilaksi si për ata që janë të ekspozuar ndaj virusit (si për shembull punonjësit e shëndetit) ose ata me sëmundje kronike.

Some drugs that have already been developed will make covid easier to live with, but governments and public health authorities will still need to ensure that any outbreaks do not exceed hospital capacity. There may be times when prophylactic measures may be needed to reduce the transmission of the virus.

Although endemicity has begun, the world still has a long way to go. I am not using all the means - vaccines, masks and aeration - to get there quickly and safely. Covid will eventually become endemic. But there will be many challenges in the coming months and years. The road to normal can still be very turbulent.