Stil jete

Welcome 1984! Try to imagine yourself without the Internet!

Welcome 1984! Try to imagine yourself without the Internet!

You wake up one morning and see that there is no more internet.

How do you react? The first idea that comes to you would be: should I google once and see "how to live without internet". Very well, but there is no more Google, the computer has returned to that wonderful "son" of the calculator, as well as a typewriter, that has always been there. The objection will be: What's the problem? We have lived so far, we will learn. Of course, it is not that "we burned the bridges, after we have passed". We don't do this with clothes, as we have been taught that, sooner or later, everything comes back into fashion. But in the field of information and communication, each innovation kills the previous one. Where else can you find a fax machine but at a thrift store? The paper archive is, of course, left behind. Two clicks are enough to have all the data you need. How would you buy an encyclopedia today? Do those vendors who sold encyclopedias door to door exist anymore? I don't know, try googling: "door-to-door sellers of encyclopedias".Bota.al

How would you manage on your first day without internet? Without Google? Without Wikipedia? Where would you find the information you need? You made a bet with a friend: who scored the first goal for Italy in the 1978 World Cup? Paolo Rossi or Zaccarlli? You haven't kept any books at home, why did you have to take up space, when two clicks on your tablet were enough? No one he knows has done it. Then you need to do what was happening in 1984: call the newspaper. Anyone who has worked in a newsroom remembers it: the reader's call. Who doesn't remember: "there is a newspaper subscriber who wants to know Mina's date of birth, they are discussing in the family". And the journalist left him waiting and went to consult the archive.

On the first day of the new 1984, the newsrooms would collapse. And foreign correspondents, without the Internet, would go back to clipping pieces of international newspapers, sometimes even copying them, as they once did, without anyone noticing.

Në këtë 1984-ën e ri, distanca është kthyer të jetë sërish distancë. Nëse ke një djalë në Australi, do të thotë që ke një djalë shumë larg, që rrezikon të mos e njohësh kur të kthehet. Nuk mund t’i flasësh në Skype dhe as ta shohësh me telekamerën e vogël. Nuk mund të marrësh në kohë reale fotografitë që ai i bën vetvetes. Nuk mund t’i dërgosh një email përpara se të flesh. Mund t’i shkruash letra. Oh, sa bukur, rikthimi i korrespondencës! Kutia e postës, postieri… Stop. Rewind. Për t’i shkruar dikujt, duhet t’i dish adresën. Përveç personave që i vizitojmë rregullisht, kujt tjetër ia mbajmë mend? Duhet t’u bëjmë një telefonatë e t’i pyesim. Epo, sa i bëjmë telefonatën, më mirë t’ia themi kështu, me zë, atë që duam t’i shkruajmë. Nuk do të kemi më ato spam-et e famshëm në email, si kompensim do të kemi shkretuar hartën tonë ekzistenciale.

Kemi hedhur tutje rubrikat, guidat e qyteteve tanë (“Kemi Google maps!”) dhe atyre që shkojmë të vizitojmë (“Mjafton Trip Advisor!”). Nuk marrim më ekstrakte të llogarive (“Online! I verifikojmë online!”) Edhe banka është virtuale. Ashtu sikurse miqësitë tona në rrjetet socialë (që do i humbasim në çast, duke demonstruar se sa vlenin). Tani gjuajmë, lidhemi, tradhëtohemi, ndahemi me ndihmën e teknologjisë. Pa të do të jemi njësoj, të vetmuar apo në shoqëri të keqe, por më të qetë. Dhe mund të hapim dritaren pa dëgjuar zilet e mesazheve të rinj që nuk pushojnë. Do ju ndodhë të hyni në një bar dhe të nisni një bisedë të këndshme me një të panjohur në banak. Shkurt, për ata që nuk e honepsin epokën dixhitale, do të jetë një botë më e mirë. Për të dashuruarit pas bashkëkohores, një disfatë. Si në gjithçka, rezultati varet nga këndvështrimi. Ndonjëherë, është vetëm imagjinatë. Pasi të lexoni këtë artikull, mos harroni, shkoni në Google dhe bëni një kërkim: “Si të jetoj pa internetin”! Pastaj printojeni. Ku i dihet, ndoshta do t’ju duhet…

*This article was published by Bota.al and reposted by Tiranapost.al