Stil jete

The Tokei method, how it teaches us to sleep better and relieve stress

The Tokei method, how it teaches us to sleep better and relieve stress
Better sleep and stress relief, these are the benefits of the Tokei method. A technique conceived a few years ago that aims for a deep and relaxing sleep.

The technique was created by Edward and Carla Estivill, two researchers who have worked with a method that aims to synchronize human activities with natural biological rhythms. It starts from the principle that good sleep is essential, therefore all other activities should be organized to promote a good night's rest.

The importance of sleep

According to the authors of the Tokei method, the human body has several internal clocks that need to be synchronized with the environment. The Tokei method consists of a series of simple practices that teach you how to adjust this clock, how to sleep well, increasing your daily well-being and productivity. Sleep, on the other hand, has a powerful effect on our psychological and emotional well-being, as well as on our physical health.

How does the Tokei method work?

Before you understand it, it is important to make a distinction based on this methodology. The internal time in each of us is determined by the so-called circadian rhythm. It includes all the processes that take place in the body over a 24-hour period: eating, sleeping, regulating temperature, and producing hormones.

Under normal conditions, the biological clock is programmed to make us feel the sensation of sleep from 22:00 to midnight, while waking up should be between 6 and 8 o'clock in the morning. This indicates the normal chronotype, which however affects only 50% of people. The rest follows different chronotypes in which you fall asleep much earlier or much later.

Different types of weather

For the Tokei method, people should also consider solar and social weather. The latter creates many more problems as it relates to the different needs of the environment. For example, a person working at night will be forced to adjust his chronotype to work shifts, although this is not shown from a biological point of view.

Në të kundërt, koha diellore ka një lidhje me fazat e dritës dhe errësirës. Kjo është arsyeja pse do të ishte mirë të flini vetëm pasi dielli të ketë perënduar dhe të jeni aktiv sapo të shfaqen rrezet e diellit. Sidoqoftë, siç e dimë të gjithë, kjo nuk është gjithmonë e mundur. Kjo çon në një mekanizëm që metoda Tokei e ka riemërtuar "shkatërrim i kohës". Domethënë një fenomen që është i dëmshëm për shëndetin e trupit dhe mendjes.

Si funksionon

Për metodën Tokei është thelbësore të sinkronizoni kohën e brendshme, kohën diellore dhe kohën sociale. Për ta bërë këtë, mund të zbatoni disa veprime që do të lejojnë trupin të funksionojë në mënyrë optimale.

Metoda Tokei sugjeron fillimisht që të mos përdoret telefoni si orë me zile, por një orë alarmi me shkëlqim që mund të simulojë rrezet e diellit. Aktiviteti fizik është gjithashtu thelbësor. Duhet të bëhet herët në mëngjes për të aktivizuar trupin dhe mendjen, por asnjëherë në mbrëmje.

Kur zgjoheni, është e rëndësishme të merrni kohën e duhur për t'u kujdesur për veten. Prandaj, ka shumë rëndësi një mëngjes i mirë me ushqime të shëndetshme , të pasura me fibra dhe lëndë ushqyese. Në këtë mënyrë trupi do të jetë gati për të përballuar sfidat e ditës në mënyrën më të mirë të mundshme.

Rutinë dhe dietë

Dieta është një tjetër shtyllë themelore e metodës Tokei e cila kërkon të respektoni një kohë shumë të saktë. Dreka duhet të hahet gjithmonë vetëm pesë deri në gjashtë orë pas zgjimit, pa e tepruar me porcionet. Darka duhet të konsumohet tre orë para se të flini, të jetë një vakt i lehtë që të shmangni të flini me stomakun plot.

Rutina para se të shtriheni në shtrat është e rëndësishme. Dy orë para se të mbyllni sytë, të gjitha pajisjet me ekrane me dritë blu duhet të fiken nga televizorët, celularët e deri te kompjuterët. Për trupin, në fakt, kjo dritë e veçantë është e barabartë me dritën e ditës dhe mund të ndërhyjë në prishjen e orareve të pushimit.

Finally, coffee and tea are prohibited at least 6 hours before bedtime, while the bed should be comfortable and the room with little light. Only in this way sleep will be much more comfortable and the next morning you will wake up relaxed and ready to be active.