Stil jete

Sigma Males: The Evolution of the Alpha Males We Didn't Need

Sigma Males: The Evolution of the Alpha Males We Didn't Need

It's a gentle battle we've been waging for centuries, one aimed at undoing gender stereotypes and prejudices. We do it for us, but also to guarantee future generations a better society than the one we have built so far, the one dominated by men or assumed to be so, who have chosen to place themselves at the top of the hierarchy human.

Things are changing, it's true. Although the steps so far, as evidenced by everything around us, are still very small and slow. And this is just as true for women as it is for men. Because while on the one hand we fight to seek the freedom that belongs to us and all the opportunities that have always been reserved for men, they are crushed by stereotypes, primarily that of the Alpha male.

Dominant, supreme, aggressive leader. The leader of the herd. One who charms and seduces women, only to break their hearts. However, he is not the only one, because another stereotype has appeared alongside him, that of the Sigma male. But did we really need it?

Once upon a time there was an Alpha male

The Alpha Male has always populated and dominated male mythology. The profile that outlines the figure of these men is directly related to the pattern of wolves living in packs, even led and dominated by a leader. Alpha, to be exact.

But who is this man we talk about so much? Without falling into clichés, men who can be defined as Alphas have some common characteristics. And not everyone likes us.

They are very confident and especially ambitious people. They are determined and charming individuals and know how to please. But they can also be bossy, aggressive and even dictatorial. In short, they represent everything that society says masculinity should be.

Ata janë të bukurit dhe të mallkuarit. Janë budallenjtë që ne kritikojmë, por na tërheqin vazhdimisht. Dhe nëse është e vërtetë që me racionalitet të kthjellët jemi të vetëdijshëm për faktin se është më mirë t’i largojmë njerëzit e tillë, vetëm për të rënë gjithmonë në kthetrat e tyre, është gjithashtu e vërtetë që nuk jemi viktimat e vetme të këtij stereotipi.

Në fakt, meshkujt jetojnë përherë dhe vazhdimisht nën presionin që rikthehet ky profil mitologjik, ai i imazhit të “burrit të vërtetë”. Ata nuk mund të jenë empatikë, të ndjeshëm apo të prekshëm, nuk mund të qajnë dhe të emocionohen, të tregohen të dobët, sepse kjo është prerogativa e grave, si seksi më i dobët. Dhe gjithashtu sepse nëse e bëjnë, roli i tyre në shoqëri humbet.

Megjithatë, për fat të mirë, bota është e bukur sepse është e larmishme. Dhe ndoshta nga kjo vetëdije lindi nevoja për të krijuar stereotipa të rinj. Pas mashkullit Beta, i cili është e kundërta e mashkullit dominues – dhe që nga ana tjetër përfaqëson gjithçka që një mashkull nuk duhet të jetë kurrë – ka dalë edhe mashkulli Sigma.

Rrjetet sociale janë kujdesur për popullimin e këtij sektori të mitologjisë androgjenike. Dhe kush tjetër? Pikërisht në rrjet filluam të flasim për mashkullin Sigma. Mjaftuan disa tweet-e dhe shumë shpërndarje për ta shndërruar këtë profil në një meme të modës në TikTok.

Por kush janë meshkujt e rinj të Sigma? Me siguri ata kanë shumë karakteristika të përbashkëta me Alfat, duke përfshirë edhe personalitetin dominues. Duket se femrat i pëlqejnë shumë, gjë që i bën ata të trembin meshkujt alfa që e kanë konsideruar veten gjithmonë superiorë dhe pa rivalë.

Kush është mashkulli Sigma dhe pse nuk na duhej një stereotip tjetër?

Paradoksi që lind kur luftojmë për diçka është të lejojmë që “armiku” ynë të përsëritet në forma të tjera. Ndaj, ndërkohë që kundërshtuam etiketimet, lindi një tjetër, krejtësisht i përshtatshëm për rrjetet sociale, ai i mashkullit Sigma që popullon skenarin mashkullor dhe u jep grave një shans të ri.

Karakteristikat e mashkullit Sigma, siç kemi parashikuar, janë shumë të ngjashme me atë të mashkullit Alfa. Ajo që i dallon realisht është se të parët janë sigurisht më introvertë dhe më të vetmuar se të dytët, që nga ana tjetër lëvizin në tufa. Ata, gjithashtu, janë padyshim në krye të piramidës së hierarkive dhe sigurisht superiorë ndaj homologeve të tyre femra. Por nuk ka dëshirë të vërtetë për dominim, por më tepër një vetëdije e natyrshme që i bën ata të konsiderojnë veten superiorë.

Edhe pse nuk ka asnjë kërkim shkencor që të kthejë një profil të saktë të mashkullit sigmoid, ne kemi mbledhur të dhëna të ndryshme në rrjetet sociale për të provuar të përvijojmë disa nga tiparet karakteristike të këtyre meshkujve.

Ata janë ujqër të vetmuar që dallohen nga turma;

Nuk u pëlqen të veprojnë në tufa;

Ata janë individë jashtëzakonisht të lirë;

Despite their very strong character, they have a soft heart;

They do not need the consent of others to become bosses and leaders;

They are introverts;

They carefully choose the people they will share their lives with (friends and partners), even if they prefer to be alone;

Women like him.

In short, according to what's coming out on social media, the Sigma man is just the man we've all been waiting for. Not a prince charming, but not the bad wolf we've always been running from.

Originally published on bota.al