Stil jete

Do you have insomnia? 6 ways to calm your mind to sleep

Do you have insomnia? 6 ways to calm your mind to sleep

When it comes to sleep, the single most effective thing you can do is put your mind at ease.

Of course, this can be easier said than done – especially when it's the middle of the night and you're desperately waiting to fall asleep. But there are some ways to quiet your thoughts and prepare your brain and body for sleep.

Here are some expert-backed ways to trick your mind into sleeping:

Mos fli

One of the most effective ways to trick yourself into falling asleep is to try not to sleep. Trying too hard to sleep never works, and all that worry and anxiety about falling asleep is what actually keeps so many people up at night.

Focus on your mornings

The key to getting a good night's sleep isn't all about what you do and don't do at night. In fact, your morning routine can have an even bigger impact on your sleep.

Allow yourself to worry

Taking time to worry earlier in the day can help you fall asleep before bed. Instead of pushing your worries away altogether, if you spend time worrying about things a few hours before bed—not right before bed—you may get a better night's sleep.

Një këshillë e shpejtë: Merrni 15 minuta për t'i shënuar ato shqetësime në një ditar, në mënyrë që t'i nxirrni në letër dhe t'i lini aty .

Mendoni për natyrën

Tingujt e natyrës janë përbërës natyralë për nxitjen e gjumit. Në fund të fundit, natyra dihet se redukton stresin, ul presionin e gjakut, zvogëlon ritmin dhe tensionin e muskujve.

Për të fjetur, psikologët rekomandojnë të mendoni për natyrën.

Përqendrohuni në zhurmën e frymëmarrjes suaj

Frymëmarrja e ngadaltë dhe e thellë me bark - si metoda 4-7-8 në të cilën ju merrni frymë për katër sekonda, mbani frymën tuaj për shtatë sekonda dhe nxjerrni frymën për tetë sekonda - dihet se rrit relaksimin dhe sjell gjumin.

Për më tepër, thjesht përqendrimi në frymën tuaj mund të largojë mendjen nga shqetësimet që ju keni.

Lodh mendjen, jo trupin

There is a common misconception that exercising at night can help you sleep more easily. But while exercise tires your body, it doesn't necessarily tire your mind. So activities that can tire you out mentally are recommended. Read a book, complete puzzles, etc.