Stil jete

What the eyes tell about your health

What the eyes tell about your health

That Barbara Pierscionek

Scientists at the University of California, San Diego, have developed an application for smartphones that can detect the early signs of Alzheimer's disease and other neurological diseases. The app uses the phone's infrared camera to track changes in the size of a person's eye pupils to a level below the millimeter.

These measurements can then be used to assess that person's cognitive state. As technology evolves, the eyes will become increasingly useful as a means of diagnosing all kinds of diseases and health conditions because, being transparent, the eye requires far less invasive methods of examination than other parts of the body. But even without using technology, it is still possible to detect a range of health problems simply by looking into a person's eyes. Here are some of the warning signs.

The size of the baby eye

The eyeball responds immediately to light, becoming smaller in brighter environments and larger in darker environments. Slow or delayed reactions to its size may indicate the presence of certain diseases such as Alzheimer's, but also the effects of various medications and even evidence of drug use. Enlarged pupils are more common in those who use stimulant drugs, such as cocaine and amphetamines. In heroin users, the opposite is true.

Red or yellow eyes

A change in the color of the "white of the eyes" suggests that something is wrong. A red and inflamed eye can be caused by excessive alcohol or drug abuse. But it can also be caused by an irritation or infection, which in most cases, passes within a few days.

Nëse ndryshimi i ngjyrës së kësaj pjesë të syrit është i vazhdueshëm, mund të sinjalizojë një infeksion më serioz, një inflamacion ose një reagim ndaj lenteve të kontaktit. Në rastet më ekstreme, një sy i kuq tregon sëmundjen e glaukomës, një sëmundje kjo e rëndë që nëse nuk trajtohet në kohë mund të çojë drejt verbërisë.

Kur “e bardha e syve” zverdhet, kjo është një shenjë më e dukshme sëmundjes së hepatitit (ose verdhëzës në gjuhën popullore) dhe të një mëlçie të sëmurë. Shkaqet themelore të verdhëzës ndryshojnë shumë. Ato përfshijnë një inflamacion të mëlçisë (hepatit), gjendje gjenetike ose autoimune, dhe medikamente të caktuara, viruse ose tumore.

Njollat e kuqe

Një njollë e kuqe gjaku në të “bardhën e syrit” (hemorragjia subkonjuktivale) mund të duket e frikshme, dhe është gjithmonë rezultat i një ene gjaku të vogël të lokalizuar që ka shpërthyer. Në shumicën e rasteve, nuk ka ndonjë shkak të njohur dhe zhduket brenda disa ditësh.

Por mund të jetë edhe një tregues i presionit të lartë të gjakut, diabetit dhe çrregullimeve të koagulimit të gjakut që shkaktojnë gjakderdhje të tepërt. Shkak mund të jenë ilaçet për hollimin e gjakut si aspirina. Nëse problemi është i shpeshtë, atëherë duhet të rishikohet doza.

Unaza rreth kornesë së syrit

Një unazë e bardhë ose gri rreth kornesë shpesh lidhet me kolesterolin e lartë dhe një rrezik të shtuar të sëmundjeve të zemrës. Por ajo mund të zbulojë një shenjë e alkoolizmit të personit në fjalë. Ndonjëherë shihet edhe në sytë e të moshuarve, prandaj emri mjekësor është “arcus senilis”.

Gungat yndyrore

Një gungë yndyrore me ngjyrë të verdhë, që mund të shfaqet në të “bardhën e syrit” është një pterigia, një depozitë e vogël yndyre dhe proteinash që mund të korrigjohet lehtësisht me anë të hedhjes së pikave në sy ose mund të hiqet me një operacion të thjeshtë.

Zakonisht, ajo nuk është e rrezikshme për shikimin derisa të fillojë të rritet mbi kornenë (pjesa me ngjyrë e syrit). Për fat të mirë, pterigia rritet shumë ngadalë. Një nga faktorët kryesorë shkakësorë besohet se është ekspozimi kronik ndaj dritës ultravjollcë të Diellit.

Sytë e fryrë

Sytë e fryrë mund të jenë pjesë e një tipari normal të fytyrës. Por kur sytë kanë qenë të fryra më parë, shkaku më i dukshëm është një problem me gjëndrën tiroide, dhe kjo gjendje ka nevojë për kujdes mjekësor. Po ashtu fryrja e njërit nga sytë mund të shkaktohet nga një dëmtim, infeksion ose më rrallë nga një tumor prapa syrit.

Qepallat e ënjtura ose dridhjet e tyre

Edhe gjendja e qepallave mund të tregojnë ekzistencën e shumë sëmundjeve. Këto lidhen kryesisht me probleme të vogla të gjëndrave nën qepalla. Një gjendje e zakonshme është një gungë e kuqe në qepallën e sipërme dhe më rrallë në atë të poshtmen, dhe shkaktohet nga një gjëndër e bllokuar.

It generally disappears on its own or using warm compresses. If it persists, it should be removed with a simple surgical procedure. Eyelid tremor (ocular myochemistry) can be an irritation, even an discomfort, and is often experienced much worse than it looks. In most cases, it is completely harmless and can be related to stress, nutrient imbalance in the body, or excessive caffeine consumption.

Originally published on Bota.al