Stil jete

Divorce in the rich world is getting cheaper and easier

Divorce in the rich world is getting cheaper and easier

Scott and his then-wife, who lived in Australia, had a difficult but not uncommon divorce. Their lawyers, he said, "distributed the legal papers to each other" for eight months. Their children were put on a federal police watch list so they would not be taken overseas. The couple reached an agreement before going to court, but Scott still spent A $ 35,000 ($ 25,000) on legal fees. If they had gone to court, there would have been little money left to split. "It was like playing a poker game," says Scott. "You never show your full hand." The warriors were forced to be cunning. Like many divorces, it was bitter and costly. A few years later, Scott and his ex started arguing again - over custody.

They used a government-funded mediation service. Mediators and advisers provided a neutral environment, suggesting ways to soften the arguments. "It may sound strange, but the mediators really gave me a lot of positive and practical advice," says Scott. He stopped aggressively using the word "you" when arguing and learned how not to provoke defensive responses. Mediation cost several hundred dollars. When a close friend decided to divorce, Scott advised him to go directly to a mediator to save time, money and anger. No one claims that divorce will be safe and friendly. But in the rich world they are gradually being treated more as a relationship problem, less as a legal problem. Alternatives to opposing court battles are becoming more common. Fewer countries seek to spread the blame. All of this makes the process a little more gruesome, for couples and their kids.

Last year the government in England and Wales (Scotland and Northern Ireland have separate jurisdictions over family matters) distributed vouchers of 500 500 (worth $ 683) to subsidize divorce mediation. In April of this year, couples in England and Wales will be able to quickly untie the knot without blaming and without having to live apart for at least two or five years (depending on whether the two people agree to separate ). Previously one spouse had to accuse the other of unreasonable conduct, adultery, or divorce. In 2019, 54% of English and Welsh divorces were granted due to adultery or misconduct.

Suedia hoqi qafe nevojën për të fajësuar një bashkëshort në 1915. Australia e hoqi atë në 1975. Në 1969 Kalifornia u bë shteti i parë amerikan që e bëri këtë, Nju Jorku i fundit, në 2010. Trendi po vazhdon diku tjetër. Në juridiksionet "pa faj", shteti nuk ka nevojë të dijë pse një martesë po përfundon, megjithëse shumë vende kërkojnë ende një periudhë ftohjeje përpara se pushimi të përfundojë zyrtarisht. Në shumë juridiksione që kanë hequr dorë nga faji, çiftet mund të bëjnë kërkesë për divorc së bashku. "Psikologjikisht, kjo është e madhe," thotë Samantha Ëoodham, një avokate britanike. Përfundimi i lojës së fajësimit do të thotë që çiftet e fillojnë divorcin e tyre në një mënyrë më pak të neveritshme.

Që nga viti 1990, divorci është bërë më i lehtë në të paktën 30 nga 38 anëtarët e OECD, një klub i vendeve të pasura. Alternativat ndaj proceseve gjyqësore po përhapen. Në ndërmjetësim çiftet kërkojnë një marrëveshje me ndihmën e një arbitri neutral. Në Norvegji dhe Australi, shumica e çifteve që divorcohen me fëmijë duhet të paktën ta provojnë. Në Angli ata duhet të dëgjojnë informacionin rreth ndërmjetësimit, përveç nëse ka ndodhur dhunë. Holandezët kërkojnë ndërmjetësim pa iu drejtuar gjykatës në 41% të divorceve. Shkurorëzimi në bashkëpunim” është një tjetër mundësi. Secili partner ka avokatin e tij ose të saj. Por çifti nënshkruan një marrëveshje që nuk do të shkojnë në gjykatë. Nëse ata nuk arrijnë një marrëveshje, ata duhet të gjejnë avokatë të rinj. Kjo krijon një nxitje për t'u vendosur. Të paktën 20,000 avokatë janë trajnuar për të ndihmuar çiftet që divorcohen në këtë mënyrë, thotë Shoqata Amerikane e Avokatëve.

Australia ka fituar lavdërime për përpjekjen për ta bërë më pak të hidhur divorcin. Në vitin 2006 qeveria e saj federale filloi financimin e “qendrave të marrëdhënieve familjare”, kryesisht të drejtuara nga bamirësi, duke ofruar ndërmjetësim falas dhe të lirë. Ato i ndihmojnë familjet të përshtaten me jetën e tyre të re. Prindërit marrin mësime se si divorci mund të ndikojë tek fëmijët e tyre. Baballarëve të paditur u janë ofruar edhe mësime gatimi. Qendrat filluan si një alternativë ndaj rrugës ligjore. Irlanda dhe disa provinca kanadeze gjithashtu ofrojnë ndërmjetësim falas ose të lirë.

Bizneset po hyjnë në veprim. DivorceHotel, një firmë nga Holanda me degë në Amerikë dhe gjetkë, ofron një “ndërmjetësim për të siguruar një mënyrë profesionale, të shpejtë dhe të përballueshme të divorcit. Çiftet qëndrojnë (në dhoma të veçanta) në një hotel luksoz ku ndërmjetësimi zgjat më shumë se një fundjavë; ju mund të bëni një masazh ose lojë golfi ndërmjet seancave.

Një firmë tjetër, It's Over Easy, u ofron çifteve amerikane që divorcohen këshilla ligjore në internet për plotësimin e formularëve, bashkëprindërimin dhe ndryshimin e mbiemrave. Disa firma ligjore po e reklamojnë veten si këshilltarë për të dy personat që divorcohen, jo vetëm për një bashkëshort që lufton. Kjo është praktikuar në Francë, Itali dhe Holandë dhe po përhapet edhe në Angli.

Pesë vjet pasi Australia ngriti qendrat e marrëdhënieve familjare, numri i rasteve të mosmarrëveshjeve të lidhura me fëmijët në gjykata ishte ulur me 32%. Kur u krijuan qendrat, 32% e atyre që ndaheshin dhe përfshiheshin me fëmijët kishin një "marrëdhënie konfliktuale ose të frikshme" me ish-in e tyre. Tre vjet më vonë ajo kishte rënë në 15%.

Qasjet bashkëpunuese kursejnë gjithashtu para. Terapistët dhe ndërmjetësit priren të jenë më të lirë se avokatët. Në një divorc kundërshtues, avokatët zakonisht paguajnë tarifa për orë, gjë që krijon një nxitje për të zvarritur betejën. Kështu që procesi po bëhet më i shpejtë. Shumë nga sistemet jo kundërshtare kanë çmime fikse.

Edhe kur ndarja e parave është çështja më e diskutueshme, siç ndodh shpesh me të pasurit ose pa fëmijë, po bëhet përparim drejt rezultateve më pak të hidhura. Në vitet 1960, alimentacioni jepej në një të katërtën e divorceve amerikane. Që atëherë ajo ka rënë në rreth 10%. Midis mesit të viteve 1990 dhe mesit të viteve 2000, alimentacioni në Zvicër ra nga gjysma e rasteve në një të tretën. Në Gjermani dhe disa shtete amerikane, kohëzgjatja e dhënies së tij mund të jetë e kufizuar; sapo një ish-burrë ka paguar për, të themi, shtatë vjet, detyrimi i tij ka mbaruar. Në vendet nordike vështirë se dikush paguan alimentacionin - supozimi i paracaktuar, i rrënjosur në nivele të larta të barazisë ndërmjet gjinive, është se të dyja palët janë të afta të mbështesin veten. Gjyqtarët në të gjithë Perëndimin po bëhen më të etur për pushime të pastra. Qëndrimet po ndryshojnë në të gjithë botën e pasur. Çështja gjyqësore e divorcit në shkallë të gjerë, thotë zonja Woodham, "po bëhet paksa e turpshme". Të famshmit shprehin përfitimet e "shkëputjes me vetëdije".

Baballarët e divorcuar po kalojnë më shumë kohë me fëmijët e tyre. Në Suedi në mesin e viteve 1980 vetëm 1% e fëmijëve me prindër të ndarë jetonin rregullisht me të dy; zakonisht rrinin me nënën. Tani rreth 40% e bëjnë këtë. Vendet e tjera të pasura janë dëshmitare të të njëjtit trend. Etërit po e marrin kujdestarinë më shpesh se më parë. Disa firma të dizajnit të brendshëm tani janë të specializuara në dekorimin e shtëpive të tyre. Fëmijët që shpenzojnë të paktën 35% të kohës së tyre me secilin prind pas divorcit priren të jenë më mirë emocionalisht, zbulon Linda Nielsen nga Universiteti Ëake Forest në Karolinën e Veriut.

Divorce in the rich world is getting cheaper and easier

Ligjet në Australi, Suedi dhe disa shtete amerikane kërkojnë që gjyqtarët të marrin në konsideratë ndarjen e kohës së paraburgimit pak a shumë në mes. Edhe kjo shënon një ndryshim kulturor: më shumë nëna punojnë jashtë shtëpisë dhe më shumë baballarë janë të përfshirë në edukimin e fëmijëve të tyre. Megjithatë, kujdestaria e përbashkët mund të jetë e vështirë. Blerja e dy grupeve të gjithçkaje është e shtrenjtë. Prindërit duhet të gjejnë punë në të njëjtin qytet. Ata që e bëjnë atë të funksionojë janë zakonisht më të pasur dhe më të arsimuar.

Në Japoni, ku divorci është shumë më i rrallë se në Evropë dhe Amerikë, shumë njerëz mendojnë se kujdestaria e përbashkët është shkatërruese për fëmijët. Gjykatat nuk e japin atë, megjithëse familjet mund ta pranojnë privatisht. Shumë baballarë të divorcuar lejohen të shohin fëmijët e tyre vetëm për tre orë në muaj. Kizuna Child-Prent Reunion, një grup mbrojtës, vlerëson se 58% e fëmijëve japonezë me prindër të divorcuar humbasin kontaktin me atë me të cilin nuk jetojnë. Ky sistem fituesi i merr të gjitha çon në beteja të furishme divorci.

Divorce in the rich world is getting cheaper and easier

Në Skandinavi ka më pak beteja për paratë mes çifteve që divorcohen. Në Suedi rregullat mbi pasuritë janë aq të qarta sa pak çifte grinden për to: ato ndahen në mënyrë të barabartë. Gjykatat vlerësojnë mirëmbajtjen e fëmijëve, me një minimum mujor prej rreth 185 dollarë. Prindërimi i përbashkët është normë. Avokatët janë të përfshirë rrallë.

Shkalla e divorcit në shumicën e vendeve të pasura është ulur ose ka mbetur pothuajse e njëjtë që nga viti 1990, sepse më pak njerëz po martohen në radhë të parë (shih grafikun 1). Në BE, 18% e foshnjave të lindura në 1993 ishin jashtë martese. Deri në vitin 2019 ajo ishte rritur në 43% (shih grafikun 2). Shifra skandinave është 53%. Por marrëveshjet për fëmijët, partneriteti jomartesor i prindërve të të cilëve dështojnë, po bëhen gjithashtu më bashkëpunues.

All over the world, divorce still involves many tears, regrets, and liveliness. But removing guilt sharing and moving toward faster, cheaper, and less adversarial ways to end a marriage are certainly easing the burden of resentment, especially for children.