Stil jete

Men invented and wore heels for the first time! The goal was not meaningless

Men invented and wore heels for the first time! The goal was not meaningless

We can say with certainty that high heels is a dilemma that many women face when going out, do they want to feel taller or better be able to feel their legs by the end of the evening.

Men on the other hand are perceived as lucky as they do not suffer from such complexities.

But how would you feel if we told you that in the beginning the shoes were actually created for men ?!

"The origin of high shoes is related to horseback riding and warriors as it helped you hold on tightly behind the horse saddle," shoe historian Cameron Kippen told ABC Radio.

"Later they quickly became a trend for wealthy courtiers and kings in particular."

The first recorded case when a woman wore high heels was by Catherine de Medici in the 16th century.

The shoe was about 150 centimeters long and it is said that she wanted to look as tall as possible at her wedding.

By that time, women had only worn platform shoes, up to 60 centimeters.

"Platforms existed before heeled shoes, but because many women would fall off their platforms and pregnant women would have abortions, the law against their use was passed. Shoe manufacturers realized they could give women height, but they needed to make them safer, so they carved the front of the platform and created a high heel which was biomechanically thicker than the platforms, Kippen said. "

During the reign of King Louis XIV of France, about 200 years later, clothing began to be removed - but again, to men.

Men invented and wore heels for the first time! The goal was not meaningless

"After De Medici died, this was the end of fashion heeled shoes for women," Kippen said.

Gratë filluan të mbanin taka më të ulëta, por burrave u pëlqeu kjo ideja e të qënit më lartë se të tjerët dhe askush më shumë se Luigji XIV do t’ju jepte emër këpucëve me takë të lartë

Ai do të parakalonte me këpucë shumë të ngushta me taka të larta, të dekoruara shumë.

"Aksesori i tij i nderit ishte një këpucë e lartë e kuqe dhe ai nuk do të lejonte që askush në gjykatën franceze t'i vishte ato."

Men invented and wore heels for the first time! The goal was not meaningless

Takat në oborrin francez në Versajë ishin një simbol i rëndësishëm i statusit dhe ishin të kufizuara vetëm për fisnikërinë.

"Të vishnin këpucë me taka pa leje, do të thoshte të humbisje kokën," tha Kippen.

E drejta për të veshur taka përfundimisht u shtri tek popullata e gjerë, por ato mbetën të trasha deri pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore.

"Na u desh të luftonim dy luftëra botërore që të kishim teknologjinë për të qenë në gjendje të bënim një takë stiletto," tha Kippen.

Sekreti i takës stiletto ishte një copë e vogël metali e cila bashkonte pjesën e brendshme të këpucëve aq sa taka dhe këmba e këpucëve mund të funksiononin ndaras. Ajo në fakt mund të përkulej dhe përdridhej.

Dikur një stilist këpucësh arriti ta bënte atë, atëherë këpucët me taka u bënë më shumë si takat që njohim sot.

Në të kaluarën takat ishin më shumë si mbështetëse harku. Ata uleshin shumë më afër mesit të këmbës, ndërsa tani ata mund të ulen pikërisht në fund të këpucëve."

Fillimisht, krijimi i takës stiletto ishte një shkak i shqetësimit të madh, pasi në sallat e ballove mund të krijonin vrima në dyshime gjë që nuk iu pëlqente pronarëve.

Men invented and wore heels for the first time! The goal was not meaningless

"There were a lot of health warnings about things that would happen if you wore stiletto heels."

Kippen said there was little evidence that high-heeled shoes caused long-term health problems for the people who wore them.

Tiranapost.al