Stil jete

Arrigo Cipriani: 92 years old is reached without eating dinner and falling in love

Arrigo Cipriani: 92 years old is reached without eating dinner and falling in

How can you reach and pass the age of 90? In the interview with the Italian personality, the Venetian Arrigo Cipriani, I can find the answers.

Is it the absence of dinner, the presence of love or karate?

Read it in full!

Cipriani, how do you reach the 92nd anniversary?

Eating almost nothing in the evening and doing a quarter of an hour of karate a day.

Karate?

It is an indoor gymnastics. It does not leave any movement aside, not even that of the little finger of the right hand.

In my opinion, karate is not enough.

In fact, love is also necessary.

Have you fallen in love?

I am madly in love with a special woman.

How old is the woman you fell madly in love with?

52.

Forty years younger.

And what does it matter?

How did you meet?

Coincidentally. Five years ago we were sitting together at the police party, where I had never been. We discovered that we both came from Venice and that we spoke the same language.

Love at first sight?

I don't believe in love at first sight. Love grows little by little. We care about each other. She has two important degrees with excellent grades. Now he works with us in the company and has restored it.

Was it going bad?

After my eightieth birthday party, I thought my professional life was over and I had trusted myself to the wrong people. She saved him, without doing anything special, just with care and integrity. It reminds me of what the Hungarian philosopher Heller once said to her students: “You are studying a lot of useless subjects: philosophy, ancient Latin and Greek, mathematics. However, you will find that these useless subjects will help you a lot in doing the useful ones. She is an extraordinary woman, I am happy with her and I have forgotten my age.

How is love at your age?

I'm still as strong as I ever was. The urologist who operated on my prostate when I was fifty told me: we won ten years. He was wrong: we had won half a century.

For those of you past the decade of death, between the 80s and 90s, there's no stopping you.

They want to take away the driving license of 90 year olds: an injustice. One day I was stopped while I was going 200 per hour.

You shouldn't go so fast!

It's true, but my car reaches 300... They told me: we have to seize it and take away the license; at least walk slower.

What does the heir to the Cipriani empire, your son Giuseppe, say about your new love?

He is happy too. I owe everything to my father Giuseppe, the founder, and my son, who expanded the group all over the world. We have three thousand employees in New York alone.

You were also in prison together.

Pesë orë në dhomën e sigurisë, me pranga, gjatë gjyqit për çështje tatimore, me të cilat në Amerikë nuk bëjnë shaka. Prokurori i Përgjithshëm kërkoi falje. Giuseppe u përgjigj: Unë të falënderoj, nuk kam kaluar kurrë kaq shumë kohë vetëm me babin në jetën time.

Unë e pashë Giuseppe-n gjatë Kupës së Botës në restorantin tuaj në Doha: ai ishte duke shërbyer në një tavolinë.

Për ta ngritur punën në restorantin e Nju Jorkut në Fifth Avenue ne punuam së bashku gjashtëmbëdhjetë orë në ditë për katër muaj. Të gjithë miliarderët nga Manhatani erdhën në inaugurim me femra të bukura; nuk dukeshin si zuska, por ndoshta ishin; dhe nuk doja të kisha një vend të tillë. Një ditë një tutor erdhi për drekë. Në dalje e ndoqa për tre kilometra në Fifth Avenue. Më në fund ai u ndaloi dhe unë e paralajmërova kështu: “Kam katër muaj që punoj gjashtëmbëdhjetë orë në ditë për lokalin tim; Nëse vjen sërish, do të të vras”. Ai nuk u shfaq më kurrë.

Nëse të përkufizoj si njeri të djathtë dhe antifashist, a e njeh veten të tillë?

Po.

Në Itali jeni pak.

Unë jam një liberal i vërtetë, ndaj nuk e duroj dot fashizmin; dhe jo vetëm sepse ai e persekutoi babanë tim.

Pse?

Marrëzia e fashizmit.

Si ju duket Meloni?

Ajo është e mirë, po rritet dhe mund të bëhet një udhëheqëse e rëndësishme politike. Gjithashtu sepse nuk ka asgjë që ia vlen në të majtë.

Cili është mendimi juaj për Berluskonin?

Më pëlqeu Berlusconi i viteve të fundit: i moderuar, pro-evropian; Ai la një kujtim të bukur nga vetja. Një ndjekës i lirisë.

Pse ndjekës?

Sepse revolucioni liberal nuk ndodhi; por ai gjithmonë ka ndjekur lirinë.

Djali juaj Giuseppe kishte dy fëmijë me Eleonora Gardini dhe tani ka adoptuar një tjetër.

Po, një fëmijë uruguaian, Facundo, i cili tani është gjashtë vjeç. U operua për spina bifida, tani është mirë. Unë kam tetë nipër e mbesa, duke përfshirë fëmijët që Giuseppe kishte me Eleonorën, Ignazio dhe Maggio, të cilët punojnë për ne në të gjithë botën: ata janë një përzierje midis Raul Gardinit dhe meje. Unë gjithashtu kam një stërnip që quhet Harry. Kështu që nuk jam më i vetmi qenie njerëzore që e kam marrë emrin nga një lokal dhe jo anasjelltas.

Harry ishte amerikani që i dha hua babait tuaj paratë për të hapur biznesin.

Babai im ishte personifikim i butësisë. Ai ishte një barmen që tundte obeliskun e vogël të akullit me gjeste të lehta, pothuajse pa lëvizur. Para se të vdiste, ai rifitoi vetëdijen pas tre muajsh në koma, na pa të mbledhur rreth shtratit të tij dhe pyeti: a jemi të gjithë të vdekur? Ai na ngacmonte. Në fund të fundit, atij i pëlqente të përsëriste: jeta nuk është diçka serioze. Sot unë rekomandoj mësimet amerikane të Calvinos për studentët e mi në Ca' Foscari, duke filluar me atë kushtuar butësisë.

Si janë 20-vjeçarët sot?

Të zotët. Por ata nuk kanë lexuar asnjë libër në jetën e tyre. Ata janë gjithmonë të përkulur mbi celularët e tyre.

Ende nuk i doni mediat sociale apo kuzhinierët me yje?

Social media has given the floor to fools. They convey the idea that chaos is always right and this threatens the future of humanity. Star chefs, on the other hand, will disappear on their own, like the dinosaurs.

Why?

Because they produce artificial flavors that you don't recognize, remember and associate with. And then they want to make you eat what they decide. Get the tasting menu and feel like the chef is watching you. You feel under observation: you are not the one judging him; he is the one who judges you.

How do you see Venice (Venetian) today?

I do not share this fear of water. Venice is water. The tides go in and out. Harry's Bar is one of the lowest points in town; the day after the flood, we were open. But the secret of Venice is different.

What kind of secret?

Spiritual. Venice has a free spirit; but to build the Basilica of San Marco a great spiritual force was needed. They built it without calculation, without asking themselves how much it would cost.

How is Mayor Brugnaro?

"He is from Mogliano. He knows little about Venice, he doesn't understand it, he doesn't feel it.

What do you think of Pope Francis?

Populist. Like John Paul II, who was always on TV. The most intelligent was Ratzinger.

What is there in the afterlife?

Nothing. I don't believe in God death is like sedation before a gastroscopy: you don't understand it and you just don't exist anymore. But that makes the years ahead even more exciting.