Stil jete

7 ways to reduce indoor air pollution

7 ways to reduce indoor air pollution

Indoor air pollution is literally an invisible problem. It is easy to think of air pollution as something that exists outside - on city streets, or that flows into smoky clouds from industrial areas.

But a surprising amount of that air pollution enters and even more is generated inside our homes, by our cooking and heating appliances, freed from cleaning products and scented candles, surface decorations and walls that bloom mold spores and fungi in the areas. wet.

Many people think that asthma and allergies are caused by the air outside the home - according to a recent study by the manufacturer of vacuum cleaner, ventilator and filter hepa Dyson, only 36 percent of people are aware that pollen can also affect them indoors .

Below are nine ways to reduce air pollution inside your home.

Avoid Organic Products That Release VOCs (Volatile Organic Compounds)

Volatile organic compounds are gases that can have health effects including nausea, headaches, allergies and skin irritation and have been linked to the growth of certain types of cancer. When you smell that "fresh" smell from new paint, new furniture or a new car, it is actually VOC that is released from the paint, the inner foam of the sofa or mattress. And it's not a good thing.

Look for water-based paints with low or zero VOC content, zero-emission wall tiles and plywood, natural furniture and wood restoration oils and do not be afraid to ask retailers and manufacturers to provide information about levels of VOC of their furniture. Many retailers have a shocking lack of knowledge on the subject.

Do not keep animals on furniture

Në fakt nuk është leshi i kafshëve shtëpiake ai që shkakton më së shumti probleme për ata që vuajnë nga alergjia, është zbokthi (grimcat e lëkurës që derdhin) që noton në ajër pa u parë dhe mund të thithet. Nëse keni alergji nga ethet e barit, lënia e kafshës suaj të flejë në dhomën e gjumit me ju ka të ngjarë të kontribuojë në problemet tuaja. Mbi zbokthin që bien mbi jorganin tuaj, mund të sjellin edhe polen të mbërthyer në gëzofin e tyre.

Përdorni një pecetë të lagur për të pastruar sipërfaqe të ndryshme

Pastrimi i dritareve është një nga punët më të mërzitshme që ekzistojnë, por është edhe një burim i fshehur myku. Mos u ndalni në pastrimin e vetë dritareve - fshijini pragjet me një leckë të lagur (myku rritet në papastërti dhe poleni dhe pluhuri mund të grumbullohen aty) dhe kontrolloni perdet dhe blindat për shenja të rritjes së mykut. Larja e perdeve në banjë me uthull të bardhë në ujë do të ndihmojë në zhdukjen e rritjes së mykut, megjithëse për fat të keq, nuk do të heqë njollat ??e errëta.

Bëni mirë të pastroni ajrin nga alergjenët

Stimuluesit e alergjive, si p.sh. grimcat e polenit, ndryshojnë në përmasa dhe disa janë aq të imta sa nuk mund t'i shihni me sy të lirë. Ndërsa shumë artikuj flasin për përfitimet e bimëve të brendshme për të ndihmuar në "pastrimin e ajrit", realiteti është se bimët bëjnë një punë minimale dhe për të reduktuar vërtet alergjenët dhe kimikatet e dëmshme mikroskopike, ju nevojitet një filtër Hepa. Shumë fshesa me korrent janë të pajisura me këto, kështu që pastrimi i shpeshtë me korrent do të ndihmojë.

Shmangni kimikatet dhe aromat e forta

Qirinjtë aromatikë gëzojnë një lidhje të fortë me "mirëqenien", por në fakt mund t'ju bëjnë keq. Përveç lëshimit të grimcave të tymit, tymrat që lëshojnë mund të përmbajnë kimikate të dëmshme. Përdorini ato me masë, dhe në mënyrë ideale jo në dhomën e gjumit, dhe zgjidhni ato të bëra nga dylli i sojës me vajra esencialë natyralë. Spërkatjet për aromatizimin e dhomës (veçanërisht ato me aromë pishe), kremrat me spërkatje kundër diellit dhe produktet e forta kimike të pastrimit mund të jenë gjithashtu burime të ndotjes kimike të ajrit të brendshëm.

Instaloni një aspirator veçanërisht nëse gatuani me gaz

Pjekja dhe skuqja mund të lëshojnë grimca ajrore që mund të futen në mushkëri dhe djegia e gazit mund të lëshojë monoksid karboni, dioksid azoti dhe formaldehid në ajër. Hapja e dritares zakonisht nuk mjafton për të pastruar ajrin nga këta ndotës – një aspirator me ajrim të jashtëm i cili është i madhësisë së duhur me pllakën tuaj të gatimit është shumë më efektiv.

Minimizoni ekspozimin ndaj fishekzjarrëve, barbekjuve.

Smoke is a common cause of asthma and is not good if you suffer from a respiratory illness. During the summer season, when we like to cook on the barbecue, it is important to keep the smoke away from the wind and close the windows nearby so that the smoke does not enter the house. During the winter, open indoor fires and open gas heaters (especially unused ones, which should be avoided at all costs) can cause similar problems.

Tiranapost.al