SPORT

"European Super League" - The scandal that can change the face of football forever

"European Super League" - The scandal that can change the face of

A real "bomb" has exploded in the arena of European football today as 12 giants of this continental sport have announced plans to leave the prestigious competition "Champions League" to create another competition where these clubs will have guaranteed place beyond performance and results and that will bring more profits, as there will be more frequent clashes between big teams.

Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Milan, Inter dhe Juventus kanë firmosur marrëveshjen 23-vjeçare për këtë format të ri. I menjëhershëm ka qenë reagimi i UEFA-s që ka pezulluar përkohësisht të gjitha kompeticionet kontinentale dhe ka hedhur në gjyq të gjithë ekipet të cilat kanë planifikuar këtë shkëputje në mënyrë unilaterale.

Imediat ka qenë dhe reagimi i politikës duke filluar nga kryeministri britanik Boris Johnson dhe presidenti francez Emmanuel Macron që deklaruan se një lëvizje e tillë do të dëmtonte imazhin e futbollit dhe do të sillte të ardhura vetëm tek aksionerët pa marrë parasysh traditën dhe mbështetjen e tifozëve.

Rrallëherë në historinë e këtij sporti kanë qenë kaq të bashkuar tifozët e ekipeve rivale në Angli, Itali, Francë, Spanjë dhe Gjermani. Të gjith asosacionet zyrtare kanë premtuar bojkot në rast se ky kompeticion merr jetë dhe janë shprehur se mbështesin dënimet që mund të japin federatat për ekipet e tyre për t’i dënuar për këtë veprim. Nga ana e tyre federatat po kërcënojnë me përjashtim të ekipeve që kanë iniciuar “Super Ligën Europiane” çka nënkupton se viti tjetër mund të gjejë yjet e United, Real Madrid, Inter, Juventus etj., në kategorinë e pestë të këtyre vendeve. Nga ana tjetër FIFA dhe UEFA e kanë bërë të qartë se nuk do të lejojnë asnjë lojtar që merr pjesë në këtë kompeticion të regjistrohet për të luajtur në kampionatin Botëror 2022 dhe kampionet e tjera ndërkombëtare të organizuara nga këto forume.

"European Super League" - The scandal that can change the face ofView from Old Trafford (Manchester United) Banner writes: Created by the poor was stolen by the rich.

"European Super League" - The scandal that can change the face ofAnfield Road (Liverpool) "T'iu vijë turp"

"European Super League" - The scandal that can change the face ofProtest in front of Tottenham Hotspur training area.

Meanwhile, former footballers such as Gary Neville , Rio Ferdinand and others have expressed great disappointment with the situation and have urged authorities to punish the "greedy owners".

According to the agreement signed between these clubs, only the entry into the competition guarantees 300 million euros, out of 110 that is currently secured by winning the Champions League. So, we are clearly dealing with an attempt to maximize the profit from the shareholders of large teams, thus bringing about the financial collapse of small clubs, but also extinguishing the dream that a small team as it once was RB Leipzeg, or even Leicester City through work and victories can climb to the top.

One thing is sure. This incident will change the image of the most popular sport in the world. In case the plan of the owners Perez, Glazers, Allegni & Co. put into practice, this will be a sport only for elite teams and focused on the elements of the "show" such as. TV documentaries and leisure concerts between parts.

If UEFA and FIFA condemn the "rebel" teams next year we could have the Champions League final between West Ham and Atalanta. After all why not? Football should be a sport for everyone and not just for the elites.

tiranapost.al