SPORT

Shakohoxha presents the plan for FSHF: One of the important points is the amateurs and the conclusion is the national team

Shakohoxha presents the plan for FSHF: One of the important points is the

Dritan Shakohoxha has presented his plan for running for the post of FSHF president.

The former well-known commentator has shown that his idea for the revival of football in our country, starts with amateur football and its best development.

"In all my big project to run for president of FSHF, one of the most important points of mine are young children. They are amateurs and the conclusion is the national team. This will be the path I will follow if I am trusted to lead for the next four years.

We need to rekindle the passion. It is extinguished not because Albanians do not like football, but because 0.5 percent of the population plays here. This is the lowest in the region. In Macedonia it is 3.5%, in Croatia it is 8%. In Albania they do not have this opportunity because the spaces where they have to develop their passion do not exist.

Within four years we are focused on having 30 thousand footballers, young or old who play, who have the opportunity to exercise their passion. That every complex will be filled with people to play. The essence of Albanian football are amateur teams, teams of young children that are the basis for football.

Është gjë e mirë që amatorët do të votojnë këtë herë, por duhet të kenë ndarje ndryshe e të jenë faktorë real në futboll. Sot janë ndarë në shoqata rajonale, por duhet të jenë federata rajonale, krejtësisht të pavarura, jo me kryetarë te emëruar. Mbi të gjitha, çdonjë nga këto duhet të jetë pronare e një objekti sportiv. FSHF duhet që në secilin rajon të ndërtojë një kompleks sportiv, zyra e seli, ku të jenë të gjithë njerëzit e futbollit. Duhet të kenë një ambient të tyre.

FSHF duhet të ndryshojë ndarjen që është sot. Janë vetëm 8, ndërsa është e padrejtë se Fieri që është rajon i madh, ka distanca të mëdha, Vlora duhet në vete. Fieri bashkë me Ballshin, Roskovecin e Patosin. Lushnja në vete me Beratin e Skraparin, nuk mund të jenë të gjithë bashkë në një Federatë Rajonale. Edhe Durrësi nuk duhet aq e madhe, edhe Kavaja duhet në vete se është e populluar. Nga 8 që kemi sot, besoj se do të jenë 11.

Sot në Shqipëri paguhen rreth 100 mijë euro në muaj qera fushash, që është barrë e rëndë për ta dhe që FSHF duhet ta heqë urgjentisht. Çdo Federatë Rajonale duket të ketë kompleks sportiv me katër fusha, se këto janë baza. Duhet të investojmë te fëmijët, sigurisht që duhet të kemi stadiume më të mira dhe falënderojmë këtë qeveri që ka dhënë një kontribut jashtëzakonisht të madh për ndërtimin e disa stadiumeve në Shqipëri. Por duhet të pilotojmë zhvillimin dhe investimin, buxhetin në këndvështrimin e tij drejt komplekseve sportive që të vijnë në dispozicion të shoqatave, ndezim pasionin duke krijuar kushte pune.

The AFF has a very large budget which, if it were actually piloted by amateurs, would have been much more successful than being devoted to the two fields in front of the AFC's large offices. "Everyone is proud of them, and they belong to the Federation, not available to these children who keep the football system afloat", said Shakohoxha in a statement on his official website.

Tiranapost.al