Sociale

Veliaj: the school of Foreign Languages ​​"Asim Vokshi" will be ready in the fall

Veliaj: the school of Foreign Languages ​​"Asim Vokshi" will be

The High School of Foreign Languages ​​"Asim Vokshi" in Tirana is nearing completion and will host 750 students in the new premises in the fall. With the reconstruction of this school after the earthquake, part of the second package of new schools that are being rebuilt in Tirana, the gymnasium offers expanded capacities and modern spaces for students.

The Mayor of Tirana, Erion Veliaj, who attended today the works for the reconstruction of the school, as part of the EU4schools project, supported by UNDP and the EU, emphasized the capital's need for young people who choose to adapt professions of the future, where tourism and tourist guides are among the most important with the increase in the flow of tourists.

Veliaj: the school of Foreign Languages ​​"Asim Vokshi" will be

"We will do our best to keep our word in the fall, so we make sure we have a fantastic environment, not only because it is the next school, but also because it is a special school. Today we are in a situation where tourism in Tirana will break last year's records. If last year we had 4-5 million tourists, we are approaching 6 million and we will probably surpass it by the end of summer and during the winter holidays. When you see that a large part of the contingent that is working today in tourism, in fact, are not Albanians because the capacity of the labor force cannot handle it, - you see some of the tourist guides where they themselves are foreigners, British, Swedes who do the orientation in Tirana, - it means that the need in the market to have this kind of talent of people who are able to speak several languages, who know the city, the history, is extraordinary".

Veliaj: the school of Foreign Languages ​​"Asim Vokshi" will be

Ai ftoi prindërit të orientojnë fëmijët drejt trendeve të reja të vendeve të punës, ku turizimi është ndër më të kërkuarit. “Përveçse dua që të promovojmë shkollën si ndërtim dhe infrastrukturë, duhet ta promovojmë shkollën edhe për regjistrimet, për të gjithë ata që duan të punojnë në këtë industri të turizmit, të aftësohen në 3-4 gjuhë dhe duan që të jenë të dobishëm për punët e së ardhmes, - të cilat nuk do jenë më në fasoneri e tekstil, por do jenë gjithnjë e më shumë në turizëm dhe IT. Duke qenë se shkolla do ketë kapacitet më të madh, do të kalojmë në 750 vetë, ftesa për të gjithë prindërit, edhe nëse vijnë nga rrethet, tani që po rregullojmë edhe konviktet e reja, është që të synojmë shkolla si “Asim Vokshi”, si një mënyrë për të jetuar një jetë dinjitoze me një rrogë të mirë, me punë që sot Tirana i ka më bollëk”, u shpreh ai.

Veliaj: the school of Foreign Languages ​​"Asim Vokshi" will be

Veliaj said that this year the new package of schools will be closed, while another will be ready for the next educational year. "They are the schools "Asim Vokshi", "Emin Duraku", "Besnik Sykja", "Musine Kokalari", "Lekë Gjiknuri", so this fall we have another bouquet of schools and not only us as the Municipality, but also the colleagues of UNDP and The EU is concerned that this year we close this package and then start the final package, which is the package for Astiri and the Botanical Garden," he concluded his speech.