Sociale

Vaqarri with a new school, Veliaj: It is added to the package of 12 schools opening this September

Vaqarri with a new school, Veliaj: It is added to the package of 12 schools

The new neighborhood rebuilt after the earthquake in Vaqarr will soon have a new school. The children who live in this Administrative Unit will have the same conditions and standards as the schools in the center of the capital. The Mayor of Tirana, Erion Veliaj, inspected the works for the new school "Bedri Llagami", which will be functional in the second school semester, becoming part of the package of 12 new schools that are opening this school year.

Vaqarri with a new school, Veliaj: It is added to the package of 12 schools

"At the "Bedri Llagami" school, we are really making a revolution in Vaqarr. The revolution started when we introduced kindergarten and nursery services. Then, from the opportunity that the reconstruction process gave us, the new neighborhood in Vaqarr has been populated mainly with residents who are indeed from the former municipality of Vaqarr, but from more peripheral and remote areas. Then the argument was: Coming close to the national road, being only a bus stop away from the Combine, while still preserving the lands, olive groves, orchards, livestock that they may have in these remote areas, a chance is given, especially to children, not only to live in an area much closer to civilization and urbanization, but especially with standards in education", stated Veliaj.

Vaqarri with a new school, Veliaj: It is added to the package of 12 schools

Edhe me investimin në arsim, çdo familje që jeton në Njësinë Administrative do të ketë tashmë të gjithë shërbimet dhe infrastrukturën e duhur. “Me këtë shkollë, që është një shkollë e bashkuar (9-vjeçare, shkollë e mesme, parashkollor dhe kopsht), njësia administrative, qendra e kulturës dhe lagjja e re, pra në një kilometër katror, praktikisht është gjithçka që i duhet një fëmije që të rritet në mënyrë dinjitoze, me të gjithë kushtet optimale, siç janë edhe në qendër të Tiranës,” u shpreh Veliaj.

Vaqarri with a new school, Veliaj: It is added to the package of 12 schools

Kryetari i Bashkisë së Tiranës sqaroi se së bashku me shkollat e Kombinatit, po ashtu të reja të rindërtuara, kjo shkollë zgjidh jo vetëm mbingarkesën në klasa që shkaktonte dhe mësimin me turne, por lë hapësirë edhe për zgjerimin e mëtejshëm të lagjes së Vaqarrit, që është e pashmangshme me transformimin infrastrukturor. “E di që ka qenë një sforco e madhe, sidomos kur shkolla mungonte dhe kjo infrastrukturë nuk ishte dhe trysnia ishte e gjitha në Kombinat. Kombinati ka shkolla të mira si “Betim Muçon” dhe “Lasgush Poradeci”. Tani që fillon edhe rindërtimi, shtimi i shkollës “Musine Kokalarit”, i përmbush nevojat e Kombinatit, por nuk është parashikuar që të ketë presionin që vjen edhe nga zonat e tjera. Vaqarri, - duam apo s’duam ne , nuk e ndalojmë dot rritjen e Tiranës, - do kthehet në një lagje të Tiranës ku pjesa rurale do jetë gjithnjë e më e zbehtë dhe pjesa urbane do jetë gjithnjë e më e fortë. Kjo është e pashmangshme. Ne kemi 380 nxënës, por po e bëjmë shkollën për 600. Pra të rikuperojmë njëherë atë që jemi mangut nga e kaluara dhe të parashikojmë edhe për të ardhmen,” deklaroi Veliaj.

Vaqarri with a new school, Veliaj: It is added to the package of 12 schools

At the end of his speech, the Mayor of Tirana said that actions are what counts, words are taken away by the wind. "In the finals, the logs and debates are blown away! The question is what is left? This school will remain even when we are gone. So, I say we are divided into two groups: The working group and the talking group. The chattering group has been doing that job all their lives. We who work must make sure that we leave behind something that will stand the test of time, be more beautiful, bigger and stronger. I really hope that after the winter holidays we will catch the Vaqarri school, that the academic year will find the students at the new school", concluded Veliaj.