Sociale

Rational water in Europe and the US, will this be the future?

Rational water in Europe and the US, will this be the future?

Vehicle washing is prohibited, irrigation is limited, recommendations for brushing teeth. In many states authorities are responding to heat waves and drought. Will we always have to get used to such rules?

France - Alarm on the Côte d'Azur

Rational water in Europe and the US, will this be the future?

France is plagued by severe drought and heat waves. Recently this country recorded the hottest phase ever measured for this period, with temperatures up to 43 degrees and fires. The French Minister of Agrarian Affairs has promised solidarity to farmers. The water level drops and even sudden rains do not stabilize the situation. Water use is currently restricted in 40 French departments. In the picturesque village of Villars-sur-Var, the critical situation prompted Mayor René Briquetti to take strong action and become known throughout France. An alternative to water was only used for bathing and toileting, but for four days in a row running water was not to be used for brushing teeth, cooking or drinking. For two days the residents could get two bottles of water per person in the municipality.

Ital

Rational water in Europe and the US, will this be the future?

Italia vuan nga thatësia dhe pret me etje shiun, por thatësira mund të zgjasë me javë bën të ditur mbrojtja civile. Aktualisht më të prekura janë rajonet veriore italiane, por problemet me ujin po përhapen edhe në jug. Janë shtuar thirrjet për shpalljen e gjendjes kombëtare të emergjencës. Niveli i lumit Po, lumi më i gjatë italian është më i ulti prej 70-vjetësh. Në disa rajone ka disa muaj që nuk ka rënë shi. Në të njëjtën kohë mungojnë ujërat e shkrirjes së borës, për shkak se dimri ishte i butë. Liqene si Lago Maggiore janë mbushur shumë pak. Problemet me ujin kanë prekur edhe prodhimin në bujqësi. Të prekura janë të korrat e elbit dhe misrit, si edhe domatet e frutat. Në shumë komuna uji është racionuar. Qytetarët duhet ta përdorin ujin vetëm për të pirë apo për nevoja të rëndësishme jetësore.

Portugalia

Një kombinim kritik faktorësh: Portugalia vuan këtë verë nga një thatësirë ekstreme. Por edhe dimri i kaluar ishte shumë i thatë. Kësaj i shtohet një konsum i madh i ujit në bujqësi, turizëm, etj. Ministri portugez i mjedisit, thotë se ka rezerva, por i bën thirrje qytetarëve të kursejnë ujë ku të munden. Në korrik pritet një fushatë e madhe sensibilizimi për kursimin e ujit. Portugalia do të përdorë fondet e rindërtimit të Coronës për të investuar në ekonominë e ujit për të ardhmen, si psh investime në impiante për çkripëzimin e ujit të detit. Portugalia është e varur nga lumenjtë që e kanë burimin në Spanjë. Për shkak se edhe Spanja vuan nga thatësira, prej lumenjve andej merret gjithnjë e më shumë ujë, gjë që i sjell probleme fermerëve portugezë.

Polonia

Rational water in Europe and the US, will this be the future?

Edhe Polonia është prekur nga mungesa e furnizimit me ujë, sidomos në perëndim dhe veriperëndim të vendit. Sipas OKB Polonia që sot bën pjesë në vendet e rrezikuara nga mungesa e ujit. Kërkohet që problemet e krijuara nga bujqësia pa kufizim të menaxhohen, pasi një bujqësi e tillë ekscesive ka arritur në limite, sipas kritikëve.

SHBA

Rational water in Europe and the US, will this be the future?

Kalifornia vuan vitin e tretë të thatësirës. Guvernatori Gavin Newsom ka urdhëruar para disa ditësh që qendrat e ujësjellësit të kursejnë të paktën 20% ujë. Masat janë nga më të ndryshmet. Kush e zëvendëson barin në kopshtin e tij me bar artificial merr disa qindra dollarë subvencionim, sipas madhësisë. Në Kaliforni mjaft të preferuara janë pishinat. Me ligj ato tani duhet të mbulohen menjëherë. Mbështetje financíare ka edhe për aparaturat që mbledhin ujin nga dushi apo lavatriçja. Kush e mban barin natyral mund të ujisë vetëm dy herë në javë. Në Kaliforni madje ujësjellësit kanë ngritur shërbime telefonike ku qytetarët mund të denoncojnë fqinjët që nuk respektojnë masat.

Afrika Jugore

Në këtë vend ende kujtohet mirë viti 2018, kur në metropolin turistik Kapstadt në një ditë nuk kishte më asnjë pikë ujë për përdorim. Day Zero u quajt kjo në vend. Tani këtë problem e ka zona e Nelson Mandela Bay. Këtu jetojnë rreth 1,2 milionë vetë. Mungesa e shiut, por edhe problemet me tubacionet dhe depot e ujit kanë bërë që ky rajon të ketë vështirësi në furnizimin me ujë. Në këtë zonë janë dhënë rekomandimet për kursimin me ujë: Vetëm dy minuta dush, uji i dushit mblidhet dhe përdoret për larjen e rrobave dhe tualetin më pas. Po ofrohet mbjellja e bimëve dhe luleve që nuk kanë nevojë për shumë ujë. Shqetësimi se Day Zero mund të përsëritet është ende i kudogjendur në Afrikën Jugore.

Irani

Rational water in Europe and the US, will this be the future?

The deserts of Iran are seen as areas with the highest temperatures, more than 80 degrees. Where it is so hot there is no water or very little. The drying up of the Zayandeh Rud River has become symbolic in the country. This river in Isfahan was once the richest river in the region. Now he has water only a few months a year. Water scarcity is not just a consequence of climate change and global warming, experts criticize. Instead, it pumps a lot of water from the ground, and this causes landslides. Waters are used to irrigate fruit plantations that are exported. Experts criticize the fact that the government in Tehran does not have a long-term concept on how to deal with water shortages in the future.