Sociale

One in three men in Germany sees violence against women as something normal

One in three men in Germany sees violence against women as something normal

A third of young people in Germany consider it acceptable to use violence against women, according to a new survey that has sparked outrage among gender equality campaigners.

The survey was commissioned by the children's charity Plan International Germany. His findings were published in the regional newspaper Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

A group of 1,000 men and 1,000 women aged 18-35 from across Germany were asked to provide their views on masculinity for the study. The study was conducted online.

34% e meshkujve nga ajo grupmoshë pranuan se kanë qenë të dhunshëm ndaj partneres së tyre femër në të kaluarën, për të “rrënjosur respektin”. 33% thanë se mendonin se ishte e pranueshme nëse "dora e tyre kërciste ndonjë pëllëmbë" herë pas here gjatë një debati me partnerin e tyre.

Sondazhi zbuloi se 50% e burrave thanë se nuk do të dëshironin një marrëdhënie me një grua që kishte pasur shumë partnerë seksualë, ndërsa 20% e grave të intervistuara ishin dakord me këtë deklaratë.

Sondazhi zbuloi gjithashtu se pritshmëritë brenda një marrëdhënieje ndryshonin shumë midis burrave dhe grave.

Pak më shumë se gjysma e meshkujve - 52% - dëshironin një marrëdhënie në formën e një "modeli të familjes-shtëpiake", ku ata fitonin shumicën e parave për shtëpinë dhe kujdesi për fëmijët dhe detyrat shtëpiake ishin kryesisht roli i gruas.

Over two-thirds of the women interviewed disagreed, wanting equal partnerships and joint decision-making.

Just under half of respondents - 48% - expressed a dislike for public displays of homosexuality, saying they felt "disturbed" by it.

A German group called the Federal Organization for Equality tweeted that the findings were "shocking".

"According to a survey by Plan International Germany, one in three young men find violence against women 'acceptable'. This must change urgently!"

According to data from Germany's Federal Criminal Police (BKA), 115,000 women in Germany were victims of intimate partner violence in 2021.