Sociale

The letter of a "divorced" child

The letter of a "divorced" child

"I don't want to get a divorce," an angry little girl, almost 7 years old, told me.

I replied that it was not her who was divorcing, but her parents. It was clear that from a psychoanalytical point of view this sentence spoke volumes... She had completely taken on the parental identity trying to protect herself from an internal split caused by an external one.

Why, I ask parents, why can't we protect our children during separations? Why can't we not include them? It's hard, very hard, but knowing what your child wants to tell you can help.

“Nuk dua të divorcohem; Nuk e di pse po e bëjnë këtë, mami dhe babi, dhe as nuk dua ta di. Unë vetëm dua që ju të mbeteni nëna dhe babi im sepse kjo është mirë me mua. Nuk dua që babi të më thotë se mami është e keqe sepse e la atë, sepse nuk dua të mendoj - dhe nuk mund të mendoj - se mami është e keqe dhe nuk dua që babai të bëhet i keq kur ai flet për mamin sepse më pëlqen babi im. Ju zgjodhët njëri-tjetrin se e donit. E mbani mend? Unë nuk isha ende atje. Dhe ti, nënë, doje që ai të ishte babai im, edhe nëse tani nuk është më i mirë. Mund të shkoj në një dhomë më të bukur, por jo. Unë dua që në darkë të luaj me ju. Kaq më mjafton. Nuk dua të martën në orën 16:00 nëse kam nevojë për mamin, por jam me babin, nuk mund ta kërkoj mamin, sepse babi mërzitet ose zemërohet.

Mami nuk është më e mira në gatim, ama makaronat e saj janë thjesht më të mirat. Nuk dua të jem në mes. Nuk dua të jem e divorcuar, e ndarë përgjysmë.

Në këtë moshë drita e botës sime janë vetëm sytë e tu, të dashur mami dhe babi, nëse ata qeshin, bota ime ndizet, nëse errësohen, bota ime bëhet e zezë. Dhe unë kam ende frikë nga errësira. Unë nuk dua të divorcohem, dua të jem plotësisht e plotë, e dashuruar plotësisht dhe me mundësinë që të të dua plotësisht, sepse për mua jeni perfektë kështu, të dashur mami dhe babi”.

For couples, for parents, for any form of relationship, I say, argue, argue. Conflict is natural to human and animal nature, but… apologize. Learn to overcome the conflict, even without repairing the couple. Apologize so that your children understand that a conflict is not destructive but transformative, it is something that changes our conditions but can never change the love that binds us.