Sociale

The procedures for the stay of employed immigrants in Germany are simplified

The procedures for the stay of employed immigrants in Germany are simplified

The parliamentary groups of the SPD, the Greens and the FDP have agreed on the latest changes to the law on the immigration of skilled workers. As the parliamentary secretaries Katja Mast (SPD), Irene Mihalic (Greens) and Johannes Vogel (FDP) announced, the law is expected to be put on the agenda of the Bundestag this week for a final discussion.

One of the changes made in the government's draft law is to allow asylum seekers to stay for work purposes. They should be able to enter the labor market if they have a job offer that enables them to live. This is good for enterprises, which expect people already in the country to be able to work there, as well as for municipalities, which would be freed from bureaucracy and costs, explained Irene Mihalic.

The minimum income threshold is expected to be lowered

Vogel noted that the regulations apply only to asylum seekers in the process and with retroactive effect. The deadline is March 29, 2023, when the draft law was made public by decision of the cabinet. According to Vogel, further changes will be made to the planned "opportunity map". Thus, the perspective of staying in Germany should be clarified for people who have found work in this country. In addition, the minimum income limit that allows labor immigration through the "blue card" will be further reduced, to around 3500 gross euros per month.

The procedures for the stay of employed immigrants in Germany are simplified

Mast shpjegoi se koalicioni kishte rënë dakord edhe për detajet përfundimtare të ligjit të planifikuar për kualifimimin fillestar dhe të vazhduar. Kjo përfshin një garanci shkollimi për të gjithë të rinjtë në Gjermani. Mbështetja dhe inkurajimi i potencialeve kombëtare është ana e dytë e medaljes në tërheqjen e fuqisë punëtore të kualifikuar. Edhe kjo pritet gjithashtu të hidhet në votë në Bundestag këtë javë.

Me ndryshimin e ligjit për imigrimin e fuqisë punëtore të kualifikuar, koalicioni tripartiak në pushtet në Gjermani kërkon të lehtësojë ndjeshëm imigrimin e punëtorëve të kualifikuar. Në të ardhmen, të huajt nga vendet jo anëtare të BE-së mund të vijnë në Gjermani për të kërkuar punë me një “kartë shansi” bazuar në një sistem pikësh. Profesionistët me diplomë dhe përvojë profesionale mund të vijnë pa pasur nevojë që paraprakisht t’u njihet diploma nga Gjermania. Për të huajt me diplomë të njohur nga Gjermania, ulen pengesat, si paga minimale e përcaktuar.

Agjencia Federale e Punësimit ndërmjetëson më shumë azilkërkues të pranuar

Employment offices in Germany are increasingly mediating accepted asylum seekers on their way to the labor market. Since 2012, the number of people supported by asylum seekers' countries of origin has increased from 105,000 to 571,000, according to the Federal Employment Agency. Added to this are 208,000 accepted asylum seekers who participate in integration courses.

These people mainly come from the countries from which most people came to Germany in 2015 and 2016: Afghanistan, Eritrea, Iraq, Iran, Nigeria, Pakistan, Somalia and Syria. At the same time, the number of people already employed by the asylum seekers' countries of origin has increased from 81,000 in 2012 to 568,000 last year./ DW