Shtëpia që dua

Some tricks to flavor your home with natural products

Some tricks to flavor your home with natural products
In addition to buying laboratory-made scented candles or scented bottles, we can have a home with a fresh, pleasant scent using natural products such as flowers, fruit skins, or pieces of soap.

It is important to choose the right aroma as some essences have a calming and relaxing effect, like lavender, others are energetic like citrus. Vanilla or bergamot essences, on the other hand, are perfect for feeling at peace spiritually. It is known that, in addition to flavoring the rooms of the house, they can also affect the mood.

Fruit
skins Citrus peels are known among natural flavorings. A very economical and ideal method in the winter season when the tables are full of oranges, tangerines and lemons with skins rich in essential oils, which in contact with the heat are released into the air.

How to do it?

Heat the citrus peel.
Allow the peels to dry, place in a cotton or cloth bag and place in drawers.
Essential
Oils Essential oils are precious "nectars" obtained from some aromatic plants, often with known healing virtues. They become an excellent natural deodorant and in addition to scenting the house, they also provoke some emotional reactions. The smell is transformed by our olfactory cells into a chemical stimulus and electrical impulse and reaches the brain bringing back memories and emotions. Choosing the right oil varies depending on its use, in which room it is used, at what time of day, which odors you want to eliminate, by the subjective tastes of each and above all by the properties that each individual has.

Gjithçka që ju nevojitet do të jetë: një djegës esence dhe qirinj të ndezur. Për për të parfumosur dhomat e shtëpisë duhet të shtoni ujë në një difuzor dhe 5 deri në 10 pika vaj esencial, sasia varet edhe nga madhësia e dhomës. Falë ngrohtësisë së qiririt, aroma do të përhapet në të gjithë shtëpinë.

Çdo bimë ka vetitë e veta

Limon, bergamot, grejpfrut dhe barbarozë: janë perfekte për parfumimin e dhomës së ndenjes.

Eukalipt, pisha, trumzë dhe rozmarina: të dobishme për zhbllokimin e rrugëve të hundës dhe për të luftuar simptomat e gripit.

Mandarina, limoni ose nenexhiku: Kur keni nevojë për përqendrim për të studiuar ose punuar nëpër shtëpi, ato ju ndihmojnë të qëndroni zgjuar dhe produktivë.

Livando dhe kamomil: vajrat esencialë të përsosur nëse dëshironi të relaksoheni pas një dite pune, ose të flini më mirë.

Eukalipt ose nenexhik: për të hequr bakteret dhe aromat e këqija nga kuzhina dhe banja. Në këtë rast ato mund të përdoren si në djegëset esencë ashtu edhe si përbërës në një detergjent të bërë vetë e që mund të përdoret për çezmat, pajisje sanitare dhe pllaka. Përgatiteni me gjysmë litër ujë dhe po aq uthull të bardhë, 15 pika vaj esencial rozmarine dhe 15 pika vaj esencial livando.

Vaj esencial limoni: për të hequr aromat nga furra e frigoriferi.

Vajra esenciale të livandës, sherebelës dhe rozmarinës: për të eliminuar erën e keqe nga dollapët e këpucëve. Mjafton të hidhni disa pika vaj esencial në një top pambuku, dhe ta vendosni në raftet, midis këpucëve.

Lule
Trëndafila, livando, sherebelë. Nuk keni nevojë të blini asgjë, mund t’i keni në kopsht.

Pasi të lulëzojë, livanda lëshon menjëherë një aromë karakteristike intensive: thjesht mblidheni në tufa dhe varni me kokë poshtë për disa ditë në një vend me ajrosje që të thahet. Më pas mbushni disa qese të vogla dhe mbyllini me një fjongo. Livanda është një esencë që ndihmon për të gjetur qetësinë dhe relaksimin, prandaj e përkryer për aromatizimin e dhomave të gjumit dhe dhomave të ndenjes.

Even sage leaves give a very pleasant aroma to the house and eliminate bad smell. How to prepare? The leaves should be washed and dried well and then placed on a cloth or baking paper. Let the leaves rest for three or four days, on a shelf where there is no light. Then you have to proceed the same as with lavender.

Pieces of soap
Another method of naturally freshening the air in the house, without wasting and recycling what we have in the house, is to not throw away the soap waste, which in most cases ends up in the trash.

Cut into pieces and place in a few small bags or jars, leave in the bathroom cupboard or any other room, or in cupboards and drawers.