Shqiptarët në botë

You can go and buy a vaccine in private: The newest scheme in Denmark starting tomorrow

You can go and buy a vaccine in private: The newest scheme in Denmark starting

Denmark will launch unused Covid-19 vaccines, owned by the pharmaceutical company Jonson & Johnson, for purchase by private companies in the country. These private companies will offer for a price to customers individually, including foreign visitors arriving in the country.

The Local media reports that private companies will be allowed to buy the remaining vaccines of Denmark starting tomorrow and that the news has been confirmed by the Ministry of Health.

The State Serum Institute, the national infectious disease agency, will process orders from companies that want to provide vaccinations to clients. Companies need to establish links with medical staff to give vaccine approvals to clients.

A similar model has already been used in Denmark for other types of vaccination which are not included in the public health vaccination program.

This means that if you go to Denmark and ask to be vaccinated, you will have to buy it. According to the Ministry of Health, the agreement will be open to anyone in Denmark. The Ministry expects that the main target group for vaccinations will be people with short-term stays in Denmark who do not have access to vaccination through the public health service of the country, or the country of origin. Sailors, tourists and Danes with foreign citizenship may be among those who make up this group.

You can go and buy a vaccine in private: The newest scheme in Denmark starting

Edhe pse vaksinat Johnson & Johnson dhe AstraZeneca u hoqën nga programi kombëtar i vaksinimit të Danimarkës në fillim të këtij viti, ato u vunë në dispozicion të publikut përmes një skeme të zgjedhjes së drejtuar nga kompania private Practio. Qasja në vaksinim përmes kësaj rruge kërkonte një konsultë me një mjek, i cili më pas mund të miratonte aplikantin për vaksinim. Megjithatë, shërbimi ka qenë falas për banorët e Danimarkës. Skema e zgjedhjes u tërhoq më 1 shtator pasi mbulimi i vaksinimit arriti në shumicën e popullsisë.

Konsultimi mjekësor do të jetë gjithashtu një kërkesë për blerjen private të vaksinave, thotë Ministria e Shëndetësisë. Çmimi për vaksinën do të përcaktohet nga kompanitë që vendosin të ofrojnë shërbimin. Porositë do të pranohen dhe përpunohen duke nisur nga 14 shtatori, pra nga dita e nesërme.

The Local article translated and adapted into Albanian by Tiranapost.al.