Shënime në Blog

Working less is not necessarily tangping

Teksa prisnim që në këtë shekull të kishim më shumë kohë të lirë sipas parashikimeve shumë optimiste që bënte Keynes në vitet ‘30, kemi përfunduar në nivele më të larta stresi dhe pasigurie.

Working less is not necessarily tangping

Erjon Uka/ Tangping. Kuptohet lehtësisht që është një fjalë kineze dhe ka qenë ndër lajmet më interesante që kam lexuar këtë javë. E bërë virale nga një djalë i ri kinez, kjo fjalë do të thotë “të qëndrosh shtrirë” dhe lindi si kundërshtim ndaj hiperaktivitetit. Koha e pandemisë në Kinë ngjan e tejkaluar, ndërsa ritmet e prodhimit e kanë të vështirë të njohin limite. I riu kinez e postoi për herë të parë këtë term në një forum online, duke shpjeguar se prej dy vitesh kishte ndërruar stilin e jetës: punonte pak muaj në vit, nuk kishte një punë fikse, ishte detoksifikuar nga konsumerizmi i skajshëm dhe kohën ia kushton më shumë qetësisë fizike e shpirtërore, shtrirë duke lexuar libra të mirë dhe duke bërë një jetë më humane.

Siç mund të mendohet, kjo filozofi jete pozicionohet në pol krejt të kundërt me ambicien e Kinës, që kërkon të prodhojë e të konsumojë sa më shumë. Një prirje e tillë që i thur lavde shplodhjes shihet rrezikshmërisht si degjeneruese për të rinjtë kinezë, prandaj më shpejt nga ç’vepruan për të izoluar virusin rreth një vit e gjysmë më parë, autoritetet ishin më efektivë në neutralizimin e këtij hashtag-u.

The second news I encountered was Spain’s initiative to pilot in some private companies the new four-day work week, at a time when wages for employees will not be affected by this change. And if one asks why something like this is needed, other than the pleasure of having a longer weekend, it all starts with the simple problem that while we were expecting to have more free time in this century according to the very optimistic predictions he made Keynes in the 1930s, we ended up at higher levels of stress and insecurity.

Opponents of this idea may consider the debate and initiative for a week with four days of work as "tangping", where the need to spend more quality time devoting to passions becomes synonymous with laziness, lack of zeal to make progress or of the eradication of the human ego. But it is not so.

When I shared on Instagram an excerpt from the book "Utopia for Realists" by Dutchman Rutger Bregman, I was initially surprised by the many reactions and the support that his statement received. In this excerpt, Bregman talked about a Harvard Business School study that showed that thanks to modern technology, managers and professionals in Europe, Asia, and North America spend eighty to ninety hours a week working or monitoring work. Whereas according to Korean studies, employees who can operate through their smartphones, practically work 11 hours more per week. Therefore, the surprise from the reactions lasted a little, because it is understandable that due to the ubiquity "thanks" to the equipment we keep in our pocket or at the head of the bed, we are always connected to work and ready to act,

Normally for those who find this discussion inappropriate, they should not forget that a century ago work ranged from a minimum of ten to eighteen hours a day, while child labor was something more than normal that did not do much wonder. Henry Ford was also called a lunatic when he decided to reduce the day of Ford Motor Company employees to eight hours by doubling his salary to $ 5 a day (about $ 130 at today's value for money). And contrary to what might be thought, neither the employees nor the company fell prey to "tangping", but instead the profits doubled.

Change is not easy, especially when those affected may be the interests of various industrial lobbies. But as we reach a pinnacle of material possessions that we can possess, as much as the time it takes to get excited and consider it superfluous, one must have the right composure to realize that wealth and well-being do not necessarily go in the same direction. . With the awareness that at a time when stress kills more than war, leisure can no longer be a luxury of futuristic utopias.

If China manages to censor the hashtag, the pilot project in Spain for the 32-hour week is the first step towards realizing one of the most shocking ideas of the 21st century. We must be ready.

tiranapost.al