Shënime në Blog

Roj Medvedev / Russian intentions explained by a Putin supporter

Roj Medvedev / Russian intentions explained by a Putin supporter

"For everything that happens, you make comparisons with the Soviet Union and immediately return to the Cold War." More than an interview, this conversation resembles a melee. Ninety-five years old, in his dacha outside the city, surrounded by birches and fourteen cats, Stalinist historian Roj Medvedev, the "terrible child" during the Soviet regime, the staunch opponent of "Americanization" introduced by Boris Yeltsin, does not enjoys the privilege of detachment. The elderly professor, with his combative attitude and still clear head, although with dubious ideas, declares himself "ideally connected" with the Russia that forms the basis of Vladimir Putin's action. "There is nothing wrong with wanting to recreate Russia, which at least as a territory refers to the borders of Peter the Great."

Does not it seem to you that the project is anything but harmless?
You may be afraid of the economic consequences, but most Russians agree with what is happening. Only that you westerners do not like to accept it. Thus you define Russia as a regime, ignoring the fact that resolutions in the Duma are adopted unanimously, even by that little opposition, which if it were not so, would have every chance of disagreeing.

Those who disagree are treated as people with problems.
Democracy has many types, not just one. I admit that ours is very controlled. But with almost ten years of Western democracy in Yeltsin's years, the country was about to explode. And you did not like that either. Except for that period, the Russians have never experienced "your" democracy. They are not used to it.

What is Putin's role in Russian history?
Without any discussion that is a special figure. He is obsessed with facing the past, he wants to be remembered, to become our icon. In this sense, it is also driven by personal ambitions. Ukraine is above all his attempt to rewrite history, diverting the way. Certainly not a Car, for him this figure takes on mythological nuances. Neither does he resemble Lenin, nor does he resemble Stalin with whom you devilishly compare him.

Will what is happening change your mind?
They call it a special operation. I admit it is a vague definition, but it is not a total war either. The Russians do not see it as such.

Po për viktimat faji i kujt është?
Fatkeqësisht ka shumë viktima tashmë. Lufta është më mizorja e ngjarjeve historike. Ne rusët jemi mësuar me të.

Çfarë ka në kokë Putini?
Në këtë pikë pranoj interpretimin perëndimor. Ai kërkon ta vendosë Rusinë mes fuqive më të mëdha të botës, pavarësisht nga pozicionet e Kinës dhe Shteteve të Bashkuara. Ai i mendon vertetë ato që thotë, beson tek ato që thotë. Por problemi mbetet i njëjti: për Europën, Rusia do të mbetet gjithmonë shumë e madhe. Për pjesën dërrmuese të rusëve, kjo nuk është e vërtetë.

Çfarë do të ndodhë me Ukrainën?
Përsa i përket sferës së ndikimit, gjeografikisht do të kthehet në kohët e Gogolit, shkrimtarit tonë të madh që ka lindur aty ku sot është territor ukrainas, por të gjithë e konsiderojnë rus. Historia nuk shkon kurrë dëm. As Putini nuk e ka në plan të rimarrë të gjithë Ukrainën. Vetëm atë zonë që flet rusisht. Sa i përket kërcënimit bërthamor, askush nuk mendon vërtet për të. Janë vetëm fjalë.

Profesor Medvedev, ç'ju ka ndodhur kështu?
Durimi ikën duke u plakur. Nuk mund ta duroj dot më këtë retorikën tuaj perëndimore. Përveç modelit amerikan, ka edhe shumë modele të tjera se si organizohet një shtet. Ju europianët duhet ta kuptoni të parët. Por gjithmonë keni refuzuar ta pranoni këtë fakt kaq të qartë. Bota nuk është më bipolare dhe po shkon drejt një tjetër rruge. Putini dhe Rusia ju pritën boll, dhe tani kanë vendosur të veprojnë vetë.

* Roj Medvedev is a Russian political scientist and historian, author of the history of Stalinist dissent with the book "Let history judge", published in the West since 1972. He rejoined the Communist Party in 1989 when Mikhail Gorbachev published perestroika, while being known as a of intellectuals supporting Vladimir Putin. This interview for Marco Imarisio was translated into Albanian by Erjon Uka.