Shënime në Blog

Boredom from predetermined elections

Publiku dhe partia nuk funksionojnë njësoj. Publiku funksionon me emocione, partia funksionon me direktiva. Prandaj ndryshimi brenda partive, kur demokracia shihet si siklet e jo si vizion, është më i vështirë se rotacioni politik.

Boredom from predetermined elections

Erjon Uka / With the completion of a pair of choices and the natural focus on the winner, the attention is equally focused on the loser. After the June 25 election, the biggest curiosity was not so much with one party after the third victory in the general election, but how a political force will behave after losing for the sixth time in a row.

The DP elections did nothing but reinforce, or shed light on, those who did not yet know that the parties are deeply cynical in nature. None of the parties so far has managed to fully realize within its own house what it seeks almost repeatedly to the annoyance of the system: democratic elections, equal participation, competition in the field of ideas.

All party elections have shown lower standards than general elections, so more than a real mechanism for determining the leader, internal elections have so far been reduced to only a stylistic finding, but extremely demagogic.

That politics does not interest everyone is true, just as elections in a political party matter even less. But when it comes to the functioning of one of the two largest parties, which sets the rules of the game, interest is a must.

In the last polls within the family, the DP once again failed to show a different face that it claims to have not only against the SP as a direct competitor, but against the entire Albanian political scene. It was another valuable contribution to the devaluation of the importance of elections.

Among the messages received was that parties are not structures that function on the basis of perceptions or spirit, but have a structural and hierarchical nature. If the majority of candidacies for mayor, and in particular that of Agron Shehaj, aroused a kind of enthusiasm in the public and it was thought that a vote could threaten the positions of the current party leader, this did not happen. The party leader challenger received fewer votes than he managed to collect in the June 25 elections in Tirana alone. So the public and the party do not work the same. The public functions with emotions, the party functions only with directives.

E nëse kryetari mbetet në garë, sfidanti nuk e mposht dot. Kur kjo nuk arriti të ndodhë në Partinë Socialiste e fraksioneve të forta të Fatos Nanos, vështirë të ndodhë në këtë kontekst polarizimi të fuqisë së kryetarëve të partive. Asnjë votim brenda partisë nuk ka mundur të ndryshojë ujërat e pushtetit, as në vitin 2009 në PS, dhe as në vitet 2017 e 2021 në PD pas humbjeve radhazi, për të mos folur për partitë e vogla të cilat identifikohen vetëm me një emër dhe kanë arritur në stadin tjetër ku lirisht mund të blihen si aksione nga një pronar në tjetrin.

Gjithashtu mungesa e koherencës mbetet ende aliazhi më i fortë i partive që nuk u zhbë as këtë herë, duke përfituar sa nga mungesa e kujtesës publike aq edhe nga pragmatizmi i shthurur i një baseni votuesish. Nëse Partia Socialiste në pushtet bie shpesh herë në kontradiktë me vetveten dje në opozitë, Partia Demokratike ia del më së miri që të kundërshtojë vetveten në të njëjtin kontekst: në opozitë. Ndryshimet e datës së zgjedhjeve nuk duhet t’i pranojë në tryezën poli-partiake, por mund ta bëjë me lehtësi brenda shtëpisë; kërkon saktësi farmaceutike për listat në zgjedhjet e përgjithshme, por nuk arrin t’i garantojë në zgjedhjet e brendshme; lobon për delegjitimimin e zgjedhjeve ku kundërshtari fiton me 80%, por quan sukses mbështetjen e fitores së kryetarit me 80%; humb me përqindje dhe ngushëllohet me rritjen e votave, por gëzohet nga përqindjet e brendshme pa u shqetësuar se kryetari rikonfirmohet me numrin më të ulët të votëbesimeve.

Considering all this, prejudice about the predetermined result should no longer be part of the sins of political analysis. You can learn more about a person during an hour of play than during a year of conversation, Plato said. True, as you can find out more about a political organization from a pair of internal elections, than in four years of public communication and morality. The story of political frustration by the ruling forces is unlikely to have an end. But cases of discouraging opposition from the opposition are even more devastating. Desperate for recovery.

tiranapost.al