Shëndeti

Omicron variant / How effective are travel measures against COVID-19 mutations?

Omicron variant / How effective are travel measures against COVID-19 mutations?

The president of South Africa, where the Omicron variant of the coronavirus was first identified, has criticized travel bans imposed in his country and questioned the justification for them.

Cyril Ramaphosa said: "The travel ban is not informed by science and will not be effective in preventing the spread of this variant."

But what does science say?

The World Health Organization (WHO) said in February 2020 that travel bans were "usually ineffective" in preventing cases coming to countries and could have a significant economic and social impact.

At the time, he said, "Travel measures that significantly interfere with international traffic can only be justified at the outset of an explosion, as they can allow countries to gain time."

He was criticized by then-US President Donald Trump, who accused him of failing to support his decision to ban flights to the US from China and then from Europe.

And the advice was ignored by countries in Asia like Singapore and Taiwan, which restricted travel from China early, followed by similar moves in many other countries around the world.

Since then, the WHO has updated its guidelines and is currently recommending a "risk-based" approach to travel bans.

The organization says countries should consider increasing levels of immunity from vaccination or natural infection, the spread of variants and the effectiveness of measures such as testing and quarantine when restricting international travel.

However, he also says: "Countries that ... are concerned that virus variants may pose a risk to others ... should adopt a precautionary approach and apply stricter, time-limited travel restrictions. "

The WHO adds that these measures should be "proportionate".

What is the scientific evidence?

Studies after the initial phase of the pandemic, last year, suggested that travel restrictions may have had an initial impact at least in slowing down the virus.

Hulumtimet e publikuara në revistën Nature, në dhjetor 2020, thanë se ato funksionuan shumë herët, por u bënë më pak efektive sa më vonë u prezantuan.

Një studim i Qendrës së Shkencave Sociale të Berlinit WZB në Gjermani tetorin e kaluar, duke parë kufizimet e udhëtimit dhe normat e vdekjeve në më shumë se 180 vende vitin e kaluar, arriti në përfundime të ngjashme, duke shtuar se:

- ndikimi më i madh ishte kur vendet ndaluan udhëtimet përpara se të regjistronin 10 ose më shumë vdekje

- karantina e detyrueshme për të gjithë udhëtarët ishte më efektive se sa ndalimet e hyrjes (që në disa raste përjashtonin shtetasit që ktheheshin)

Kufizimet e synuara në vende të veçanta patën më shumë ndikim se sa ndalimet e përgjithshme për të gjithë udhëtarët e huaj

Hulumtimet që analizuan ditët e para të pandemisë në Britaninë e Madhe, kur kishte pak kufizime të udhëtimit, zbuluan se virusi ishte futur mbi një mijë herë, kryesisht nga vende të tjera në Evropë.

Varianti i ri Omicron është identifikuar në të paktën një duzinë vendesh deri më tani, dhe lista po rritet.

Dr Deepti Gurdasani, një epidemiolog në Universitetin Queen Mary të Londrës, i tha BBC News se ndërsa ndalimet e udhëtimit mund ta ngadalësojnë atë, tani ishte e qartë se ishte përhapur në shumë pjesë të botës tashmë.

"Në vend të ndalimeve të udhëtimit, duhet të keni politika të duhura të shqyrtimit dhe izolimit, të cilat do të ngadalësonin përhapjen," tha ajo.

Një ndryshim kryesor nga fazat e mëparshme të pandemisë është se vaksinat tani po shpërndahen në të gjithë botën.

Megjithatë, ritmi i vaksinimit është shumë i ndryshueshëm midis vendeve - dhe efektiviteti i tyre ndaj variantit Omicron mbetet i pasigurt.

Vendet që varen shumë nga turizmi, për shembull, duhet gjithashtu të peshojnë dëmin e ekonomive të tyre nga kufizimi i udhëtimit.

Kush ka pasur ndalesat më të rrepta të udhëtimit?

Australia rihapi kufijtë e saj ndërkombëtarë për herë të parë në nëntor, pas 18 muajsh që lejoi vetëm qytetarët e saj të largoheshin ose të hynin në vend nëse kishin leje të posaçme.

Tani ajo ka pezulluar planet për të lejuar studentë të huaj dhe migrantë të kualifikuar.

Zelanda e Re vazhdon t'i ketë kufijtë e saj të mbyllur, që nga viti i kaluar, megjithëse qeveria e saj ka njoftuar se do të rihapë për qytetarët e saj dhe për mbajtësit e vizave nga Australia nga viti i ri - dhe për vizitorët e vaksinuar, nga prilli.

Vietnam has also had one of the longest travel bans, opening its borders for the first time this month.

Even these countries had relatively few cases, until July of this year, when the Delta variant, first identified in India, began to spread.

But blockages, widespread testing, and safety precautions like wearing masks may have been just as important as travel bans on keeping infections at least in the first stage of the pandemic.

Tiranapost.al