Shëndeti

Tofu is a meat alternative, but is it actually good for you? 

Tofu is a meat alternative, but is it actually good for you?

Tofu was created centuries ago in Asia mainly from soybeans and water. Today, it is one of the most popular plant-based foods and an easy substitute for animal products such as chicken and eggs.

"Tofu is high in protein, which makes it a really good alternative to [based] animal protein," says Jamie Mok, a licensed nutritionist.

According to the American Heart Association, tofu also contains essential vitamins and minerals such as:

Calcium

Manganese

Iron

Vitamin A

Is tofu really healthy?

Nëse merrni parasysh vetëm mineralet dhe vitaminat e tij, tofu është një zgjedhje e shëndetshme për njerëzit që duan ta marrin në konsideratë, thotë Mok.

Por “një keqkuptim është se si soja ndikon në nivelet e hormoneve,” thotë ajo, “Dhe se ngrënia e tepërt e sojës mund të shkaktojë disa probleme shëndetësore.”

Mok thotë se kjo është e pavërtetë. Megjithëse soja përmban izoflavone, ato janë të ngjashme me estrogjenin njerëzor “por shumë më të dobëta”, vëren ajo.

“Kërkimet tregojnë se këto kimikate bimore janë neutrale, ose madje kanë disa përfitime shëndetësore për të ndihmuar në rregullimin e estrogjenit dhe për të mbrojtur kundër kancerit të gjirit,” thotë Mok.

A 2020 study published in the medical journal Circulation found that among 210,000 American men and women, people who ate tofu at least once a week were 18% less likely to develop heart disease than those who rarely ate tofu.