Shëndeti

The new blood test can show if the cancer has spread to the body

The new blood test can show if the cancer has spread to the body

Cancer researchers have developed a new blood test that could improve diagnosis and treatment for patients. The test is the first that can detect not only the presence of cancer, but also the spread of the disease throughout the body, which is often categorized into stages of cancer.

Currently, patients who have been diagnosed with cancer need to undergo imaging and tests before doctors can tell if it has spread to any other part of the body. A cancer that has spread is called metastatic cancer.

This knowledge then informs the treatment, as patients with tumors in a single area are offered a local treatment, such as surgery, while those with cancer that has spread will need treatments throughout the body, such as chemotherapy or hormone therapy.

Now, a new blood test has successfully identified metastatic cancer in 94 percent of the 300 patients taken in the sample.

The test, developed by researchers at the University of Oxford, uses a new technique called metabolic NMR, which identifies the presence of biomarkers in the blood, called metabolites. These are small chemicals that our body naturally produces.

"Metabolites are every small molecule in the blood like glucose, lactic acid or amino acids," explained oncologist Dr James Larkin, who worked on the study. "The exact pattern of metabolites present in your blood varies depending on what is happening in your body, something that is affected by diseases like cancer."

Most importantly, the test can show if a person's cancer has spread, he will have a certain metabolic profile that is different from a patient with localized cancer or someone without cancer.

NMR metabolism technology can open up a wide range of new avenues for detecting disease, not only in cancer but also in other conditions, Larkin said.

"Ne vetëm tani kemi filluar të kuptojmë se si metabolitët e prodhuar nga tumoret mund të përdoren si biomarkera për të zbuluar me saktësi kancerin," tha ai. “Ne kemi demonstruar tashmë se kjo teknologji mund të identifikojë me sukses nëse pacientët me sklerozë të shumëfishtë po përparojnë në fazat e mëvonshme të sëmundjes, edhe para se klinicistët e trajnuar të mund ta thonë.

“Është shumë emocionuese që e njëjta teknologji tani po tregon shumë premtime për një gamë të gjerë sëmundjesh, duke përfshirë ato që shpesh ngatërrohen për sklerozën e shumëfishtë, si neuromieliti optik, si dhe sëmundje të tjera si koliti ulceroz.

Ne vetëm po fillojmë të gërvishtim sipërfaqen e asaj që mund të bëhet me këtë teknologji dhe kemi shpresa të mëdha për zbulime të ardhshme ndërsa eksplorojmë se çfarë mund të bëhet," tha Larkin.

Ekipi thotë se testi i tyre i ri do të ndihmojë pacientët që kanë simptoma që nuk janë specifike për kancerin e një pjese të caktuar të trupit. Ndërsa disa simptoma, si një gungë, do të bënin që mjeku të testonte menjëherë për kancer, ka të tjera që mund të mungojnë ose të mos diagnostikohen për ca kohë.

Ata shpresojnë që pacientët që paraqesin këto simptoma jo specifike, si lodhja ose humbja e peshës, mund të marrin testin e kancerit si pjesë e një testi rutinë gjaku.

Megjithatë, ka ende një rrugë për të bërë përpara se të ofrohet testi i ri i gjakut për kancerin nga mjekët e përgjithshëm. Larkin thotë se pengesa kryesore është miratimi rregullator.

"Hapat tanë të ardhshëm janë të mbledhim fonde për një kompani spinout nga Universiteti i Oksfordit dhe të kryejmë një provë të vërtetimit klinik me rekrutimin e pacientëve nga vende të shumta në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar," tha Larkin. “Ky do të jetë 2,000 – 3,000 pacientë gjatë dy deri në tre vitet e ardhshme, në varësi të kohës së një raundi të suksesshëm financimi. Kjo provë do të krijojë prova që ne mund t'ia paraqesim organeve rregullatore, si MHRA, për miratim klinik.

"The goal is to produce a cancer test that any general practitioner may require," said Dr Fay Probert, the study's lead researcher. "We anticipate that metabolic blood tests will allow accurate, timely and cost-effective classification of suspected cancer patients and may allow better prioritization of patients based on the additional early information this test provides for their. ”

Tiranapost.al