Shëndeti

Many European countries are making this mask mandatory, blocking 94% of airborne particles

Many European countries are making this mask mandatory, blocking 94% of airborne

Italy, once the epicenter of the pandemic in Europe, hopes the strict rules for wearing the mask will help it in its fight against the rise of coronavirus infections. Authorities in the country's capital, Rome, announced at the end of last year the decision to make FFP2 masks mandatory for public use, which offers more protection than fabric and surgical masks. Many European countries have taken such a measure.

On the streets of Rome’s historic center, the use of masks outdoors is sometimes debatable, but the vast majority follow the recently restored regulation to wear masks.

As hospital emergency departments were filled with infected patients, most of them unvaccinated, the government of Prime Minister Mario Draghi issued a decree on Christmas Eve for the mandatory use of FFP2-type masks, which have a special filter and block 94% of airborne particles known as aerosols.

Francesca Peluso, owner of a pharmacy in Rome, says the demand for the masks in question has increased, mainly from tourists.

"We have had an increase in demand for FFP2 masks. Being a major area of ??Rome, the demands were increased by tourists. We have few local clients and of course they are equipped with masks. The demand for surgical masks has decreased and the demand for FFP2 type masks has increased. ”

The use of masks is imperative even though all passengers in Italy are now required to be vaccinated or have recently been cured of the coronavirus in order to have access to public transport.

According to the Italian decree, FFP2 model masks must be worn in theaters, cinemas and sports matches, inside or outside, and can not be removed for either eating or drinking.

"We fully agree with the rules," says Rome resident Andrea Parigi.

Qeveria italiane u ka kërkuar dyqaneve që maskat e tipit FFP2 të mos shiten më shumë se 0.75 euro, duke patur parasysh se gjatë vitit të parë të pandemisë çmimi i një maske shkoi deri në 10 euro.

Me më shumë se dy milionë të infektuar, Italia me 60 milionë banorë dhe mungese të krahut të punës që ka dëmtuar mes të tjerash edhe transportin publik, qeveria i sheh këto lloj maskash si një mjet për funksionim normal të shoqërisë.

Nino Cartabellotta drejton Fondacionin GIMBE, organizatë që promovon njohuritë shkencore. Ai thotë se maskat ndihmojë për të ulur rrezikun e infektimeve, pasi edhe të vaksinuarit po preken.

Tashmë e dimë që vaksinimi të mbron 70-75% kundër virusit dhe me kalimin e kohës fillon e bie efikasiteti. Pra mbrojtja nga infektimi nuk mund të bëhet vetëm përmes vaksinimit. Ndaj, përdorimi i maskave është i nevojshëm. Disa studime tregojnë se maskat pakësojnë rrezikun absolut me rreth 50 për qind, distancimi fizik po ashtu 50% dhe larja e duarve ul rrezikun 75%.”

Megjithatë, thotë ai, edhe pse kanë kaluar dy vjet nga fillimi i pandemisë vdekjeprurëse, ka nga ata njerëz që ende nuk i përdorin maskat për të mbrojtur veten dhe të afërmit e tyre.

In Italy, those who have received the booster vaccine or have recently taken a second dose can now avoid quarantine if they come into physical contact with an infected person, provided they use the FFP2 mask for ten days, which contains a special filter to clean the air that the user inhales. FFP2 masks are less common in Britain and the United States. American N95 and Chinese KN95 masks offer similar levels of protection.

* Published article by VOA