Shëndeti

The underestimated risk of hypertension in children

Duket se askujt nuk i shkon mendja se një fëmijë mund të ketë tension të lartë të gjakut. Por në fakt fëmijët ashtu si edhe të rriturit mund të vuajnë nga hipertonia dhe pasojat janë të ngjashme në të dyja grupmoshat.

The underestimated risk of hypertension in children

Children and young people who suffer from high blood pressure, known as hypertension, are at risk of suffering from it in adulthood.

According to a study in Canada, published in 2022 by the National Library of Medicine, hypertension is one of the most frequent causes of death in the world, but which can actually be prevented, if it is treated at the right time. The number of children with hypertension has increased significantly in recent decades.

What are the causes?

The most common causes are obesity, lack of movement or a chronic kidney disease. Even low birth weight can be a possible risk factor, as well as genetic predisposition, when parents also suffer from hypertension. If parents smoke, this also negatively affects blood pressure in children.

When a child has dizziness, lack of concentration in learning or reading, or nosebleeds, no one thinks that high blood pressure may be the cause.

"It is important to pay attention to tension from childhood and at a young age," advises Robert Dalla-Pozza from the Clinic of the Ludwig-Maximilian University of Munich.

"This applies mainly to children who have had an infection in the urinary tract or their kidneys have also been affected by the infection, or to children born with defective kidneys, with kidney cysts or narrowing of the renal arteries," explains Dalla-Pozza. The kidneys are an important part of a regular complex circulation and regulate blood pressure.

What happens to high voltage?

Unhealthy nutrition is one of the reasons why many children suffer from high blood pressure. This applies worldwide, says Dalla-Pozza. "When children in developing countries follow the Western way of life, they are surprisingly not only affected by the typical diseases of civilization, such as obesity, but as a result they are also affected by hypertension."


Fëmijët në vendet afrikane duke përdorur p.sh. fast food shumë shpejt shtojnë në peshë duke vuajtur edhe pasojat e saj gjatë jetësFotografi: ASHRAF SHAZLY/AFP/Getty Images
Fëmijët në vendet afrikane duke përdorur p.sh. fast food shumë shpejt shtojnë në peshë duke vuajtur edhe pasojat e saj gjatë jetës, thotë, thotë Dalla-Pozza: "çdo enë e qarkullimit të gjakut vjetërohet, nuk është më elastike dhe ngurtësohet. Ky është një proces normal i plakjes. Por ky proces fillon qysh në moshën e fëmijërisë nëse ata vuajnë nga hipertonia, si rrjedhojë me kalimin e moshës ata përballen me procesin e përforcuar të plakjes."

Përse është tensioni i lartë i gjakut tek fëmijët kaq i rrezikshëm?

Nga tensioni i lartë gjaku vazhdimisht pompohet me shumë presion nëpër paretet e enëve të gjakut dhe në trup. Enët e gjakut tendosen. Kjo është e rrezikshme tek fëmijët, sepse arteriet dhe venat e tyre kanë një diametër më të vogël se tek të rriturit.

Sforcimi prej tensionit të lartë mund të rrisë tek fëmijët rrezikun për arteriosklerozën. Kalçifikimet në paretet e enëve të gjakut përbëhen nga kolesterol, yndyrna dhe kalcium. Si rrjedhojë arteriet ngushtohen dhe gjaku nuk qarkullon më lirshëm. Pasoja janë sëmundjet e zemrës dhe të qarkullimit të gjakut e në rastin më ekstrem mund të ndodhë goditje në tru që në moshë të re.Dëmtimi i syve është një pasojë tjetër e mundshme. Nëse fëmijët shfaqin shqetësime me shikimin patjetër duhet konsultuar me mjekun okulist. "Mjeku okulist konstaton p.sh. ndryshim të indit. Në indin e syrit ndodhen kapilarë të gjakut, që mund të ndryshojnë prej tensionit. Madje ato mund të shkaktojnë edhe hemoragji", shpjegon Dalla-Pozza.

Si mund të trajtohet hipertonia tek fëmijët?

Since obesity is one of the main causes of high blood pressure, movement, as much physical activity as possible, and a healthy diet should be in the foreground. If these measures do not give positive effects for half a year, children should be treated with medications such as with ACE inhibitors.

Like many other diseases, high blood pressure is fought with a healthy life, maintaining a normal weight, as little fast food as possible and as little salt as possible. Even the drinks that increase the tonality (energydrinks) and are preferred by children and young people.

Source: Deutsche Welle