Shëndeti

Five ways teens can protect their mental health on social media

Five ways teens can protect their mental health on social media

By Mark Travers

With up to 95 percent of all youth between the ages of 13-17 being social media users, it is clear that they are an integral part of Generation Z's lifestyle. Furthermore, despite the minimum age being 13 years old on most social media platforms, 40 percent of 8-12 year olds are social media users.

"We are in the midst of a national youth mental health crisis, and I am concerned that social media is a significant driver of that crisis, which we urgently need to address," expert Vivek said in a recent interview. Murthy. Below I am listing 5 valuable tips that a teenager can follow to navigate social media safely, avoiding potential mental health challenges.

Be aware of the possibility of mental health crises for yourself and your friends

A recent 3-year study published in JAMA Pediatrics found that teens who check their social media at least 15 times a day are at high risk of becoming hypersensitive to social feedback. According to the study, this hypersensitivity is related to developmental changes in the adolescent brain, which can cause lasting (and harmful) effects on their mental health.

So encourage open communication and understanding with your peers, emphasize the importance of seeking help when needed, and recognize the warning signs of mental distress. Encourage your friends to seek help from trusted adults or mental health professionals when they feel it is necessary.

Vendosni kufij midis vetes tuaj online dhe offline
Mediat sociale janë një shtesë në jetën tuaj sociale dhe jo një zëvendësues. Ndaj është thelbësore që gjatë ditës të veproni pa ekranet, veçanërisht rreth tryezës së darkës apo 1 ose 2 orë para se të flini gjumë. Kjo do t’ju japë mundësinë të ndani se kush jeni në jetën tuaj reale nga ajo që e portretizoni veten online.

Nxitja e marrëdhënieve të vërteta njerëzore, është shumë efektive në adresimin e shqetësimit të bazuar mbi mediat sociale, që është shpesh një rreth vicioz. “Përdorimi intensiv i faqeve të mediave sociale, është shoqëruar me shqetësime të shtuara për imazhin e trupit, vetë-objektivizimin, krahasimin social, zilinë si dhe mundësinë e vuajtjes dhe përfshirjes në bullizmin kibernetik”- thotë psikologia Maria Herrera, e cila kohët e fundit drejtoi një studim se si pëlqimet dhe reagimet e mediave sociale ndikojnë mbi shëndetin mendor të adoleshentëve.

Zhvilloni praktika të shëndetshme rreth privatësisë, kontrollit të fakteve dhe kohës së kaluar para ekranit

Sipas një studimi të botuar në vitin 2021, besimet mbi privatësinë e adoleshentëve janë komplekse dhe të shumëanshme, për shkak të pazarit që duhet të bëjnë midis mbrojtjes së privatësisë dhe lidhjes sociale. Por të rinjtë duhet të kuptojnë se zotërojnë fuqinë për të kufizuar se sa nga informacionet e tyre kanë qasje njerëzit e tjerë dhe kompanitë.

Ndaj unë u them t’i kujtojnë vetes rrezikun që ndërmerrnin kur ndajnë të dhënat me një kompani apo individ. Mundohuni të mësoni sa më shumë që të mundeni mbi politikën e privatësisë së platformave tuaja të preferuara të mediave sociale. Nëse kërkohet, kontaktoni me një të rritur të besuar, i cili mund të shpjegojë termat dhe kushtet e ndryshme.

Po ashtu pranojeni se jo gjithçka që konsumoni në mediat sociale bazohet tek faktet. Tek e fundit, përpiquni të mos ndikoheni nga opinionet e njerëzve të tjerë dhe përpiquni gjithnjë që të kontrolloni faktet dhe zhvilloni pikëpamjet tuaja duke pasur respekt ndaj atyre të të tjerëve. Kjo gjë do t’ju japë mundësi të mendoni në mënyrë kritike dhe të pjekur.

Kini kujdes se çfarë ndani, me kë e ndani, dhe si e ndani

Shpërndarja e tepërt në mediat sociale paraqet rreziqe të rëndësishme për adoleshentët, duke përfshirë turpërimin në internet, bullizmin në rrjet dhe vjedhjen e identitetit. Një studim i vitit 2022 në “Psychological Reports me 352 adoleshentë iranianë përdorues të mediave sociale, zbuloi se djemtë priren të ndajnë më shumë informacione vetjake se sa vajzat.

Ankthi, sjellja e kërkimit të vëmendjes dhe varësia nga mediat sociale, u shoqëruan me nivele më të larta të shpërndarjes së tepërt. Adoleshentët mund ta mbrojnë privatësinë e tyre dhe të shmangin pasojat e mundshme negative, duke qenë të vetëdijshëm se çfarë dhe si e ndajnë në internet.

Gjetjet e studimit në fjalë, nënvizojnë rëndësinë e kujdesit dhe të menduarit në vetë-zbulimin në internet, duke i nxitur të rinjtë të marrin në konsideratë pasojat e mundshme psikologjike dhe të sigurisë nga shpërndarja e tepërt e materialeve personale në rrjetet sociale.

Denonconi në kohë bullizmin në rrjet, dhe mos hezitoni asnjëherë të përfshini një të rritur të besuar

Nuk ka asgjë të turpshme në denoncimin e ngacmimit në rrjet, dhe është thelbësore që të ndërmerren veprime kundër tij. Ngacmimi kibernetik, mund të shkaktojë shqetësime të mëdha emocionale dhe të ketë efekte afatgjata mbi shëndetin mendor të njerëzve.

Në rast se ju ose dikush që njihni po përjeton ngacmim kibernetik, mos harroni se nuk jeni vetëm. Flisni me dikë më të rritur dhe denoncojeni sjelljen bullizuese, qoftë drejt jush apo ndaj të tjerëve. Mos hezitoni asnjëherë të kërkoni ndihmë nga një i rritur i besuar, si prindi, mësuesi ose këshilltari.

They can provide guidance and support and intervene effectively to address the situation. On the other hand, don't promote content that is hurtful to people yourself; report offensive content on the social media platform, and indicate where you found it. Remember: everyone deserves to feel safe and respected online.

Originally published on Bota.al