Shëndeti

A neuroscientist shows the brain exercise it does for a stronger memory - and the mistake that can 'damage' it

A neuroscientist shows the brain exercise it does for a stronger memory - and


By Dr. Amishi Jha / Memory can be tricky. We assume we will remember much more than we actually do. We then face a moment of war, failing to define specific details of an event we have experienced and wondering how many parts of our lives we are taking in completely.

You can make a mistake because something you know does not come to the surface when you need it; you have a frustrating and turbulent feeling that I need to know this. Why do we sometimes fail in our ability to "register" and what can we do about it?

Training your brain to remember better requires focus
What we think is a memory problem is often actually an attention problem. As a neuroscientist and psychology professor studying attention, I have discovered that there are three critical things you need to do to successfully remember something:

1. Proof

Use your attention to track information - the name you just heard when a new colleague was introduced; the most important facts from the job training where you are; details of a fun experience you just had.

At school, when you studied, it was a test; when you review the nuances of a joyful moment (e.g., a family wedding - toasts, the taste of the cake) or a painful moment, that too is proof.

2. Processing

Processing involves using attention to relate new experiences or information to the knowledge or memories you already have. You can save much richer memories by elaborating this way.

Example: Imagine an octopus. Now I tell you: an octopus has three hearts. If you did not already know, you - as you read this - are linking that new knowledge to your existing image of an octopus.

The next time you see one or more videos of one, you may suddenly remember turning to the person next to you and saying, "Did you know that an octopus has three hearts?"

3. Consolidation

Dy proceset e përmendura më sipër mbështesin formimin fillestar të memories. Por për të kaluar nga këto faza fillestare në ruajtjen e informacionit në një formë më të qëndrueshme për një periudhë të zgjatur, e njohur si memorie afatgjatë, kërkon konsolidim.

Kjo përfshin formimin e lidhjeve midis grupeve specifike të neuroneve që kodojnë elementët e kujtesës duke riluajtur aktivitetin e synuar të trurit. Rishfaqjet e përsëritura forcojnë gjurmën e kujtesës afatgjatë.

Të qenit shumë i fokusuar te detyra mund të dëmtojë kujtesën dhe kreativitetin tonë

Në dyqan ushqimor, ju mbushni karrocën tuaj dhe shkoni në linjën e arkës dhe nxirrni telefonin tuaj. Ka një email pune dhe një personal – ju lexoni të dyja, pastaj filloni të hartoni një përgjigje për emailin e punës.

Një njoftim tingëllon dhe ju klikoni mbi të. Drafti i email-it ruhet automatikisht dhe ju kaloni në Tëitter, ku dikush iu përgjigj diçkaje që keni postuar më parë. Ju dëshironi të jeni mbështetës, kështu që ju i bëni ri-tëeet. Një artikull lajmesh të bie në sy dhe ti e prek atë.

Jeni në gjysmë të rrugës për të shfletuar artikullin kur arkëtari njofton totalin tuaj.

Tingëllon e njohur? Ne jetojmë jetë të ngarkuar, kështu që dëshira për të grumbulluar sa më shumë që të jetë e mundur në çdo xhep të kohës është intensive. Nëse nuk e keni hartuar atë email pune ndërsa qëndronit në radhë, do t’ju duhej ta bënit më vonë, kur mund të kishit bërë ... diçka tjetër.

Dhe kjo kohë joproduktive ka gjithashtu një përfitim tjetër të rëndësishëm: Ai mbështet konsolidimin e kujtesës.

Ne vlerësojmë dhe kemi prioritet të përqendruarit vazhdimisht te detyrat. Dhe ne nuk e shohim kohën e ndërprerjes mendore - kur shkëputemi qëllimisht nga gjetja, kapja dhe drejtimi i ngushtë i vëmendjes sonë te ndonjë detyrë tjetër. Nëse përqendrimi i vëmendjes sonë, si dhe përdorimi i saj për të përsëritur dhe përpunuar mbështet kujtesën e suksesshme, pse nuk duhet të synojmë që të gjithë të përqendrohemi gjatë gjithë kohës?

Konsideroni përvojën tuaj të drejtpërdrejtë për një moment. A keni pasur ndonjëherë një ide të mrekullueshme në dush? Ndoshta nuk ishte sepse aroma e shampos ju frymëzoi. Është se dushi detyroi pushimin mendor. Nuk mund ta fusni telefonin ose kompjuterin atje. Ju ishit të bllokuar në atë kuti të vogël e të lagur pa asgjë që kërkonte vëmendjen tuaj.

The duration of idle rest can lead to some of our most creative and generative moments. And this downtime also has another important benefit: it supports memory consolidation.

So remember to pay attention when you want to remember, but also let your mind wander free more often - to remember better!

* Dr. Amishi Jha is a professor of psychology at the University of Miami.

Tiranapost.al