Shëndeti

With increasing cases of dementia, prevention and early detection is essential. Some tips

With increasing cases of dementia, prevention and early detection is essential.

Diagnosing dementia is a frightening prospect.

People suffering from this disease lose the ability to think, remember and reason. They struggle to control their emotions, communicate and perform daily tasks. It is debilitating and misunderstood.

In the next three decades, the number of people suffering from dementia will triple - rising from about 57 million today to more than 152 million by 2050, according to a new study published in The Lancet.

Although it is a grim prediction, many of the risk factors for dementia are what scientists describe as "modifiable" - meaning that changes in behavior can affect your chances of developing dementia.

So what can we do to avoid this crippling condition?

Before it's too late, consider these risk factors

Dementia is not a specific disease. It is a general term used to describe the final stage of a neurodegenerative disease - when it is too late to change the changes.

However, not all cognitive impairments can lead to dementia. Some can be changed and, most importantly, many can be prevented through changes in the way we run our lives, says Marina Boccardi, dementia expert at the German Research Center for Neurodegenerative Diseases (DZNE).

"If we lose the opportunity to cure reversible conditions, then they can become dementia," she told DW.

Është e vështirë të përcaktohet saktësisht se çfarë shkakton dëmtimet neurologjike që mund të jenë pararendëse të çmendurisë. Por shkencëtarët kanë identifikuar disa faktorë që i bëjnë shanset tuaja për t’u prekur nga demecensa më të larta. Komisioni Lancet rendit 12 rreziqe kryesore : nivele më të ulëta arsimimi , hipertension, dëmtim të dëgjimit, duhan, obezitet, depresion, mungesë aktiviteti fizik, diabeti dhe kontakte të ulëta shoqërore, si dhe konsumimi i tepërt i alkoolit, lëndimet traumatike të trurit dhe ndotja e ajrit. Hulumtimet e fundit kanë nxjerrë në pah gjithashtu një lidhje midis sulmit seksual dhe demencës.

Lajmi i mirë është se shumica e këtyre rreziqeve mund të ulen përmes ndryshimeve në sjellje, thekson Boccardi. “Nëse ne si individë apo qeveritë tona bëjmë diçka konkrete për të reduktuar këta faktorë rreziku, ne mund të shmangim deri në 40% të rasteve të demencës”, tha ajo për DW.

Pra, si mund ta parandalojmë demencën?

Shumë nga rreziqet rrjedhin nga mungesa e stimulimit - fizik, social dhe mendor.

Ushtrimi i rregullt dhe një dietë e shëndetshme – me pak sheqer dhe yndyrna të ngopura, pa duhan dhe konsum të lartë të alkoolit – mund të zvogëlojnë rreziqet që lidhen me diabetin, hipertensionin, presionin e lartë të gjakut dhe depresionin.

Një studim i madh i botuar në vitin 2021 zbuloi se njerëzit në të 50-at dhe 60-at që nuk flenë mjaftueshëm kanë më shumë gjasa të kenë demencë më vonë në jetë.

Disa studime sugjerojnë gjithashtu se vallëzimi mund të jetë një antidot i fuqishëm për humbjen e funksionit të trurit.

Një studim në New England Journal of Medicine që përfshinte 469 njerëz mbi 75 vjeç zbuloi se "vallëzimi ishte i vetmi aktivitet fizik i lidhur me një rrezik më të ulët të demencës ". Duke stimuluar mendjen dhe trupin, kërcimi ofron një përfitim të dyfishtë: Së bashku me angazhimin e trurit, që kërkon kujtesën, koordinimin dhe njohjen, aktiviteti fizik i kërcimit mund të ulë gjithashtu rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Megjithatë, disa faktorë kanë të bëjnë më shumë me privilegjin dhe shansin – si nivelet e ulëta të arsimit, lëndimet e trurit, sulmet, ndotja e ajrit dhe, në shumë raste, obeziteti. Këto rreziqe nuk modifikohen aq lehtë.

Pse zbulimi i simptomave të hershme dhe trajtimi janë kaq të rëndësishme

Shpesh, në kohën kur pacientët fillojnë të vërejnë ndikimin e një sëmundjeje neurodegjenerative në jetën e tyre të përditshme - humbja e kujtesës dhe dridhjet, për shembull - sëmundja ka qenë në punë për shumë vite dhe është tepër vonë për të rikthyer dëmin. Ndryshimet e trurit të tilla si grumbullimi i proteinave të lidhura me sëmundjen e Alzheimerit, për shembull, dihet se fillojnë rreth 15 deri në 20 vjet përpara se pacientët të shfaqin dëmtime njohëse.

Kjo është arsyeja pse zbulimi i hershëm është kaq i rëndësishëm, thotë Boccardi, sepse kjo lejon trajtimin.

With increasing cases of dementia, prevention and early detection is essential.

Fazat e hershme të demencës priren të fillojnë me harresën, humbjen e kohës. Ankthi dhe depresioni mund të shërbejnë gjithashtu si tregues të hershëm se diçka nuk është në rregull, veçanërisht për pacientët më të rinj.

Dhe megjithëse shumë njerëz mund t'i përjetojnë këto gjëra pa vuajtur nga një sëmundje e rëndë, Boccardi këshillon t'i kushtoni vëmendje nëse e gjeni veten duke menduar "oh, ky nuk jam me të vërtetë unë" dhe ju duket shqetësuese. E njëjta gjë vlen edhe për anëtarët e familjes. “Nëse vëreni ndryshime të rëndësishme në sjellje te anëtarët e familjes që ata mund të mos i vërejnë vetë ose mund të fshihen, është një kohë e mirë për të bërë një kontroll mjekësor”, tha ajo.

Çfarëdo që të bëni, mos e injoroni, thotë Boccardi - përfshirë kur dikush ka marrë një diagnozë neurodegjenerative, pasi izolimi dhe mungesa e trajtimit vetëm sa do ta përkeqësojnë gjendjen.

"The fear and stigma about dementia keeps people from doing what you really need to do - keep social interaction, keep doing things and being active, doing what you can do, which is often too much."

Tiranapost.al